Italija u 14 dana

Autor članka:
Podijeli:

 

Magična Italija u 14 dana

U rujnu sam odlučila provesti slobodne dane, točnije 2 tjedna, u Italiji. Nakon pokušaja dogovora s nekoliko prijatelja, na kraju sam otišla sama. Krenula sam iz Zagreba, a trebala završiti u Rimu. Prva postaja bio je Trst.

Trst

Trst za mlade

Trst je mali lučki grad starijim generacijama poznat kao shopping destinacija. Iako je bilo kišovito, oblačno i hladno, grad mi se izrazito svidio. Sjela sam na Piazza dell’Unità d’Italia, najveći trg, i odlučila popiti kavu uživajući u pogledu na sam trg i na more. U kafiću gdje sam sjela, upoznala sam talijanski par koji sam do kraja kave uspjela nažicati da me odvezu do Castella di Miramare. To je  dvorac u kojem je nekada volio boraviti Maximilijan od Austrije. Tamo se može doći i busom linije uz još malo pješačenja ili vlakom koji ide u smjeru Udina. Dvorac je smješten na litici i zaista oduzima dah.

Ono što mi je još oduzelo dah u Trstu je zgrada njihova sveučilišta koja se nalazi na strmini kada se spuštate prema gradu. Zaista je ogromna i predivna pa vam dođe da poželite studirati ovdje.

Venecija

naplata ulaznica za posjet Veneciji

Iduća postaja bila je Venecija gdje sam se odlučila za smještaj u hostelu Generator na otoku Giudecca. Ovaj hostel me ugodno iznenadio jer je bio opremljen i bolje uređen od mnogih hotela u kojima sam boravila, a doručak od 4€ je bio izuzetno bogat. Bukirala sam free walking tour preko aplikacije Get Your Guide i prošla skrivene kutke grada. Za one koji nisu upoznati, te ture funkcioniraju na foru napojnica. Tura je besplatna i na kraju dajete napojnicu u iznosu koji mislite da je primjeren za to što vam je vodič pokazao. Moja iskustva su za sada uvijek bila puno bolja nego s unaprijed plaćenim turama. Vodič nam je napomenuo: ako se ne izgubite u malim ulicama Venecije bar jednom, ne možete reći da ste uopće bili ovdje. Izgubit ćete se, vjerujete!

Ono što se stvarno isplati posjetiti je: Bazilika sv. Marka, Palazzo Ducale, Kraljevski vrtovi, Santa Maria Della Salute i Rialto most. Preporučujem i odlazak na otoke Murano i Burano. Možete ići tamo javnim prijevozom (vaporetto), a 24-satna karta iznosi 28€. Da, Venecija jest skupa u usporedbi s ostatkom Italije (o restoranima i barovima bolje da ne pričam) ali vrijedi svakog novčića.

Milano

milano

Iako je sljedeća postaja trebala biti Verona, smještaj mi je otkazan dok sam bila u Veneciji pa sam produžila ravno do Milana. Preko Couchsurfinga upoznala sam dečka iz Egipta koji tamo živi. On me nažalost nije mogao ugostiti ali me proveo gradom i pokazao mjesta gdje se okupljaju i druže mladi. Colonne di San Lorenzo i Porta Venezia. Predvečer su ta mjesta prepuna mladih ljudi koji jedu, piju, plešu i družite se. Na tom području možete pronaći neke vrlo lijepe i jeftine restorane i barove.

Osim noćnog života, svakako vrijedi vidjeti Il Duomo, muzej Leonardo Da Vinci, prelijepi dvorac obitelji Sforza. Za ljubitelje nogometa tu je i veliki stadion San Siro do kojeg se može doći podzemnom željeznicom 5.

Milano ima veliku mrežu javnog prijevoza s 5 metro linija, a karta za 48 sati je samo 8,25€. Od svih gradova koje sam ikada posjetila u Italiji, u Milanu sam pronašla najbolji talijanski sladoled u slastičarnici Gelateria Della Musica kojih ima više po cijelome gradu.

Modena

Modena

Kad sam prvi puta radila plan svog puta, Modena nije bila jedna od postaja. Nekako sam se u međuvremenu odlučila zaustaviti tamo na putu u Bolognu. Moram reći da je to bila jedna od najboljih odluka. Modena je lijep mali grad pun arhitekture od 13. do 18. stoljeća izgrađen od obitelji d’Este. Vrlo je mirno i tiho s nekoliko lijepih parkova i prekrasnim pogledom na grad s Torre Della Ghiraldina. Ono što je najvažnije: cijeli grad možete prehodati bez potrebe za javnim prijevozom i uživati u njegovoj arhitekturi.

Mali grad poznat je i kao rodno mjesto Enza Ferrarija, talijanskog vozača motora i osnivača tvornice Ferrarija. Zbog toga postoji Muzej Enzo Ferrari gdje možete vidjeti razne modele automobila koje proizvodi tvornica Ferarri. Ulaznica je 16€ za odrasle ili 14€ za studente i umirovljenike.

Bologna

Bologna

Nakon odmora u Modeni, došla sam do veće i užurbanije Bologne. Grad je bio pun turista kada sam stigla, a i održavao se franjevački festival. Bologna je u srednjem vijeku bila poznata po svojim tornjevima, u gradu ih je bilo oko 180. Danas su dva tornja (Asinelli i Garisenda) svjetski poznati simboli grada. Vrijedi se penjati do vrha Asinelli tornja od 97m jer pogled s vrha je prekrasan. Ulaznica je 5€ za odrasle ili 3€ za studente i umirovljenike.

Grad je također poznat kao grad studenata (procjene su da oko 100 000 studenata tamo živi i studira), tako da svaki dan ima mnogo događaja. Hodajući uokolo naletjela sam na Vintage plac u udruzi Cassero (koja navodno često ima razna događanja) gdje sam kupila 4 majice za 20 € od mladog dizajnerskog para. Dvije stvari koje morate probati u Bologni: tjestenina alla Bolognese i pizza u Pizzeria Spacca Napoli.

Firenca

Firenca

Riječi koje savršeno opisuju ovaj grad nalaze se u sljedećem citatu:

“Počet ćete se pitati kako je ljudska odvažnost ikada postigla nešto tako veličanstveno.”

John Ruskin, Mornings in Florence 1875.

Firenca je čaroban grad s predivnom arhitekturom i poviješću. Za bolji pogled na ovaj povijesni dragulj, treba se uspeti na Giotto’s Bell Tower pored katedrale. Odatle se pruža pogled na uže središte ili na Piazzale Michelangelo koji se nalazi brdu s kojeg se pogled pruža na cijeli grad.

Grad je pun muzeja i galerija koje možete posjetiti i uživati. Svakako treba vidjeti: Cupola del Brunelleschi, Santa Maria Novella, Ponte Vecchio, Palazzo Pitti, Palazzo Vecchio, Cattedrale di Santa Maria del Fiore, tržnica San Lorenzo, Bazilika San Lorenzo.

Osim arhitekture, u Firenci možete jesti jako dobro. Ulična hrana – Amici di Ponte Vecchio Da Stefano, poznati schiacciata sandwich- All ‘Antico Vinaio, sladoled – Da Angelo Gelateria. Također i ovdje možete rezervirati besplatnu turu na aplikaciji Get Your Guide. Savjet: španjolska je tura bolja i dulja od one na  engleskom. Prije odlaska u Firencu treba imati na umu kako je to turistički grad pa ćete za ulaz u neke znamenitosti morati rezervirati kartu par dana unaprijed.

Lucca

Nakon Firence zaputila sam se u puno manju Luccu. Vrlo mali i lijep grad, ali nema puno toga za vidjeti. Obiluje parkovima, prirodom i nekoliko lijepih arhitektonskih cjelina. Zanimljiv dio je kula, zidine oko starog grada i trg od 360 °. Ono što me iznenadilo, Lucca je izrazito skupa, skuplja čak i od Firence.

Pisa

Iz Lucce sam se zaputila u Pisu. Moram priznati da me Pisa razočarala. Osim glavnog trga s “tornjem”, tamo nema ničega za vidjeti. S obzirom na to kako sam imala dosta vremena do vlaka, bacila sam se u istraživanje da nađem nešto zanimljivo. Dok sam šetala gradom, naišla sam Giardino Scotto. Vrlo lijep i dobro uređen park, te na malu gotičku crkvu Santa Maria della Spina uz rijeku.

Pisa

Rim

Iz Pise sam se vlakom zaputila u Rim. Ovo nije bio moj prvi put tamo tako da nisam išla u razgledavanje. Zapravo samo u posjet prijatelju i kratku jednodnevnu šetnju da se prisjetim svog zadnjeg boravka tamo. Iskreno, samo za Rim vam je potrebno minimalno 5 dana. Grad je sam po sebi muzej na otvorenom. Morate se naoružati s puno strpljenja za posjećivanje svakog spomenika.

Grad uvijek prepun turista, a za posjet nekim muzejima poput Vatikanskih čeka se i do 2 sata. Morate posjetiti sve jer to je Rim! U restoranima ima mnogo turističkih zamki tako da je bolje jesti dalje od centra i svakako treba biti na oprezu zbog džepara na ulicama. Sva mjesta koja trebate vidjeti su dostupna javnim prijevozom i 72-satna karta je 18 €. P.S. Nemojte zaboraviti ubaciti novčić u Fontanu di Trevi za sreću! Kažu da ćete se vratiti u Rim ako to učinite – ja jesam!

Italija me svaki put iznova iznenadi svojom ljepotom. Za put tamo treba imati strpljenja i biti otvorenog uma. Oni prihvaćaju sve pa ćete i vidjeti zaista svega. Ne pričaju baš najbolje engleski pa se treba znati s njima sporazumjeti.

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Travel Advisor Europa

Italija: 10 najvažnijih mjesta za posjetiti

48 SATI – Italija , a možda i shopping manija ?

Nove objave