Travel AdvisorTravel Advisor

Kroz pet godina ovi će gradovi biti neprepoznatljivi!

Prije gotovo 90 godina završena je gradnja Empire State Buildinga. U to vrijeme zgrada je bila zanimljiv simbol onoga što budućnost donosi. Grade se zdanja poput Burj Khalife ili Šangajskog tornja, i čini nam se kako više ništa ne može šokirati naša osjetila.
Ali kako će gradovi i zgrade izgledati u budućnosti? Kroz samo pet godina svjedočit ćemo rađanju potpuno novih, futurističkih gradova koji se čine kao da su stigli ravno iz budućnosti ili sa stranica romana znanstvene fantastike.

Takozvani pametni gradovi grade se diljem svijeta. Neki od njih grade se iz temelja, dok drugi nastaju na temeljima najstarijih velikih svjetskih gradova. U svakom slučaju, čini se kako su futuristički gradovi ne samo luksuz, već i nužnost. Uz rastuću populaciju i energetsku krizu, gradovi se moraju prilagoditi ili će se raspasti.

Održiva energija i pametna rješenja stanovanja su ono što nam je potrebno kako bi zadovoljili potrebe modernog čovjeka. Kako će ti gradovi zapravo izgledati?

Los Angeles 

Los Angeles već je dugo jedan od najbogatijih i najnaprednijih gradova u Americi i taj se trend definitivno nastavlja. Grad će u narednim godinama dobiti nekoliko značajki pametnih gradova, kao što su senzori koji mogu prikupljati podatke o kvaliteti zraka, prometu, pa čak i doprinijeti uštedi energije.

Nairobi

Nairobi je jedan od najbogatijih i najnaprednijih gradova na afričkom kontinentu. U prošlosti je proglašen najinovativnijim gradom Bliskog istoka i to s dobrim razlogom. Grad se smatra središtem razvoja tehnologije u Africi i vlastita je verzija Silicijske doline. Ovaj napredak se ne usporava, pa je realno očekivati da će se Nairobi nastaviti mijenjati u sljedećih pet godina.

Dubai

Svi znamo da je Dubai trenutno jedan od najnaprednijih gradova svijeta. U sljedećih nekoliko godina Dubai će dobiti još više čuda što će dodati novi sjaj ovoj metropoli. Sve je u znaku priprema za World Expo 2020.

New York

U prošlosti se New York smatrao najvećim i najnaprednijim gradom na svijetu. Grad se čini odlučnim da zadrži svoj status centra modernog svijeta, a planiraju to učiniti zapanjujućim brojem impresivnih mega projekata. Za nekoliko godina, vizura New Yorka bit će potpuno modernizirana i ažurirana, do te mjere da će gotovo biti neprepoznatljiv.

Shanghai

Nije slučajnost da se Šangaj često naziva jednim od najnaprednijih gradova na svijetu. Bio je domaćin Svjetske izložbe 2010. i od tada ne napredak ne prestaje. Iako je Šangaj futurističko mjesto, oni nisu zadovoljni odmaranjem na lovorikama, a grad definitivno ne stagnira.

Cairo 

Još jedan grad će doživjeti drastičnu preobrazbu. Kairo, glavni grad Egipta postat će mnogo napredniji u nadolazećim godinama. Glavni fokus je bez sumnje stanovanje, a nove zgrade obećavaju da će smjestiti 5 milijuna ljudi. No, postoje i mnoge druge nove značajke, kao što su džamije, konferencijski centri, medicinski centri, škole i parkovi.

Qatar

Qatar je primjer bliskoistočne metropole koja je postala nevjerojatno futuristička i napredna tijekom proteklih nekoliko godina, a razvoj potiče grad na još veće promjene. Ulaže se u obnovljivu energiju, lokalnu poljoprivredu i uzgoj ribe. Neki aspekti petogodišnjeg plana imaju za cilj poboljšati i način života stanovnika potičući ih na aktivnosti poput sporta.

Travel Advisor – business

Posjetite naš YouTube kanal.

Na što paziti kod rezervacije smještaja preko Airbnb-a?

Znate li da u nekim gradovima postoje električni bicikli i romobili za najam ?

Kako uštedjeti na putovanju?

Previous articleKoje su ponajbolje road trip rute po Italiji ?
Next articleUlicama Poreča