Travel AdvisorTravel Advisor

Dubai s djetetom

Posjetiti Dubai s djetetom je odlična ideja

Da mi je netko prošle godine u ovo vrijeme rekao: Valentina ove godine putovat ćeš na Sejšele a ubrzo i na Maldive, nasmijala bih mu se u facu i rekla da se šali. Dakle ne bih mu povjerovala ni riječi. Prošle godine u ovo vrijeme Vito je imao nepunih 5 mjeseci, i daleka putovanja su mi se činila miljama daleko od stvarnosti. Ali kako je život nepredvidiv, tako su se nama dogodila dva velika putovanja s razmakom od samo 6 mjeseci. O Sejšelima sam već pisala hajmo sada malo o Dubaiju i Maldivima!

Dubai – graciozan gospodin

Maldivi su bili moj san, doslovno . Tu i tamo bi sanjala Maldive, duge pješčane plaže, drvored palmi, kokos, bungalov na vodi ja i vjetar u kosi. Činili su se tako daleko, nedostižno, nestvarno sve do nedavno. Jedan kišni dan kada sam tako razmišljala o Maldivima, sjetila sam se svoje drage prijateljice iz srednje škole koja radi za avionskoj kompaniju Emirates i živi u Dubaiju. Iako se nismo dugo čule i vidjele odlučila sam joj se javiti da provjerim malo kakva je situacija u Dubaiju i iznijela joj svoj plan za posjet Maldivima. Bez razmišljanja nas je pozvala kod sebe u Dubai i rekla nam ako se odlučimo za putovanje, pomoć oko kupnje karata.

Pogađate da mi nije dugo trebalo da skujem novi plan .Karte su bile kupljenje brzinom svjetlosti, uzeli smo takozvane „ multy city „ karte, što otprilike izgleda ovako Zagreb – Dubai, pa odmor 4 noći, Dubai – Mahe ( Maldivi ) pa nazad Mahe – Dubai pa odmor 2 noći i na kraju Dubai – Zagreb. Plan je bio tu, malo ćemo švrljati po Dubaiju i odmoriti prije leta na Maldive.

Karte su kupljene, resort je rezerviran, osiguranje od otkaza putovanja također ( jeeer nikada ne znaš ). I onda… Šok…4 dana prije puta, Vito se razbolio, teža prehlada s temperaturom. Ok proći će do utorka tješim se, ali tu je već ponedjeljak a sutra nam je let, Vito je malo bolje, temperature nema ali tu je jak kašalj i začepljen nos. Kaos, ne znamo dali idemo na put a letimo sutra!

I to nije prvi put da nam se to događa, prije puta na Tajland 2013 godine Vlado je pao na nogometu i završio na operaciji ramena. Uspjeli smo nekako otputovati. Godina iza 2014 put u Afriku, Vlado je uganu gležanj 7 dana prije puta. Uspjeli smo nekako otputovati. Vlado – Nema nogometa više, NIKADA! I evo ga opet, Vlado se nije polomio ali Vito se razbolio. Nakon konzultacije s pedijatrom ipak odlučujemo da možemo putovati. Sreća je što imamo osiguranje od otkaza putovanja, koje bih svakome preporučila, upravo zbog situacija kao što su ove!

Kako se pakirati

Mali kaos oko pakiranja, jer smo se naravno pakirali 4 sata prije leta, ali dobro natrpali smo sve i evo nas na aerodromu. Prva postaja je Dubai. Dubai me iskreno nikada nije privlačio niti sam imala neku pretjeranu potrebu posjetiti ga. Ali kako su nam karte bile preko Dubaija i tamo živi moja draga Kristina, htjeli smo prepoloviti put zbog Vite i razgledati malo Dubai. Dobra odluka . Vito je ovaj put malo življi, u avionu nije baš spavao kao prošli put, možda ukupno pola sata. Htio je samo hodati po avionu i raditi nered. Crtići su nas malo spasili. Ja sam se brinula zbog njegove prehlade i pritiska u avionu pri polijetanju i slijetanju. Na sreću nikakvih problema nije bilo. Dečko je tu super podnio!

Kod Kristine

I evo nas napokon, Dubai! Kristina nas je dočekala na aerodromu i povela prema svom stanu, visoke zgrade oko nas, sve bliješti, luksuz na svakom koraku. Bilo je kasno kada smo sletjeli pa smo čim smo stigli u stan na brzinu pojeli i išli spavati. U Dubai smo išli bez ikakvog plana isplaniranog unaprijed, to sam odlučila jer nisam znala kako će jednogodišnjak pratiti naš tempo, a ni sebi nismo htjeli zadavati dodatan stres. I dobru smo odluku donijeli, kada si s malom bebom najbolje je ne previše planirati manje stresa za bebu a i za roditelje.

Ujutro smo se probudili svježi i odmorni, u ovo doba godine (ožujak) u Dubaiju nije toliko vruće pa možeš nesmetano razgledavati. Prvi dan u Dubaiju smo ležerno šetali po JBR – u, mislili smo se i okupati ali nam se to učinilo dosta komplicirano s obzirom na Vitu i svlačenje i presvlačenje. Šetnica sama po sebi je lijepa, ima puno sadržaja za djecu i to mi se u Dubaiju sviđa. Stvarno je „ kids friendly“ sve je uredno i čisto i na svakom uglu je neki parkić za klince.

Pitali smo okvirno cijenu ležaljke na plaže i cijene su ovakve: ležaljka ( krevet za 2 osobe ) oko 1400 kn. Dubai je skup, zbilja skup. Npr. Kava i voda su na JBR- u koštale oko 75 kn. Tamo smo i ručali, i cijena za 3 osobe je oko 600 kn s pićem.

Iduća postaja i nama najzanimljivija je bila Dubai Mall. Dubai Mall je čudo, tamo smo otišli isključivo zbog akvarija a i fontana koje plešu. Akvarij nas je oduševio, a i Vitu, trčao je vikao „ iba „ – riba . A riba kao u prići, morskih pasa, raža, ma čarobno. Zbog takvih doživljaja preporučujem Dubai s djetetom.

Svakako preporučujem posjet Dubai Mallu! Fontane su također nevjerojatno posebne, prava atrakcija. U shopping nismo stigli ali ima svega, raznih markiranih trgovina što nas trenutno nije zanimalo!

Dubai s djetetom je poseban ako putujete sa starijim od 4 godine na dalje, za njega ima čuda i svakako se planiram vratiti kada Vito bude malo stariji. Jedini problem je u Dubaiju što teško možete pronaći alkoholno piće. Pive ni za lijeka . A kada napokon i nađete na nekim mjestima zabranjuju ulaz djeci.

Photo by Nick Fewings on Unspl

 

Sve glavnije atrakcije u Dubaiju daju se obići za 4 do 5 dana, nama se jako svidjelo i u Dubai Marina, po noći. Visoke zgrade koje svijetle daju posebnu čar, sve je puno restorana, šetnica je dovoljno dugačka, pa je Vito uživao trčkarajući okolo. Otišli smo posjetiti i „Miracle Gardens“ , to su vrtovi puni cvijeća, razni likovi iz crtića u cvijetom obliku i mnoge druge atrakcije od cvijeća. Tamo smo išli taxijem, taxi nije toliko skup ali treba paziti koji taxiji se biraju. Skuplji su oni crni Lexusi, Tesle itd. Mogu odudarati drastično od cijene „normalnih“ taxija. Miracle Gardens vrijedi posjetiti, ali nije ništa posebno, zapravo je najveća fora što su uspjeli usred pustinje napraviti takav jedan vrt. Naknadno smo posjetili najglavnije atrakcije u Dubaiju kao što su Burj Al Arab, Burj Khalifa itd…

Dubai je lijep grad, uređen, ima dovoljno zanimacije i atrakcija, ali je dosta skup. Za klince je idealan. I svakako ga preporučujem za jedan kraći boravak ili kao usputnu stanicu prema Maldivima. Dubai s djetetom je pravi užitak za sve.

Travel Advisorputovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Dubai – gdje odabrati smještaj ?

Kako je plavuša provela 6 dana u Emiratima

Kako je beba Vito odveo roditelje na Sejšele

 

 

 

Previous articleNa valovima rijeke Kupe ili preko nekoliko razloga zašto posjetiti Sisak
Next articleCliffs of Moher i plaža Lahinch