Search
Close this search box.

Divna Sicilija

Autor članka:
Podijeli:

Divna Sicilija

10 dana, s djecom, 1.600 km, 20 lokacija, 3 Airbnb-a (Letojanni, Cefalu, Marsala)

Prijevoz: autom do Venecije, EasyJet do Catanie, rent-a-car, nikakvih problema nismo imali u prometu. Uz sva čitanja iskustava nigdje nismo doživjeli lude vožnje. Oko i u Palermu je gužva, na sjevernom dijelu rade nove ceste pa ima dosta obilaznica, ali sve se prolazi bez problema. S jedne strane otoka na drugu vozit ćete se besplatno, a onda platiti djelić autoceste na prilazu gradu kojem dolazite max 1,5 euro. Ceste su dobre i označene.

Divna Sicilija
Palermo Teatro Massimo

Općenito: Slabo govore engleski, ali i ako malo znate talijanski snaći ćete se. Veći gradovi su dosta prljavi zbog problema koji imaju s organizacijom komunalija. Naime, smeće ostavljaju u vrećicama na cesti pa kad puhne vjetar raznese ga posvuda. Nismo imali nikakvih neugodnih iskustava, dapače.

Divna Sicilija

Shopping: Crema de Pistacio (slatka) i Pesto de Pistacio (slani) – najjeftinija u Palermu na tržnici Bellaro, 250g – 3,5 €; maslinovo ulje od 3,5 € na više litra, pršuti i šunke svih vrsta cca 120 kn/kg narezanog u običnom dućanu, bresaola i slične salame, parmezan i grana padano, razni začini (Bellaroo), tjestenina (sva od durum pšenice), liker od pistacija, limoncello, sok od crvenih naranči (slatkih), ekološkI pistacijO s Etne, suveniri: magneti su po 1€ u većini gradova, sol u Mammacauri, lava kamenje skupite tijekom šetnje na Etni (besplatno) uz put-lagano je, ali se trusi pa pazite pri pakiranju.

Divna Sicilija
Mamacaura

Hrana: ako imalo volite talijansku kuhinju – uživat ćete. Divota, krasota, milina! Svugdje. Od bruscetta, preko tjestenina i pizza, do mesa i deserta – uživancija. S obzirom na to da smo išli s djecom nismo obilazili agroturizme, vinarije i sirane – to ostavljamo za solo putovanje.

Divna Sicilija

Preporuke: sendviči Gli Artisti-Caseificio Borderi na tržnici u Siracusi, Le Tre Rose u Enni tjestenina to die for, Antica Focacceria Sapori Siciliani u Cefalu – arancini i Gelateria Santa Lucia – najbolji gelato, Trattoria dell Massimo u Palermu fina tjestenina, Palumbo u Agrigentu tipična talijanska hrana, Pizzeria Cellarius u Marsali – jako dobre pizze. Prosječna cijena obroka u restoranu je 10 €. Pekare/focaccerie – arancino 2-3 €, pizza 5 €, canoli u prosjeku 2,5€ kom, gelato od 2€ na više (u čašici, kornetu ili brioschu), granita 2,5€ …

Divna Sicilija
Siracuza

Gradovi: Marzamemi – presladak stari slikoviti ribarski romantični gradić. Siracuza -jednostavna, morska, mornarička, povijesna. Letojanni-mali turistički gradić koji se proteže uz more. Taormina – prekrasan stari grad na nekoliko etaža, skup. Enna – najviši grad u sredini otoka, lijepi pogledi uokolo, tvrđava zatvorena.

Divna Sicilija
Cefalu

Cefalu – presladak gradić prepun restorana, dućana i skrivenih divota. Palermo – veliki grad, gužve, poprilično prljav. Prekrasna katedrala, fontane i stari dio grada, opera (druga najveća i film Kum), centar s velikom shopping ulicom, obavezno posjetiti Ballaro tržnicu.

Divna Sicilija
Agrigento

Agrigento – brdovit stari grad, jako neuređen, zanimljiva crkva u kojoj je vojno groblje. Marsala – lijep grad s uređenim starim dijelom, prepun dobrih restorana.

Divna Sicilija
San Vito lo Capo

Plaže: većina plaža su dugačke i pješčane. Većina ima dijelove koji su zakupljeni od strane hotela ili iznajmljivača ležaljki (20€/dan; mi smo kupili suncobran za 10 i nosali ga po cijelom otoku te na kraju dali jednoj obitelji na zadnjoj plaži). Sve plaže su besplatne. Ima mnogo prodavača svega i svačega. Sve veće plaže imaju spasioce, tuševe, kabine i razne sadržaje.

Divna Sicilija
Letojanni

Šljunčane plaže su u Letojanniu i na Isoli Belli, te lokalna manja plaža u Cefalu.

Divna Sicilija
San Lorenzo

Pješčane: San Lorenzo kraj Marzamemia, Cefalu, Mondello kraj Palerma-fensi šmensi, Scale dei Turchi, Lido Signorino kraj Marsale. I moj favorit JE San Vito lo Capo – tirkizno more, plaža ispod planine, predivna. Bilo je dosta toplo pa smo imali društvo par meduza. Na sjevernoj strani su popodne veliki valovi.

Divna Sicilija
Dolina hramova

Atrakcije: Gole Alcantara – nestvarni kanjon kroz koji hodate hladnom rijekom. Isola Bella – otok ispod Taormine na koji možete dopješačiti, pod zaštitom je UNESCO-a, plaća se ulaz. Vallei dei Templi iliDolina hramova-odvest će vas u stara grčka vremena. S prekrasno očuvanim hramovima, spoj je sadašnjosti i povijesti.

Divna Sicilija
Scali dei Turchi

Scale dei Turchi – bijele stijene od lapora po kojima šetate su jednostavno prekrasne. Mamacaura – solana s vjetrenjačama, moguć plaćeni obilazak i odlazak brodom na otok, mi smo samo prošetali. Katakombe u Palermu su must see. Arheološki muzej u Palermu se preuređuje i nije nešto.

Divna Sicilija
Etna

Etna: Priča za sebe. Došli smo autom do žičare koja nije radila jer je puhao vjetar, pa smo se prošetali po kraterima iz 1986. i 2011. Kao da ste na Marsu. Nestvarno što priroda može napraviti – uništiti i onda ponovno stvoriti.
Na povratku smo stali jednu noć u Dolomitima da se odmorimo i ohladimo.

Divna Sicilija
Enna

#volimoputovati

Travel Advisor – Alpe Adrija

Posjetite naš YouTube kanal.

https://www.travel-advisor.eu/najbolje-talijanske-slasticarne/

Italija u 14 dana

 

Rim za početnike

Nove objave