Travel AdvisorTravel Advisor

Eden Island: rajski otok na kojem želimo ostati. Zauvijek.

Eden Island – ako postoji raj onda smo ga pronašli

Eden Island je ekskluzivni otok koji je nasipan na mrtve grebene koralja u arhipelagu Sejšela pored otoka Mahe i glavnog grada Victoria. Eden, što znači raj više nego opravdava svoje idilično ime.

Gradnja je počela 2006. Još se gradi. Ova oaza je utjelovljenje opuštenog i luksuznog života u obliku složene slagalice. Veličine je preko 56 hektara kopnenog prostora plus 16 hektara privatnih plovnih putova.

Investitor iz Capetowna

Vlasnik projekta je kompanija Golding International, sa sjedištem u Cape Townu u Južnoj Africi. Postoje tri tipa stanovanja — stanovi, kuće i vile.
Ulazna cijena za nekretnine na otoku Eden iznosi 455.000 US$ za jednosobni stan, dvosobne jedinice počevši od US$ 625.000 i s tri spavaće sobe od 875.000 US$. Nekretnine se prodaju u američkim dolarima za međunarodno tržište.

Iz kompanije kažu: “Ostalo je samo 20 neprodanih jedinica u ovoj vrlo traženoj destinaciji. Na tržištu je bilo 121 maisons, odnosno duplex gradskih kuća, od kojih je ostala samo jedna, za 1,45 milijuna američkih dolara. Svih 75 vila na otoku je prodano, a trenutno se preprodaja vila kreće od 2,9 milijuna dolara.”

Naselje u rajskom vrtu

U stambeni dio je ograničen ulaz. Dio je to raja kuća za odmor i stanova gdje se svi osjećaju slobodno. Nema gužve niti znatiželjnih pogleda.
Na otoku Eden ima ukupno 580 stambenih jedinica koje se sastoje od tri stila: jednosobnih, dvosobnih i trosobnih stanova; maisons, koji su dvoetažni; i samostojeće vile.

Rezidencije, koje su građene posljednjih 15 godina, izrađene su od betonskih blokova proizvedenih u arhipelagu. Imaju krovove od valovitog željeza obojene crvenom bojom i drvene detalje. Prodaju se namještene i kupcima je na raspolaganju nekoliko dekorativnih stilova.

Prepoznatljiva arhitektura

Inspiracija je došla iz narodne arhitekture, čiji su korijeni duboko u francuskom, viktorijanskom, arapskom i kineskom podrijetlu”, rekao je g. Gradner. “Ova filozofija prenijeta je na različite interijere i završne obrade stanova i kuća – pijesak, školjka i kamen, s ekskluzivnim rasponima dizajna interijera vila od koralja, bisera i granita.”

Eden Island je poznat po svojoj ljepoti, plažama, privatnosti, tišini te blizini glavnog otoka koji ima potrebnu infrastrukturu i sadržaje.

Otok ima četiri osamljene plaže. Sve nekretnine su uz more, a svaka kuća ima rezerviran vez u marini. Međunarodna zračna luka udaljena je 10 minuta autom.

Luksuz boravka

Sve stambene jedinice dolaze s golf vozilom na električni pogon za kretanje po otoku. Uz ceste kojima se kreču autići su posebni putevi za šetnju i trčanje. Svakog jutra se mogu sresti stanovnici otoka u vrijeme rekreacije. Iako se na prvi pogled čini da je otok previše izgrađen, dojam se gubi ulaskom.

Sejšeli su najromantičnija destinacija na svijetu

Rajski vrt

Eden više liči na botanički vrt nego na stambeno naselje. Vrlo brižno uređivana hortikultura je primjer kako treba održavati parkove. Na Edenu rastu stotine vrsta cvijeća, palmi, biljaka koje daju jestive plodove poput papaje, kokosa, banana te ostalog tropskog voća. Četiri pješčane plaže i tri bazena su dovoljni za goste naselja.

Na njima nisam nikad vidio više od desetak ljudi, mada kažu da za praznike može biti i više. Na plažama su slobodne ležaljke i nekoliko suncobrana. Uz njih se nalaze mali parkinzi za golf vozila. S druge strane otoka se nalaze zaljevi s vezovima u kojima vlasnici drže brodove. Na vanjskom dijelu marine se mogu vidjeti mega jahte uglavnom u vlasništvu katarskih šeikova.

Razni sadržaji

Prije ulaza u stambeni dio otoka sagrađen je Eden Plaza šoping centar s garažom te potrebnim dućanima, klinikom, masažom i trgovinom Spar. Uz njega je u marini nekoliko lokala i restorana koji su središte noćnog života Mahea. U blizini je hotele Eden Blue, no gosti hotela ne mogu ući u stambeni dio u koji se ulazi samo s otiskom prsta ili na poziv domaćina.

Nekoliko puta sam boravio, zahvaljujući svojim prijateljima Sonji i Željku, na Edenu. Svaki put me ponovo oduševi. Bio sam u razvikanim hotelima na Sejšelima poput Four Seasonsa, Hiltona i drugih, no ne bi mijenjao ugođaj Edena. Na stranu što su ti hoteli višestruko skuplji.

Komfor, okoliš te ugođaj Edena je neusporediv. Posebno se to odnosi na lokalnu nabavu voća, povrća i riba koja je puno kvalitetnija od hrane koja se nudi u hotelskim restoranima. Ovakav projekt je privlačan za bilo koju turističku zemlju.

————————————Vodič po Sejšelima———————————-

Šteta da u Hrvatskoj nema sličnog jer garantira stalan prihod zajednici te brojna radna mjesta.

Eden Island je moj prvi izbor za boravak na Maheu glavnom otoku Sejšela.

Travel Advisor – Putovanja

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articleSlovenija: skijanje po Deželi u pet dana
Next articleBelgija je gastro meka zapada Europe