Najljepši mostovi svijeta

Autor članka:
Podijeli:

Mostovi spajaju

Spajaju obale rijeka, jezera, mora, dolina. Povezuju puteve, različitosti, države, narode i narodnosti. Mogu biti mali i lokalni, veliki i atraktivni, zapamćeni zbog ljepote ili zbog ratova koji su se oko njih ili na njim vodili. Mostovi su vrlo važni za evoluciju društva.

U Zagrebu mostovi nisu najvažniji objekti jer je grad uvijek bio pored Save. Najpoznatiji je most koji više nije most. Na njemu su se sukobljavali građani Gradeca i kaptolski kler. Prozvan je Krvavi most. Po njemu se i danas zove kratka ulica kja spaja Tkalču i Radićevu. Potok koji tuda tekao je odavno zatrpan i zarobljen u cijevima, no legenda je ostala.

Najljepši mostovi

Moj izbor najljepših mostova je, kao i svaki izbor, subjektivan. Neki su novi, a neki stari. Ovo su možda najljepši koje sam vidio:

Bilbao most Zubizuri, Bilbao

najljepši mostovi, Bilbao, Španjolska

Santiago Calatrava je danas jedan od najpoznatijih arhitekata. Danas izgleda savršeno pored Guggenheimovog muzeja, no prošao je dug put. 1990 se pojavila ideja o spajanju dvije strane rijeke Rie del Nervion. Četiri godine je trebalo da se odobri pa je otvoren 1977 nešto prije završetka velebnog muzeja. Zubizuri na baskijskom znači bijeli most. Most je pješački i  dug 75 metara. Simbolizira obnovu grada. Danas je obavezno mjesto za slikanje i selfije.

Helix Bridge, Singapore

mostovi

Pješački most spaja Marina Bay Sands i Esplanadu. Jedan je od prepoznatljivih vizura u tom ultra modernom gadu. Sagrađen je 2010. Iste je godine dobio nagradu kao najljepša prometna struktura. Predstavlja humani DNA. Posebno je atraktivan noću kada je ossvjetljen s tisućama LED lampica. Dugačak je 280 metara. Glavni arhitekt je Phillip Cox.

Millau Viaduct, Francuska

Jedan od najviših mostova na svijetu. Millau

Najviši cestovni most Europe se nalazi u južnoj Francuskoj. Uzdiže se 280 metara iznad doline rijeke Tarn. Dizajnirao ga je arhitekt Sir Norman Foster i strukturalni inženjer Michel Virlogeux. Otvoren je 20014. Dio je autoceste koja vodi od Pariza prema jugu i Španjolskoj. Izgradnja je trajala tri godine. Dug je skoro 2,5 kilometara. Ako prelazite autom vrlo je lako moguće da ga niste zamijetili. Potrebno je oko minute i pol za prijeći ga i ništa se posebno ne vidi. Prelaz mosta se posebno plaća (7,3E). Najbolji pogled je ako se prije mosta izađe iz autoceste.

 

mostovi

Most je bio prva stalna veza između Bude i Pešte. Povezuje trg Szécheny u Pešti i Clark Adam u Pešti. Most je predviđen za promet, no ima i pješački dio. Šetnja mostom, naročito noću pruža predivan pogled na obale Dunava i velebne zgrade na obali. Legenda kaže da je grof Istvan Szécheny trebao u Beč, ali je ponton bio van upotrebe pa je ostao tjedan dana u Pešti. Tada je odlučio da sagradi most za što je trebalo 50 godina. Dovršen je 1848/49. Za njemačke okupacije je uništen te popravljen 1947.

Ponte Vecchio, Firenca

Ponte Vecchio u Firenci je najljepši most

Smatra se da je to jedan od najpoznatijih mostova na svijetu. Sagrađen je preko rijeke Arno na tri kamena luka s malim trgovinama sa strane. Nekad su to bile mesnice do 1593. kada su istjerane zbog smrada. Danas su filigrani i zlatari te prodavaonice suvenira. Originalni je bio drveni, a ovaj je iz 1345. Vasari koridor je osmišljen kako bi Veliki Vojvoda mogao prolaziti između Palazzo Pitti i Palazzo Vecchio. Običaj ostavljana ljubavnih lokota na ogradi mosta je počeo ovdje. Svake se godine miču jer naružnjuju most.

The Tower Bridge, London

Twer bridge, London

Za promet je otvoren 1894. Prepoznatljiv je po dva tornja koji su povezani na dva nivoa. Visine su 61 metar. Dužina mosta je 76 metara. Donja razina se diže, a pješaci mogu po gornjoj prijeći most. Danas se gornja razina koristi samo kao vidikovac. Najljepše fotke s mostom u pozadini su noću. Na mostu postoji izložba Tower Bridge Exhibition u kojoj možete naučiti više o povesti. Za Olimpijade 20012 su za gornju razinu bili obješeni kružni simboli igara.

Karlov most, Prag

Krlov mot , najljepši mostovi

Ovaj je most možda najupečatljivija vizura Praga. Spaja obale rijeke Vltave. Povezuje Donji grad (Mala Strana) i Stari grad (Stare mesto). Most je jedna od najslavnijih građevina iz doba vladavine Karla IV. Gradnja mosta je završena početkom 15.stoljeća. Tada se zvao Pragov ili kameni most. Dugačak je 515 metara. Uzduž mosta nalazi se 30 spomenika vjerske tematike. Ima namjenu samo za pješake od drugog svjetskog rata. S obzirom na to da je most glavna turistička te je stalno gužva, atrakcija Praga potrebno je upozoriti na džepare. Najljepši doživljaj je rano u jutro.

 

Mostovi…sama riječ zvući uzbudljivo. Nisu ovo svi i nisu samo ovi najljepši. Mnogo je takvih, a ovo je jedan izbor iz najljepših.

Travel Advisor – Fotografija

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Nove objave