Monza i Formula 1 znače isto

Autor članka:
Podijeli:

Kako sam preko vikenda postala tifosica ?

Utrka Formule 1 u gradu Monza u Italiji oduvijek je bila i ostala jedna od zanimljivijih. Neokrunjena kraljica među svim stazama s najduljom tradicijom, staza na kojoj se postižu najveće brzine i staza s najpoznatijim zavojem u Formuli 1, čuvenom Parabolicom. Ništa manje važna je činjenica da je to tzv. Ferrarijeva domaća utrka. Za naše podneblje je udaljenost do susjedne Italije velika prednost. Putovanje smo realizirali putem agencije koja nam je ujedno  omogućila najpovoljnije ulaznice „za stajanje“.Budući da mjesta nisu numerirana organizatori se na taj način ograđuju pa se morate sami izboriti za dobru poziciju.

Monza i Formula 1

Betonske klupice uz samu stazu, video zid i dio na kojoj vozači „prelete „ brzinom od oko 300 km/h bile su naš odabir. Svaki podložak za sjedenje, kišobran ili kabanica su poželjni.

Još prije samog ulaska postavljeni su štandovi na kojima možete pronaći razne proizvode;suvenire od kaciga, dresova, šilterica ,kišobrana svojih omiljenih timova odnosno vozača.Ponuda je raznovrsna kao i cijene.

Monza i Formula 1

Štandovi se također nalaze i uz stazu. Hitna pomoć i policija su uvijek u pripravnosti. Na ulazu,naravno, je obavezna kontrola i pregledavanje torbi. Dobra organizacija bez puno čekanja. Djelatnici su pristupačni i ljubazni.

Pravilo je da ukoliko nosite vodu ili sokove u PVC ambalaži ostave vam tekućinu s bočicom ali skinu čepove s istih. Uz malo sreće može se i „prošvercati“. U samom kompleksu nalaze se brojni štandovi s promo artiklima te štandovi s hranom i pićem. Cijene su nešto više od uobičajenih;  točeno pivo 8 Eura , hot- dog sa dodatcima prema želji 8 Eura. Mobilni toaleti su uvijek blizu gdje god da se nalazite. Besplatno se dijele čepići za uši iako zbog slabijih motora nisu neophodni.

Monza i Formula 1

Prvi dan na stazi, za vrijeme treninga i kvalifikacijske utrke, iskoristili smo za istraživanje te pronalaženja najidealnije lokacije za praćenje glavne utrke. Tribine ,bolje ( skuplje) gdje su zavoji ili startna pozicija morate zaobići u tom „istraživanju“ jer će vas djelatnik zaustaviti, usmjeriti ili ćete naići na automatska vratašca koja nećete moći preskočiti. Preporuka je imati ulaznice uz sebe jer očitavanje koda vam omogućuje ili sprečava daljnje kretanje.

Monza i Formula 1

Drugi dan, u nedjelju, je glavna utrka. Preporučljivo je doći znatno ranije naročito ukoliko nemate numerirane ulaznice. Dan je ispunjen događanjima od jutra, a uključuje FORMULU 2  te utrku vozila marke PORSCHE.

Monza i Formula 1

Ukoliko ogladnite ili ožednite za to će se pobrinuti prodavači koji redovito obilaze sve gledatelje. Čistači ovdje ne zaostaju u svom poslu.

Prije početka glavne utrke prethodio je  atraktivan show s avionima koji ispuštaju boje talijanske zastave,pozdravljanje vozača timova u oldtimerima i preostali protokol: himna i razgovor s vodećim ljudima. Pogled na video-zid uz gledanje utrke na samoj stazi je dobitna kombinacija.

Monza i Formula 1

Ukoliko  ste „outsider“ poput mene i ne znate pojmove šikana,lapovi, parabolica zavest će vas ta navijačka energija, adrenalin, talijanski temperament, pozitiva koja ih nije napustila ni na samom kraju unatoč pobjedi konkurentskog tima. Mi smo se vratili u Zagreb s autentičnim „suvenirom“ – gumom koja će nas podsjećati na to jedinstveno iskustvo.

Monza i Formula 1 sinonim su za atraktivne utrke.

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal.

Italija u 14 dana

Gdje na put u rujnu?

Divna Sicilija

 

Nove objave