Najbolji gradovi za život

Autor članka:
Podijeli:

Glavi grad Austrije,  Beč, prestigao je australijski Melbourne na listi najboljih gradova za život na svijetu. To je prvi put da se europski grad našao na vrhu liste godišnjeg globalnog istraživanja Ekonomist grupe. 

Ugledni The Economist objavio je listu 10 gradova koji su najbolji za život i 10 onih u kojima nije ugodno živjeti.

Najbolji gradovi za život

Beč je prvi put na vrhu ljestvice gdje je prestigao Melbourne s vrha ljestvice najugodnijih s gradova za život po istraživanju Economist Intelligence Unita.

najbolji gradovi za život

Beč i Melbourne svake su godine u Economistovom istraživanju bili u borbi za titulu najugodnijeg grada za život, ali je australski grad uvijek pobjeđivao.

Ove godine je Beč zasjeo na vrh zahvaljujući smanjenoj prijetnji terorističkih napada u Zapadnoj Europi i niskoj stopi kriminala.

Beč je po kvaliteti života redovito na prvom mjestu ljestvice koju svake godine sastavlja konzultantska tvrtka Mercer. Nakon što je sada osvojio i Economistovu ljestvice, više nema sumnje da je u austrijskm glavnom gradu najbolje živjeti.

Damask je na samom dnu ljestvice, a blizu su  i Dhaka, glavni grad Bangladeša i Lagos, najveći grad u Nigeriji. Istraživanje ne uključuje nekoliko najopasnijih gradova u svijetu, kao što su Bagdad i Kabul.

najbolji gradovi za život

Beč i Melbourne dobili su maksimalan broj bodova u kategorijama zdravstvene zaštite, obrazovanja i infrastrukture. Iako je Melbourne ostao vodeći u kulturi i okolišu, Beč ga je prestigao u sigurnosti.

najbolji gradovi za život

Osaka, Calgary i Sydney su u top pet najboljih gradova za život, što pokazuje da EIU favorizira bogate zemlje srednje veličine i s manjom naseljenošću. U većim gradovima veće su stope kriminala,  London je tek na 48. mjestu.

Najbolji gradovI za život u 2018.

1. Beč, Austrija

2. Melbourne, Australija

3. Osaka, Japan

4. Calgary, Kanada

5. Sydney, Australija

6. Vancouver, Kanada

7. Tokio, Japan

8. Toronto, Kanada

9. Copenhagen, Danska

10. Adelaide, Australija

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

https://www.travel-advisor.eu/austrijancima-je-za-odmor-najdrazi-hrvatski-jadran/

 

Beč na biciklu – Ring Strasse

https://www.travel-advisor.eu/najjeftinije-avio-karte-za-ameriku/

Nove objave