Travel AdvisorTravel Advisor

Dubinska isušenost kože: 5 ključnih znakova

Vremenske promjene, ali i naš način života utječu na izgled te zdravlje kože, bez obzira na fizičku dob. Hidracija je osnova lijepe kože, a kako bismo na vrijeme krenuli s dobrom njegom, bitno je prepoznati znakove ako je nastupila dubinska isušenost kože.

Avene Hydrance

Dobro je zato prisjetiti se kako je koža građena i od čega se sastoji. Tu su tri sloja – epidermis, dermis i hipodermis. Naravno, epidermis je prvi sloj što znači da ima ključnu ulogu očuvanja kože od raznih vanjskih utjecaja, ne samo zimi, već i ljeti.

Dubinska isušenost kože javlja se usred nepravilne njege

Ako je njega nepravilna, dolazi do transepidermalnog gubitka vode, što smanjuje njezinu prirodnu sposobnost zaštite. Ovo je uvod u prijevremeno starenje kože. Kvalitetu kože nasljeđujemo od roditelja, no ako je ne njegujemo, ona neće imati ‘snage’ boriti se protiv svega što joj priuštimo. Dubinska isušenost kože tada postaje svakodnevica.

Dubinska isušenost kože nestaje uz korištenje Avene Hydrance gela

Epidermis je vanjski sloj, sastavljen od 5 slojeva koji sadrže keratinske stanice čija je uloga zaštita kože od raznih utjecaja kao što su fizičke ozljede, vanjska temperatura zraka, ali i bakterije te virusi. Zaštitom se smanjuje mogućnost pojave problema kao što je dubinska isušenost kože.

Kako prepoznati dubinsku isušenost kože?

Prvi sloj je koža koju vidimo i koja uvijek mora biti malo sjajna i masna, jer mora imati sebum – masnoću koja također licu daje elastičnost. Koža je većinom vodonepropusna, no manje molekule ulaze u nju, inače kreme ne bi imale smisla. Upravo zato – koža upija, ali ona istovremeno i propušta vlagu.

1. Boja kože je dobar pokazatelj

Naime, ako ona poprima sivi ton i djeluje kao da joj je boja ‘isprana’, to je znak da je vrijeme za hidratizirajuće serume, kreme i općenito promjenu kozmetike. Kožu treba i gledati, njezin ton nam može otkriti mnogo toga.

2. Suha i ljuskava koža otkriva popriličan stupanj isušenosti

To se može desiti usred hormonalnih promjena, stresova koje nam život servira i općenito promjene sezone, šminke i kozmetike. Koža se obnavlja svakih 28 dana, u tom ciklusu ona će se vratiti na početak, što znači da bi se promjene, ako krenemo s boljom hidratantnom njegom, mogle ubrzo vidjeti. Osim ako se ne radi o nekom ozbiljnijem problemu u organizmu.

3. Crvenilo i peckanje znak je da koži nešto ‘ne paše’

Moguće da je riječ o kozmetici, načinu šminkanja ili općenito nezdravom lifestyleu. Ovo je također jedan od ključnih znakova da je nastupila dubinska isušenost kože. Koža je najveći organ, štiti nas i stalno je ‘žedna’. Doslovno, treba hidratizirajuću njegu svaki dan.

4. Nakon kreme je i dalje suha, kao da je jako žedna

Ako vam se ovo dešava, treba razmisliti o serumu ili gel kremi, koje su namijenjene dubinski isušenoj koži. Ove formule imaju patenirane, posebne sastojke koji će smanjiti gubitak vlage u koži.

5. Šminka brzo ‘nestaje’ s lica

Ako vam se čini da ste ujutro super nanijeli šminku, a oko podne kao da je nema, vjerojatno je koža dubinski isušena. Naime, tako lako ‘nestaju’ suhe teksture, ali i kremaste koje inače boje pristaju koži. Ovo se često dešava ako epidermis treba dodatnu njegu. Smanjite broj kozmetičkih make-up proizvoda i nabavite kompletnu njegu iz linije za dubinski isušenu kožu.

Previous articleZašto je pametno imati godišnje putno osiguranje
Next article15. Vino uz žlicu u Floresu, bistrou na kraju grada