Search
Close this search box.

Kako je plavuša provela 6 dana u Emiratima

Autor članka:
Podijeli:

Kako je plavuša provela 6 dana u Emiratima

1. dan, ujutro stižemo u Abu Dhabi. Aloft hotel se nalazi u centru zbivanja i točno preko puta rezidencije prijestolonasljednika Emirata, Khalife. Iz sobe na 8. katu imala sam predivan pogled na njegovo ”kraljevstvo”. Prvi dan je prošao u odmaranju od puta. Nakon check-ina i klope, lagano izležavanje pored bazena (vrijeme u siječnju nije za kupanje, na suncu je toplo ali neugodno puše), navečer koktelčić i obilazak susjednog blještavila i glamoura. U Emiratima sve mora biti najbolje, najljepše, najveće. Moćni su i savršeni. Ljudi su preljubazni, sve funkcionira.

 6 dana u Emiratima
2. dan, upoznavanje Abu Dhabija. Prvo što želim vidjeti je džamija šeika Zayeda. Predivna, bijela, mramorna, prima oko 40.000 vjernika. Ulaz u džamiju se ne naplaćuje, jer, kako kažu, muslimani ne naplaćuju svoju vjeru. Na ulazu smo prošli kroz skener, izuli se, a ja sam dobila haljinu abaju za odjenuti.

 6 dana u Emiratima
Nakon džamije pravac uzduž Corniche plaže do nebodera Etihad – kompleks tih 5 impresivnih nebodera simbol je prepoznatljivosti Abu Dhabija. Kad ste već pored Etihada, obavezno produžite do Emirates Palace hotela na kavu sa zlatnim listićima i na sladoled od devinog mlijeka također sa zlatom. Palace je sav u zlatu, sve je tako mirno, tako savršeno… htjela sam tu ostati! Slijedi noćna vožnja taxijem do našeg hotela, uz uživanje u pogledu. Zgrade, hoteli, osvijetljeni u svim bojama. Ružičasti vodopad iznad podvožnjaka me se posebno dojmio.
3. dan je dan za adrenalin – Ferrari world zabavni park, vožnja najbržim roller coasterom na svijetu, čak 240 km/h a nakon toga jeep safari. Vožnja dinama, jahanje na devama, isprobavanje beduinske odjeće u njihovom kampu i večera uz trbušni ples.

 6 dana u Emiratima
4. dan, Dubai! Uzeli smo cjelodnevni izlet preko agencije hotela. Stižemo u Dubai Mall (trgovački centar), gledamo ples fontana uz europsku i egzotičnu, orijentalnu muziku. Ulazimo u Burj Khalifu. Nazvana u čast šeika Khalife, trenutno je to najviša zgrada na svijetu (grade još jednu, koja će biti viša!) s 828 m, ima najviše katova (163), najbrže dizalo (18 m/s), najviši noćni klub (144. kat), najviši restoran (122. kat) a mi smo se popeli na vidikovac ”At the top” na 125. katu. Nakon spektakularnog plesa fontana i pogleda s Burj Khalife, krećemo prema starom dijelu Dubaija gdje se nalaze soukovi odnosno tržnice. Na golden i spicy Souk (tržnica zlata i začina) stižemo drvenom brodicom preko kanala. Osim začina i zlata, tu možete kupiti pašminu, cjenkati se, osjetiti kako živi običan puk daleko od bogatstva, blještavila i velikih zgrada.

Smještaj u Dubai pronađite u Booking.com

 6 dana u Emiratima

U Emiratima živi tek 20% Arapa, ostalo su došljaci. Oni nikada neće dobiti državljanstvo, svake 2 godine moraju produžiti dozvolu za boravak, nikada neće postati vlasnik nekretnine ali mogu uzeti nekretninu na koncesiju maksimalno na 100 godina. Ako želite tamo pokrenuti biznis, morate pronaći poslovnog partnera Arapa, vaših je 49% udjela, a njegovih 51%. Na tržnici rade uglavnom Indijci, Pakistanci, došljaci koji su bili toliko slobodni vidjevši dugokosu plavušu poput mene da su za mnom fućkali i vikali”Shakira, Shakira”! Nakon tržnice pravac do plaže hotela sa 7 zvjezdica, Burj al Arab, hotel u obliku jedra. Zatim vožnja do famozne Palme Jumeirah na čijem se vrhu nalazi Atlantis hotel (ulaz jedino uz prethodnu rezervaciju), te pogled u noći na blještavu Dubai Marinu.

 6 dana u Emiratima
5. dan, Abu Dhabi Louvre. Novootvoreni prvi univerzalni muzej u arapskom svijetu. Izgrađen iznad mora, sadrži 55 bijelih zgrada međusobno povezanih da podsjećaju na soukove. Krov muzeja je kupola satkana od metalnih zvijezda što propuštaju sunčeve zrake pa je unutrašnjost ispunjena ”kišom” svjetla. Posudili su, na koncesiju na 30 godina, slavna djela iz pariških muzeja pa je poseban ugođaj gledati rad Van Gogha ili Da Vincija usred pustinje! Nakon Louvrea prošetali smo Heritage Villageom (selo beduina i njihov život nekad) do Marina Malla (trgovački centar).

Smještaj u Abu Dhabiu potražite na Booking.com.

 6 dana u Emiratima
6. dan, Dubai javnim gradskim prijevozom. Taxi, autobusi i metro su povoljni. Kombinacijom ta tri pometala stižemo do Dubai Marine. Obožavam ju! To mi je možda najdraži dio Dubaija. Spoj romantike i luksuza na šetnici uz jahte, među neboderima raznovrsnih oblika i boja. Tamo se nalazi i Marriott hotel, na 52. katu smo popili pivicu s pogledom na Palm Jumeirah. Iz Dubai Marine se za 45 minuta metroom stigne do Dubai Malla, jer treba pogledati i ples fontana uz zalazak sunca i noću.

 6 dana u Emiratima

Ovih 6 dana u Emiratima je bilo maksimlano ispunjeno. Jedino nije stao ručak na platformi u zraku (”Dinner in the sky”), skijanje u Emirates Mallu te noćni obilazak džamije šeika Zayeda. Nije bilo vremena.

Emirati su mi bili velika želja, i s ponosom mogu reći da su ispunili sva moja očekivanja,
ma i puno više od toga!

Travel Advisorputovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Dubai: putovanje za pamćenje, a gdje odabrati smještaj?

Kako rezervirati najpovoljniji hotel ?

Abu Dhabi – kako najbolje provesti dva dana !

 

Nove objave