Fenomen Game of Thrones, u Dubrovnik se više ne dolazi zbog Dubrovnika

Autor članka:
Podijeli:
Prijatelji su mi rekli da sam lud. Spakirao sam ruksak i otišao obilaziti zemlje gdje se snimao Game of Thrones.
Nisam ni slutio da ce naš Grad dobiti takav besplatan marketing. Mislio sam napraviti dodatni posao za ekstra zaradu, a onda je to postala prica epskih razmjera.
GAME OF THRONES u Dubrovniku 
Fenomen Game of Thrones u Dubrovniku
I jednostavno sam se htio uvjeriti kako to funkcionira u susjednim zemljama. Nakon posjete Malti, Maroku, Španjolskoj, Sjevernoj Irskoj i Islandu mogu samo reći da smo baš imali sreće što smo postali Kraljev grudobran, glavni grad sedam kraljevstava.
Fenomen Game of Thrones u Dubrovniku
Počelo je tiho. Jedan kisni dan u travnju 2011. godine ispijam kavu u gradskom kafiću očekujuci grupu turista. Dolazi prijatelj koji radi na setu i kaže da Game of Thrones dolaze snimati u Grad. Serija je tek u povojima. Grad postaje Kraljev grudobran od druge sezone i imamo taj info. Šalimo se na račun srednjovjekovnih odjevnih predmeta ne sluteći što nam se sprema.
Fenomen Game of Thrones u Dubrovniku
Sljedeće godine ista priča. Snimili su treću sezonu i priča se nastavlja. Rađa se ideja da bih mogao malo eksperimentirati. Zašto povijest ne povezati sa serijom. Svakako će gostima biti pamtljivije i zanimljivije. I rodila se Game of Thrones tour, šetnja po filmskim lokacijama i kombinacija nekih mračnih tajni dubrovacke povijesti. GAME OF THRONES u Dubrovniku.
Fenomen Game of Thrones u Dubrovniku
Vjerovao sam u ideju i napravio đir po dubrovačkim turističkim agencijama. Svi su mi se smijali i ispratili me podrugljivo preko vrata. Svi osim jednog čovjeka. Svi ti isti što su se smijali nakon par godina su mi došli ponuditi suradnju. Za suradnju je bilo kasno.
Fantastično je kako turisti percipiraju Hrvatsku sada kao Game of Thrones.
Fenomen Game of Thrones u Dubrovniku
Napokon nas više ne povezuju toliko s ratom i Balkanom. Utjecaj serije je ogroman, napravi takvu besplatnu reklamu i to je nešto što nikada ne bi mogao ni platiti. A kad su gosti već tu zbog serije moram im reći da smo jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu, ne leže nam beskućnici po ulicama i izrazito je čisto. Te su stvari bitne turistima i bitno je kad im zaželim dobrodošlicu. Nije teško reći dobrodošli u Hrvatsku, a veliki je bonus.
Fenomen Game of Thrones u Dubrovniku
Nije bitno ni koji su povodi njihovog dolaska u Hrvatsku, ali u zadnjih par godina imam triput više gostiju na Game of Thrones turama nego na povijesnim. Mnogi koji ne rade u turizmu tvrde da nije tako. Ti isti će za sedam dana zavaljeni u foteljama Luki Modriću obješnjavati kako se igra nogomet. Napravim đir gradom, svaka suvenirnica ima HBO i Disney suvenire. Drago mi je da su ljudi počeli misliti. Dobrodosli u kapitalizam, ideje se cijene i naplaćuju.
Fenomen Game of Thrones u Dubrovniku
A do kad će nas ova serija besplatno reklamirati? Sigurni smo još 5 godina. Možemo ostati pasivni, turizam ce nam se sam događati, a iza ove ere ćemo valjda opet imati sreće. Novo je doba, generacija X je rođena, povijest i kulturno nasljeđe ih ne zanima.
U Dubrovnik se vise ne dolazi zbog Dubrovnika. Valar Morghulis.
Fenomen Game of Thrones u Dubrovniku
Game of Thrones lokacije u Dubrovniku: Lokrum, Kamenolom Dubac, Bosanka, Villa Šeherezada, Hotel Belvedere, Ulica sv.Dominika, Uz jezuite, Ulica od Margarite, Crijevićeva, Od rupa, Samostan Sv. Marije, Vrata od Pila, Lovrjenac, Gradac, Minčeta Bokar, U Pilama, Arboretum Trsteno, Ljetnikovac Sorkočević i Predziđe u Pilama.

Dubrovnik: Ovako se najbolje upoznaje ovaj jadranski biser

Kako doživjeti Dubrovnik, a da vas ne pregaze horde turista ?

https://www.travel-advisor.eu/nedjelja-u-dubrovniku/

 

Nove objave