Travel AdvisorTravel Advisor

Antonia Viljac – članica Hrvatske gorske službe spašavanja

Šibenčanka Antonia Viljac je članica Hrvatske gorske službe spašavanja od jeseni 2016. godine, kada su je prepoznali kao mladu, nadobudnu i perspektivnu osobu s određenim znanjima koja bi mogla biti od koristi.

Antonia Viljac HGSS

Antonia je završila sve osnovne tečajeve: prvu pomoć, spašavanje u zimskim i ljetnim (stijenskim) uvjetima te speleospašavanju. Trenutno se sprema za ispit za gorskog spašavatelja, što je kruna za sav rad i trud u službi. No, ispit je zahtjevan jer članica Hrvatske gorske službe spašavanja mora pokazati znanje iz svih ovih nabrojanih tehnika.

Na akcije i u potrage uvijek ide čistog srca

– Uvijek se nadam najboljem mogućem ishodu, u potrage idem s pozitivnom energijom. Naša Stanica najviše ima potraga za starijim osobama, a nerijetko se nađemo u situacijama da pomažemo i na drugim lokacijama – izjavila je članica Hrvatske gorske službe spašavanja.

Imali su akcije spašavanja u Južnoj Americi, na Mont Blancu, u Bosni i Hercegovini više puta, na raznim penjalištima, skijalištima i stazama…

Antonia je inače vlasnica obrta za pustolovni turizam – Šibenik Outdoor Adventure, u sklopu koje vodi feratu u kanjonu Čikole.

Kad ide u akciju spašavanja, Antonia ne razmišlja previše o tome što je čeka

– Ali poslije to emotivno prođem, sama sa sobom, slažem u glavi što se dogodilo. Na terenu nikako nije dobro biti u panici ili blokadi, moramo biti hrabri. Imala sam par situacija nakon kojih bih se isplakala i analizirala do detalja proživljeno s kolegama – priča hrabra Antonia.

Nije lako jer u pitanju su ljudski životi, ponekad i naših bliskih osoba, ali moraju se naučiti nositi s tim.

Antonia Viljac HGSS

Oni su volonteri, s velikom željom za pomoći ljudima u uglavnom neurbanom području. Kažu im da su produžena ruka hitne pomoći na nepristupačnom terenu, spremni u svim uvjetima, za što moraju biti veliki timski igrači.

Trenutno se priprema za tridesetodnevnu ekspediciju u Nepal

– Plan nam je popeti se na izrazito atraktivan vrh Ama Dablam, koji se nalazi 15-tak kilometara od Mount Everesta, vrh je visok 6812 metar i spada u tehničke uspone s elementima alpinizma. Za ovaj vrh kažu da je uz Matterhorn najljepši na svijetu i to je moja tiha patnja već godinama. Već dvije godine uspon pomičemo zbog pandemije i nadam se da ćemo ove godine uspjeti ući u Nepal i krenuti na uspon. Kažu da je ovaj vrh san svakog alpiniste, što moj definitivno jest – otkriva Antonia.

Antonia Viljac HGSS

Njezin životni i penjački partner Leonardo, prijatelj i kolega iz Kluba Luka te još dvoje kolega iz Zagreba i Beograda i ja zajedno idu na ovu ekspediciju.

Do sad je uspješno ispenjala vrhove Aconcagua u Južnoj Americi, Elbrus u Rusiji, Ararat u Turskoj, Grossglockner u Austriji, Triglav u ljetnim i zimskim uvjetima, Mont Blanc te brojne druge.

– Ima tu dosta toga, no ipak sam najponosnija na svoje male alpinisitičke uspone i rute s Leom. Tu sam skroz ispunjena i sretna uz dozu strahopoštovanja, u nekoj biokovskoj divljoj stijeni, sami nas dvoje, dijelimo sreću i patnju. Naravno, volim ulaziti u jame, istraživati, asistirati na raznim školama, sve me to veseli, jako sam aktivna u svom planinarskom klubu Sv. Mihovil u Šibeniku – priča Antonia.

Brojni pothvati diljem svijeta, ali i kod nas

Neki od zanimljivih planinarskih pothvata su joj prolazak Velebitskog planinarskog puta od 135 kilometara u pet dana, Put Oluje u 7 dana duljine 150 kilometara te brojni usponi u Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini. Dosta se toga nakupilo u tih 10 godina koliko se već bavi planinarenjem, alpinizmom i speleologijom.

Antonia Viljac članica Hrvatske gorske službe spašavanja

Završila je Opću planinarsku, Speleološku, Sportsko – penjačku i Alpinističku školu, tečaj za Zaštitu prirode, Visokogorski tečaj, planinarski je vodič društvenih izleta te Hrvatske gorske službe spašavanja.

– Osim samog vođenja izleta u planine, bavim se industrijskim alpinizmom, visinskim i arheološkim radovima. Ustvari, ti su me poslovi i izvukli kroz ove pandemijske godine. Pokazalo se da ima potražnje za ovim nesvakidašnjim poslovima, s nekim rizikom u provođenju posla. Srećom u Šibeniku se već zna za mene pa tako surađujem s brojnim Javnim ustanovama, županijskim i gradskim institucijama i tvrtkama – zaključila je članica Hrvatske gorske službe spašavanja.

Via Feratta u kanjonu rijeke Čikole u blizini Nacionalnog parka Krka

Glavna atrakcija koju organizira je vođenje izleta u prirodu i planine s naglaskom na via ferratu u kanjonu Čikole za koju je jedini koncesionar te uspon na najviši vrh Hrvatske, Dinaru visoku 1831 metar. Provodi izlete po planinama kao što su Velebit, Biokovo, Paklenicu, Mosor, goste vodi na sportsko penjanje, kroz šume i kanjone.

U suradnji s Turističkom zajednicom Šibensko – kninske radi na razvijanju pješačkih staza na području cijele županije. Osmislili su 40 staza, koje sad označavaju i pripremaju za otvorenje.

Učlanjenje u planinarski klub prije deset godina

Ovaj je pothvat promijenio njezin život – privatno i poslovno.

– Zakačila sam se na ovakav način života i mislim da nema povratka u neku normalu. Obožavam to što radim, uz veliku podršku Leonarda te činimo sjajan team. Radujem se svim izazovima u budućnosti. Moj radni dan ponekad nema kraja, još uvijek sam one man show, to jest radim sve – priča Antonia.

Antonia Viljac članica Hrvatske gorske službe spašavanja

Sama kreira sadržaj za društvene mreže, izrađuje razne ponude za izlete, vodi račune i poslovne knjige – završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu.

Ističe da ima dovoljno energije za sve, a i pomaže joj posao tijekom kojega je većinom na otvorenom.

– Ispunjena sam i sretna, jako zahvalna i blagoslovljena što u svom poslu uživam, meni su hobi i posao skoro pa isto, tako da posao ne odrađujem nego baš radim s guštom, to je moj lifestyle – iskrena je članica Hrvatske gorske službe spašavanja.

Previous articleŠto je Graz Card?
Next articleZašto je pametno imati godišnje putno osiguranje