Alberobello kroz Hrvojev objektiv

Autor članka:
Podijeli:

Hrvoje Margetić živi u Dubrovniku i obožava putovanja, kretanja po prirodi i fotografiju.

Alberobello

Poslao nam je odlične radove sa svog izleta na jug Italije:

“Nakon dužeg planiranja gdje otići ovo ljeto, odabrao sam Italiju. Moja djevojka Dijana, pas Flora i ja smo se zaputili trajektom preko Jadranskog mora prema Bariju. Imao sam dva cilja. Osjetiti atmosferu života talijanskog juga i pokušati koliko je to moguće više zabilježiti fotografskim aparatom i malom kamerom (GoPro4). Prva destinacija koju smo imali želju posjetiti bilo je mjesto pored Barija – Alberobello. Malo mjesto u kojem živi oko 10.000 stanovnika. Poznato je po unikatnom stilu gradnje malih kućica sagrađenih od suhog kamena. Ovako na prvu više sliči na neki gradić u Grčkoj nego Italiji.

Mjesto je isprepleteno malim uličicama u kojima možete pronaći raznolik sadržaj tradicionalnih suvenira i restorana s vrtnim terasama. U mjestu smo boravili svega nekoliko sati. Kako mjesto izgleda i što smo sve vidjeli pogledajte na fotografijama.”

Alberobello se nalazi u južnoj talijanskoj pokrajini Puglia. Pod zaštitom je UNESCO svjetske baštine. Neobične građevine – trullo su jedinstvena prebivališta po obliku I konusnim krovom. Nekad su te kućice služile kao zaštita usred polja maslina. Naselje je nastalo kada je lokalni grof Acquaviva potjerao seljane sa zemlje u namjeri da je kultivira. Trullo nastambe su se smatrale montažnim pa se nije plaćao porez do 1797. kada je mjesto dobilo status grada.

Debeli zidovi su od slaganog kamena bez cementa. Debljinom štite unutrašnjost od ljetnih vrućina. Krovovi su označeni ranim mistično religijskim simbolima.

U Alberobello se dolazi zbog tih kućica. U mjestu je nekoliko muzeja I dosta dućana s kičastim suvenirima. Preko tisuću trullo nastamba je grupirano na nekoliko mjesta. Kasnije tijekom povijesti su sagrađene I uobičajene zgrade za to podneblje pa se na neki način izgubila mistika originalnog mjesta. Rione Monti je dio mjesta kojeg posjećuje najviše turista u potrazi za dobrim fotkama.


Posjetite naš YouTube kanal.

Italija u 14 dana

Kraljica talijanskih Dolomita – Cortina d Ampezzo

Nove objave