Pet gradova koje za pet godina nećemo prepoznati

Autor članka:
Podijeli:

Neki se mijenjanju vrlo brzo, neki nikada, a ovih pet gradova juri u budučnost.

Ovih pet gradova su na neki način simboli prosperiteta. Prije gotovo 90 godina završena je gradnja Empire State Buildinga. U to vrijeme zgrada je bila zanimljiv simbol onoga što budućnost donosi. Obilježila je čitavu epohu kao simbol imperijalizma. Grade se zdanja poput Burj Khalife ili Šangajskog tornja, i čini nam se kako više ništa ne može šokirati naša osjetila.

Kako će gradovi i zgrade izgledati u budućnosti?

Kroz samo pet godina svjedočit ćemo stvaranju potpuno novih, futurističkih gradova koji se čine kao da su stigli ravno iz budućnosti ili sa stranica romana znanstvene fantastike.

Takozvani pametni gradovi grade se diljem svijeta. Neki od njih grade se iz temelja, dok drugi nastaju na temeljima najstarijih velikih svjetskih gradova. U svakom slučaju, čini se kako su futuristički gradovi ne samo luksuz, već i nužnost. Uz rastuću populaciju i energetsku krizu, gradovi se moraju prilagoditi ili će se raspasti.

Održiva energija i pametna rješenja stanovanja su ono što nam je potrebno kako bi zadovoljili potrebe modernog čovjeka. Kako će ti gradovi zapravo izgledati?

Los Angeles 

Los Angeles je već dugo jedan od najbogatijih i najnaprednijih gradova u Americi i taj se trend definitivno nastavlja. Grad će u narednim godinama dobiti nekoliko značajki pametnih gradova, kao što su senzori koji mogu prikupljati podatke o kvaliteti zraka, prometu, pa čak i doprinijeti uštedi energije. Jedan je od pet najuzbudljivij gradova svijeta. Središte mnogih industrija, a po prihodima moćniji od mnogih država.

Pet gradova Los Angeles

 

Nairobi

Nairobi je jedan od najbogatijih i najnaprednijih gradova na afričkom kontinentu. U prošlosti je proglašen najinovativnijim gradom afričkog istoka i to s dobrim razlogom. Grad se smatra središtem razvoja tehnologije u Africi i vlastita je verzija Silicijske doline. Ovaj napredak se ne usporava, pa je realno očekivati da će se Nairobi nastaviti mijenjati u sljedećih pet godina. Jedan od rijetkih gradova Afrike koji se užurbano mijenja na bolje.

Pet gradova

 

Dubai

Svi znamo da je Dubai trenutno jedan od najnaprednijih gradova svijeta. U sljedećih nekoliko godina Dubai će dobiti još više čuda što će dodati novi sjaj ovoj metropoli. Stalno se užurbano grade nova čuda arhitketure. Svakih pet godina se mijenja pa je uvijek ponovo zanimlivo posjetiti ga. Uzbudljiv grad koji je po mnogo čemu primjer drugima.

Pet gradova Dubai

 

New York

U prošlosti se New York smatrao najvećim i najnaprednijim gradom na svijetu. Grad se čini odlučnim da zadrži svoj status centra modernog svijeta. Planiraju to učiniti zapanjujućim brojem impresivnih mega projekata. Za nekoliko godina, vizura New Yorka bit će potpuno modernizirana i ažurirana, do te mjere da će gotovo biti neprepoznatljiv. Stoga evo pravog motiva za sve ljubitelje Velike jabuke da ga ponovo posjete.

Panorama New Yorka

 

Shanghai

Nije slučajnost da se Šhangai često naziva jednim od najnaprednijih gradova na svijetu. Bio je domaćin Svjetske izložbe 2010. i od tada ne napredak ne prestaje. Iako je futurističko mjesto, oni nisu zadovoljni odmaranjem na lovorikama, a grad definitivno ne stagnira. U njemu je u posljednjih dvadesetak godina sagrađeno više nebodera nego bilo gdje drugdje na svijetu.

Shangai grad budučnosti

Cairo 

Još jedan grad će doživjeti drastičnu preobrazbu. Kairo, glavni grad Egipta postat će mnogo napredniji u nadolazećim godinama. Glavni fokus je bez sumnje stanovanje, a nove zgrade obećavaju da će smjestiti 5 milijuna ljudi. No, postoje i mnoge druge nove značajke, kao što su džamije, konferencijski centri, medicinski centri, škole i parkovi. Kairo je jedan od najmnogoljudnijih gradova svijeta. Kaos prometa i siromaštva se mora promijeniti i to brzo.

Cairo

 

Cartagena

Grad iz kolonijalnog vremena smješten na ugodnoj obali karipskog mora. Modernizacija je vidljiva na svakom koraku. Arhitektonski šok pruža impresije starog kolonijalnog središta i modernih nebodera uz obalu koji podsjećaju na Miami. Četvrt Bocagrande je lokacija u kojoj nastaju hrabre moderne građevine. Nadamo se da će sačuvati staro središte pod zaštitom UNESC-a.

Cartagena

 

Osim ovih pet gradova mogli bi navesti još barem desetak drugih, no nešto moramo ostaviti i za sljedeći tekst.

Travel Advisor – business

Posjetite naš YouTube kanal.

Na što paziti kod rezervacije smještaja preko Airbnb-a?

https://www.travel-advisor.eu/znate-li-da-u-nekim-gradovima-postoje-elektricni-bicikli-i-romobili-za-najam/

https://www.travel-advisor.eu/kako-ustedjeti-na-putovanju/

Nove objave