Devet sati u Singapuru

Autor članka:
Podijeli:

Devet sati u Singapuru

Ako vas put ikad nanese u područje jugoistočne Azije i imate želju otići do Singapura na jedan dan, razmislite ponovno i nađite u svom rasporedu još barem toliko kako biste barem djelomično uspjeli doživjeti i vidjeti sve ono što ovaj neobičan grad-država nudi. Međutim, ako se nađete u situaciji da imate malo vremena i niste rezervirali noćenje, onda se nadam da će dobro doći neki od savjeta kako maksimalno iskoristiti devet sati u ovom Disneylandu sa smrtnom kaznom kako ga je opisao književnik William Gibson.

Devet sati u Singapuru

Osjećaj strahopoštovanja povezanog s prethodnim nazivom dobijete već nakon samog ulaska u aerodrom Changi (koji se ubraja u jedne od najljepših na svijetu), a na kojem će vas ispod natpisa dobrodošlice u Singapur dočekati i natpis o smrtnoj kazni za trgovanje drogom. Singapur se najčešće opisuje superlativima, a osim činjenice da je jedna od najrazvijenijih država svijeta, ujedno je i jedna od država s najstrožim kaznama. Osim smrtne kazne za teške prijestupe i posjedovanje droge, u singapurskom zatvoru možete završiti ako zaboravite pustiti vodu na WC-u ili bacite papirić na pod. Zabranjene su i žvakaće gume te se za određene prijestupe još uvijek provodi i kažnjavanje bičevanjem. Ovakvo provođenje zakona ima i svoju posljedicu – čistoću i uređenost na kakvu vjerojatno nećete lako naići bilo gdje u svijetu.

Devet sati u Singapuru

Vožnja od zračne luke do centra grada traje nekih 20 minuta te smo već tijekom vožnje do centra grada zamijetili veliku količinu zelenila, palmi i cvijeća, ali i nevjerojatnu arhitekturu kojom se ovaj grad može pohvaliti. Kao prvu destinaciju odlučili smo posjetiti Vrtove pored zaljeva (Gardens by the Bay), jednu od najpoznatijih atrakcija, odnosno park koji se prostire na površini u kojem se nalaze vrtovi, mostovi, umjetna drveća obrasla cvijećem i raznim biljem koja dosežu visinu i do 50 metara te bezbrojni puteljci kojima možete lutati i s kojih se pruža pogled na ostatak grada.

Devet sati u Singapuru

Dio ovog kompleksa su i Flower Dome ili Cvjetna palača – najveći staklenik na svijetu uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda 2015. godine te Cloud Forest ili Oblačna šuma unutar koje se nalazi najviši unutarnji vodopad na svijetu. Pogled na cijelu ovu predivnu džunglu morate doživjeti i iz zraka što smo i učinili uspinjući se do vrha jednog od najpoznatijih hotela na svijetu,  Marina Bay Sands, u kojem se nalazi i popularni infinity bazen. U bazenu se ipak nismo okupali, ali smo se gledajući grad iz ptičje perspektive definitivno osjećali kao da smo uronili u neki drugi svijet.

Devet sati u Singapuru

Prije samog odlaska iz Kuala Lumpura za Singapur odlučili smo rezervirati četverosatni razgled grada kako bismo uz stručnu pratnju vidjeli maksimalno u tih nekoliko sati. I zaista, isplatilo se. Cijena od 25 dolara po osobi uključila je prijevoz do dijelova grada koje vrijedi pogledati te simpatičnu ženu koja nas je vodila i davala korisne informacije i savjete na izvrsnom engleskom, koji je ujedno i jedan od četiri službena jezika te zemlje.

Devet sati u Singapuru

Prvi dio rute uključivao je odlazak u Kinesku četvrt – dio koji se arhitekturom, bojama, mirisom i atmosferom razlikuje od ostatka grada te je svakako kontrast onom centralnom dijelu koji smo dotad vidjeli. Hram koji smo posjetili nosi naziv Thian Hock Keng ili u doslovnom prijevodu Palača rajske sreće. Riječ je o najstarijem kineskom hramu u Singapuru posvećenoj božici Mazu koja je štitila kineske imigrante na njihovom pomorskom putu do Singapura.

Devet sati u Singapuru

Sljedeća impresivna destinacija koju svakako vrijedi pogledati je Nacionalni vrt orhideja u kojem možete uživati u više od 1000 vrsta tih biljaka. Iako većina nas kod kuće na prozoru ima barem jednu teglicu ovog elegantnog cvijeta, tu eleganciju i ljepotu zaista drugačije shvaćate kad vidite cijelu paletu boja i oblika ovog cvijeća stopljenog s palmama, jezercima i nevjerojatnim ukrasima.
U većim gradovima čovjek obično osjeća potrebu pobjeći u zelenilo i prirodu, ali u Singapuru zelenilo dolazi čovjeku u najrazličitijim oblicima i formama biljaka i drveća.

Devet sati u Singapuru

Raznolikost boja i mirisa u nešto drugačijoj formi možete doživjeti u Maloj Indiji, mjestu na kojem se susreću različite kulture, ali i u kojem vrijeme kao da je stalo. Prodaje se sve, od starih radija i monitora do zlata i srebra, a naišli smo i na štand na kojem vam simpatičan Indijac može preuzeti s interneta pjesmu koju želite – za cijenu te usluge, nažalost, nismo pitali.

Devet sati u Singapuru

Zadnje odredište tog dana bio je dio grada uz rijeku Singapur u kojem se nalazi i Merlion – mitsko biće s glavom lava i tijelom ribe, a koji je ujedno i maskota grada. Čuli smo posljednje priče o gradu te fotografijama prije povratka željeli „zarobiti“ duh Singapura žaleći što ne ostajemo duže i što ga nećemo doživjeti noću kada prema pričanjima domaćina i gostiju zaista postaje osvijetljena bajka.

Devet sati u Singapuru

 

Danju je muzej na otvorenom u kojem se osjećate sigurno, opušteno i zapanjeno na svakom koraku, a dodatni doživljaj fantastičnog doživjeli smo samo iz aviona – pod dojmom povratka iz budućnosti što Singapur, zaista, i jest!

Travel AdvisorYouTube kanal.

http://www.travel-advisor.eu/singapur-nocu/

Kuala Lumpur u tri dana

http://www.travel-advisor.eu/4788/

 

Nove objave