Bečki balovi su društveni događaji sezone

Autor članka:
Podijeli:

Balovi imaju dugu i bogatu tradiciju u Austriji.

Posebno su poznati bečki balovi. Ovi balovi čine dio kulturne baštine Austrije i igraju značajnu ulogu u društvenom životu. Gotovo svako cehovsko udruženje je imalo ili još ima svoj bal tako da nisu samo događaji za visoko društvo i plemstvo. Balska sezona obično počinje krajem studenoga, a traje do kraja ožujka.

Bečki balovi:

Bečki balovi

Opernball je najpoznatiji bečki bal. To je glamurozno događanje koje privlači goste iz cijelog svijeta. Jedan je od najprestižnijih i najpoznatijih balova u svetu. Održava se u zgradi Bečke državne opere (Wiener Staatsoper) i tradicionalno označava početak bečke sezone balova. Cijene ulaznica su od 330E za mjesto za stolom u nekoj od manje važnih dvorana do 30.000 i više za stolove u ložama (do deset mjesta). To su zapravo donacije operi koje plaćaju mnoge privatne firme. Slične su cijene i za Debitantski bal.

Bal u Hofburgu (Ball der Wiener Kaffeesieder) se održava se u carskom dvorcu Hofburg i tradicionalno se fokusira na kavu, s posebnim naglaskom na ljude iz te industrije, a nekad ekskluzivno bal vlasnika kavana.
Ball der Technik je posvećen je tehničkim dostignućima i inovacijama. Održava se u prostoru Musikvereina koji je poznat kao mjesto održavanja novogodišnjeg koncerta.

Blumenball

Debitantski bal je posvećen djevojkama koje ulaze u u društveni život gdje prvi put javno plešu te upoznaju svoje vršnjake. Kodeks oblačenja je bijela kravata i frak za muškarce, a bijela balska haljina do poda za žene te duge bijele rukavice i smatraju se simbolom ženstvenosti više klase. Svrha tog bala je da se upoznaju mladi. Nakon predstavljanja na debitantskom balu mlade žene bi sudjelovale raznim društvenim događajima kako bi pronašle bogatog muža.

Još neki od poznatijih balova su: Rotkreuzball (Crveni križ), Blumenball (cvjećari) Jägerball (lovci), Ärzteball (bal liječnika), Juristenball (bal pravnika), Ball der Wiener Philharmoniker (bal Bečke filharmonije), BonbonBall (bal proizvođača slatkiša) itd…

Dress Code

Stroga dress code politika se mora poštovati. Na svakoj ulaznici je precizno navedeno kako se mora obući. Gosti se oblače u svečane večernje toalete. Frak ili smoking u kombinaciji s leptir-mašnom za gospodu, a večernje ili koktel-haljine s obaveznim visokim petama za dame,
Otvaranje sezone balova je obično počinje krajem prosinca te traje do veljače.

Ples i muzika

Bečki balovi

Ples ima poseban značaj na bečkim balovima, a tradicionalni plesovi poput valcera, tanga, foxtrota i polke su uobičajeni. Orkestri izvode klasičnu muziku, valcere i popularne melodije.

Debitantski bal je posvećen djevojkama koje ulaze u u društveni život gdje prvi put javno plešu te upoznaju svoje vršnjake.

Ako nemate odgovarajuću odjeću nije problem

Bečki balovi

Postoje specijalizirani saloni i trgovine u Beču koje nude iznajmljivanje elegantne odjeće za posebne događaje. Ovi saloni često nude bogat izbor večernjih haljina, odijela i dodatne opreme poput cipela, kaputa itd..
Mnogi bečki balovi imaju humanitarnu dimenziju, prikupljajući sredstva za različite dobrotvorne organizacije.
Tradicija balova u Austriji ima korijene u dvorskom životu i visokom društvu, a danas predstavlja jedinstveni dio kulturnog nasljeđa zemlje. U Beču i Austriji se godišnje odražava više od 400 balova.

Travel Advisor – Lifestyle

Pretplatite se na TikTok i naš YouTube

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Karta Austrije se može krojiti prema glazbenicima

Najljepši mostovi svijeta

 

Nove objave