10 najboljih shopping ulica svijeta

Autor članka:
Podijeli:

Odabrao sam za vas 10 najboljih shopping ulica svijeta

Shopping ulica u nekom gradu daje prepoznatljivost. Središte grada je obično rezervirano za najbolje trgovine pa se turisti vole šetati tim dijelom. Ne znači da svi kupuju, ali barem uživaju u izlozima. Oni što kupuju pomažu ekonomiji samog grada jer donose svjež novac, a odnose suvenire. Mnogi putnici koje znam se točno sjećaju gdje su što kupili.

Orchard Road, Singapore

Orchard Road
Photo by Tobi on Unsplash

Ova divna moderna ulica, sjenovite šetnice i mega luksuzni butici bi možda mogli zauzeti i prvo mjesto na svijetu. Od kad sam prvi puta prošetao ovom ulicom početkom osamdesetih do danas je doživjela pravu metamorfozu od ponude jeftine zabavne elektronike, kakve još tada nije bilo u Europi, do super, mega ekskluzivnih butika vodećih brendova. Znamo li da su Azijati ludi za shoppingom i brendovima, ovo je prava meka za njih. Više od 5.000 trgovina.

Ginza, Tokio, Japan

Ginza
alex-mehl-svoUj9cnFCk-unsplash

Ginza je spektakularna navečer. Toliko upadljivih i šarenih neonskih reklama se može vidjeti možda jedino u Las Vegasu. Tako je postala jedna od prepoznatljivijih lokacija na svijetu. Jedna je od najekskluzivnijih ulica ovog grada u kojem živi više ljudi nego na čitavom Balkanu. Ono što me najviše zanimalo su specifični dućani koji prate japansku kulturu mladih: Anime, Gothic Lolita i slično te naravno tech dućani poput Sonyjevog gdje se može vidjeti budućnost elektronike.

Nanjing Road, Shanghai, Kina

Kako je u Kini sve veliko i najveće tako je i ova shopping ulica jedna od najvećih na svijetu. Podijeljena je na istočni i zapadni dio. Ovaj drugi je poznat po skupim buticima visoke mode. Oni koji traže jeftinu kinesku robu, ovdje je neće naći. Ovdje se oblači kineska elita, koje je u ovom gradu jako puno. Možda negdje u pokrajnjim ulicama u mračnim trgovinicama naiđete na fake Versace i Gucci, no to se vidi iz aviona.

Via Montenapoleone, Milano, Italija

Milano
Photo by Gabriella Clare Marino on Unsplash

Uličica zapravo ne izgleda posebno glamurozno sve dok ne zavirite u izloge. Monte Napo, kako je zovu lokalci, je izlog talijanske modne industrije na jednom mjestu. Zove se po Napoleonu koji zaista posjetio ovo mjesto. Ulica je središnjica četvrti Quadrilatero della Moda koja Milano čini jednim od središta svjetske modne industrije. Prestižni brendovi se guraju jedan do drugoga.

Regent Street, London, UK

London
Photo by Arthur Edelmans on Unsplash

Elegantnija i ekskluzivnija ponuda nego u poznatijoj, većoj i dužoj Oxford Str. Moj izbor bi uvijek bio Regent. Nekad je možda bilo drugačije, no kako je ulicu Oxford preuzela masovna moda, Regent ostaje nekako najfinija u Londonu. Lijepa arhitektura i fini dućani. Hamleys je moj favorit. Najstarija trgovina igračkama i jedna od najvećih na svijetu.

Kohlmarkt/Graben, Beč, Austrija

šoping ulica

Ova ulica je tek u nazad desetak godina preuzela primat mnogo poznatijim Kärtner str. u centru i Mariahilfer str. u šestom Bezirku. Ovakav skup ekskluzivnih dućana na jednom mjestu je jedinstven u ovom dijelu Europe. Kako Beč pametno kreira svoju turističku ponudu, tako ni to nije slučajno. Ovim se potezom stavlja na kartu ekskluzivnog shoppinga u Europi što prije nije bio.

Bahnhofstrasse, Zurich, Švicarska

Kolodvorska ulica je sve samo ne stereotip ulica koje su oko kolodvora. Ova je meka za draguljare, trgovine skupim satovima, banke i vrhunske modne brendove. Vjerojatno je najskuplja ulica na svijetu ili ako nije onda je pri vrhu. Elegantna šetnja od kolodvora do jezera pod bujnim krošnjama je događaj sam po sebi. I window shopping ima nešto u sebi te kava i kolač u Sprüngli.

Champs – Elysees, Pariz, Francuska

paris

Možda i najpoznatija ulica u Europi nije u suštini samo za shopping. U ponudi je mnoštvo lokala, turističkih restorana, kina i kazališta, no i dovoljan broj dućana. Dva kilometra između Place de la Concorde i Arc de Triumph su zaista među najljepšim urbanim šetnjama. Ne treba posebno tražiti Louis Vuitton, Tiffany, Cartier, Dior, Gucci i ostale jer su tu. Teško ih je ne vidjeti.

Rodeo Drive, Beverly Hills, USA

10 najboljih šoping ulica svijeta

Ako po ničemu drugom onda svi znaju ovu ulicu po Juliji Roberts u filmu Pretty Woman. Ipak, ulica je mnogo više od samog filma i za boravka u Los Angelesu je svakako treba posjetiti. Svi modni dizajneri, bilo strani ili američki u ovom gradu imaju svoje trgovine. Neki imaju i svoje avione koje šalju po bolje kupce diljem Amerike. Poput avenije zvijezda u Hollywoodu, u Rodeo dr. Su na pločniku posvete u čast poznatim dizajnerima – Walk of Style.

5th Avenue, New York, USA

šoping ulica
Image by tookapic from Pixabay

Peta avenija je duga, duga ulica, no jedan dio je poznat po odličnim robnim kućama i buticima. Dio između 45. ulice i Central Parka je zona iskušenja jer rijetko gdje ima tako dobrih dućana i robnih kuća. Saks 5th Avenue je ikona američkog shoppinga. Ni Bloomingsdale nije daleko, a mnogi će i tvrditi da Lexington Avenija ne zaostaje. Na vama je da utvrdite što je bolje jer u New York se i ide zbog shoppinga.

Koliko god šutjeli o tome shopping je velika zanimacija na nekim putovanjima. Kada dolazite iz siromašnih zemalja poput ovih naših na Balkanu onda je normalno da zabljesnu glamur i sjaj velikih brenova i luskuznih robnih kuća. Pa makar samo radi gledanja i maštanja.

Travel Advisor  Business

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

 

 

Nove objave