Ah, ta Andaluzija…

Autor članka:
Podijeli:

Andaluzija oduzima dah. I mora se vidjeti.  Miris narandži je prvo što će te osjetiti. A sunčana i vesela lica prvo što ćete ugledati. Čarobna je. I zaslužuje da za nju izdvojite barem 9 dana. Prvo poslušajte himnu Andaluzije u izvedbi Rocio Jurado. Potražite i prevod teksta.

Nakon toga guglajte: Al-Andalus, Sefardi, Ladino, Mauri, Miguel de Cervantes, Flamenco

Malaga

Malaga, drugi grad po veličini u Andaluziji, omiljena je destinacija većine turista. Ima sve. Idealnu klimu. More. Savršenu hranu. Zanimljivu priču. Dobre avio konekcije. Odlično je povezana sa gradovima u unutrašnjosti. Stari grad je prvo što trebate vidjeti.

Ključne riječi: Malaka, La Manquita-katedrala, Alcazaba, Gibralfaro, Pablo Picasso

Andaluzija oduzima dah

Šetnja do Gibralfaro dvorca je obavezna. Na vrhu vas čeka najljepši pogled na grad. I vjerovatno neki dobar ulični svirač. Nakon obilaska, spustite se do Muzeja Malaga. Uživajte narednih sat vremena. Pošto ste blizu, prošetajte do luke.

Andaluzija oduzima dah

Naša preporuka za pauzu je artistic lounge Artsenal. Španci obožavaju jesti vani. Izvedite i vi sebe na večeru. Ribarska četvrt. Srdele sa roštilja. Tinto de verano. Nakon svega, ostaje vam još samo da odete u hamam u starom gradu i da odmorite.

Granada

U srednjem vijeku bila je primjer multikulturnog društva, a danas je studentski grad. Prije nego što krenete u obilazak, guglajte istoriju.

Ključne riječi: Kalifat Cordoba, Bobadil, Ferdinand i Isabella, Alhambra, Albaicin, Federico Garcia Lorka

Andaluzija oduzima dah

Pod uslovom da ste karte kupili online i na vrijeme, prva stvar koju trebate vidjeti je Alhambra. Ulaz je dozvoljen u nekoliko termina tokom dana, karte koštaju između 30 i 45 eura. Za posjetu izdvojite tri sata. Granada bez Alhambre nikako ne bi trebao biti slučaj. Pročitajte neku legendu, a nakon toga se spustite do starog grada. Slijedeći informacije koje ste saznali koristeći ključne riječi, potražite poznate četvrti i usput popijte čaj u nekoj od čajdžinica.

Andaluzija oduzima dah

Ovaj grad ima dugu sveučilišnu prošlost i još dužu tradiciju prevoda. Neobično je da na univerzitetu možete učiti čak i srpskohrvatski jezik. Zbog velikog broja studenata  grad je prepun biblioteka, knjižara i raznih klubova za ljubitelje knjiga. Posjetite neke od njih. Ako ostajete duže, a volite prirodu, istražite Sierra Nevadu.

Ronda

Arunda, kako su je zvali Kelti, gradić je u Andaluziji, od Malage udaljen stotinjak kilometara.Iako ima nešto više od trideset tisuća stanovnika, zbog svoje burne istorije i nevjerovatnog položaja omiljena je turistima.

Andaluzija oduzima dah

Turu počnite tradicionalnim doručkom. Prepečeni kruh, maslinovo uje i pasirana rajčica, lagan obrok za početak divnog dana. Ako niste za jelo, naručite sok od narandže. U Andaluziji ga piju umjesto vode. Dok uživate, guglajte.

Ključne riječi: Arunda, Ronda la Vieja, El Tajo, Ernest Hemingway, Orson Wells, borbe bikova

Andaluzija oduzima dah

Cordoba

Prije hiljadu godina Cordoba je bila jedan od najvećih svjetskih gradova. U njoj je tada živjelo 200 tisuća stanovnika, bila je svjetska tržnica knjiga, žene su mogle biti vlasnice imovine, uvažavali su se i poštovali običaji svih konfesija.

Danas  tamo živi nešto više od 30 tisuća ljudi, koji se bave uglavnom turizmom i proizvodnjom maslinovog ulja.

Andaluzija oduzima dah

Ključne riječi: Sinagoga, La Mezquita, Casa de Sefard, Alcazar de los Reyes Cristianos, Puente Romano, Plaza de la Corredera, Casa Andalusi, Noria de la Albolafia, biblioteka kalifa od Cordobe Al-Hakama II

Naša preporuka su ture po tvornicama maslinovih ulja i festival flamenca koji se održava tokom kolovoza.

Andaluzija oduzima dah

Cadiz

Iako zapostavljen u turističkim ponudama, Cadiz je grad koji oduševljava. Ima najljepše plaže, predivne četvrti i bogatu gastro ponudu. Preporuke za restorane su: La Plaza de Abastos i El Manteca, koji se nalaze u starom dijelu grada. Ako ste ljubitelj ribljih specijaliteta posjetite restoran La Marea, ili probajte tapase u El Arte Serra,  u novom dijelu Cadiza. Prošetajte kroz Campo de Sur. Možda pomislite da ste u Havani.

Ako ste ljubitelj jahanja, učinite to na jednoj od najljepših plaža u Španiji.

Sevilla

Za Sevillu će mnogi reći da je najljepši grad u Europi. Neki će smjelo tvrditi čak i da je ljepša od Pariza. Djeluje kao da je od čipke. Bijela. Čista. Posebna. Nije čudo da je bila jedna od lokacija na kojima se snimala mega popularna serija Game of thrones.

Andaluzija oduzima dah

Za obilazak je najbolje iznajmiti kočiju. Konji idu tamo gdje automobili ne mogu, a cijena je prihvatljiva, 50 eura za 4 osobe. Prije nego što krenete na vožnju, guglajte mjesta koja trebate vidjteti.

Ključne riječi: park Maria Louisa, Plaza de Espana, Santa Cruz, katedrala, Real Alcazar de Sevilla, Giralda, Casa de Pilatos

Andaluzija je poznata po jeftinoj i ukusnoj hrani,  a Sevilla nudi odličan izbor vrhunskih restorana, u kojima možete jesti sve, od lokalnih specijaliteta do sushija. Naša preporuka je Casa de Catalina. Provjerite zašto.

Andaluzija oduzima dah

Autor teksta i fotografija: L.K.

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal.

Koji otok odabrati na Kanarima?

Monza i Formula 1 znače isto

Gaudi u Barceloni

Nove objave