Travel AdvisorTravel Advisor

Guangzhou – tri različita grada u jednom

GUANGZHOU je 3. po veličini grad u Kini, nakon Shangaia i Pekinga. Broji 14 milijuna svojih stanovnika.

Guangzhou – tri različita grada u jednom.

Grad Guangzhou smješten je u južnoj kineskoj pokrajini Guandong koja se naziva još i ‘tvornica svijeta’. Gotovo svi proizvodi “Made in China” proizvode se upravo ovdje. Najgušće je naseljeno područje na Planeti jer na površini veličine tri Hrvatske smjestilo se preko 110 milijuna ljudi.

Grad ima dugu tradiciju i star je preko 2 200 godina, a kroz povijest je bio vrlo značajan kao glavni grad trgovačkog Puta Svile. I danas je glavna kineska transportna luka.

Najveći kineski import – export fair, trgovinski sajam svjetskog značaja održava se upravo u Guangzhou svake godine. 

Šetajuci ogromnim gradom doživjeli smo nekoliko njegovih realnosti.
Na samom dolasku prošli smo kroz centralnu ulicu kojom je prostrt crveni tepih svom njezinom dužinom.  Iz većine dućana trešti glasna disko muzika usred podneva. Mlade prodavačice sa vrata pozivaju prolaznike u kupnju. Štandovi brze hrane, od dumplingsa do pečenja, od noodles juha do šećernih vuna, miomirisi na sve strane, ne možeš im pobjeći ni da želiš. Gomila trgovina, jedna do druge vrlo niskih cijena dobre odjeće, kao i štandovi nekvalitetne, jeftine robe. Trgovine čajem, svilom…

Šarenilo sa svih strana, kineski kič i trash u pravom njegovom svijetlu.

Male obrtničke radnje u nastavku, saloni za masažu , refleksologija na svakom koraku. Neki su prostori veličine manje kino dvorane, fotelje koje se razvlače, jedna do druge. Kinezi obožavaju masaže i vrlo se često masiraju, nekad i svakodnevno. U pauzi od posla, svrate na masažu glave, ramena, ruku, stopala. Preko 2000 godina, još u drevnoj Kini, pridavali su značaj ljudskom dodiru i opuštanju, pa je i akupresurna masaža potekla iz Kine.

Autentična Kina tu je, tako sam je zamišljala. Stambene zgrade usred urbanog područja grada imaju kokošinjce, patke, guske i još neku perad.

Hm…zanimljivo, neka se nađe pored vrata, kad već organizmu snagu daje, svako jutro svježe jaje.

Šetamo dalje….Prešli smo Bisernu rijeku koja je paradoksalno danas sivo-crne boje.

Okolne tvornice potrudile su se da je potpuno zagade. U prolazu smo vidjeli nekoliko hrabrih starčića kako opušteno na njoj pecaju.

Guangzhou – tri različita grada u jednom

Nastavili smo šetnju do stare gradske jezgre Shamian Island. Doživljaj se mijenja, uz raskošne i pedantno uređene parkove od kojeg izdvajam predivan park nebrojenih Lotosa. Vrlo čste ulice, nižu se kolonijalne britanske zgrade, kao i one koje su nastale za vrijeme boravka Francuske i Portugala na ovom području. Iznenađujuće lijepo je vidjeti odlično očuvanu prekrasnu europsku arhitekturu. Danas sve te zgrade imaju određenu funkciju. Trgovine, banke, privatni stanovi… U jednoj od njih smješten je i najljepši Starbucks kojeg sam dosad vidjela. Nakon ručka u finom, tradicionalnom restoranu kineskih jela, odlazimo u memorijalni park posvećen Sun Yat-senu. Rođen u Guangzhou, kineski revolucionarni vođa, političar, državnik i osnivač Kuomintanga, smatra se osnivačem moderne Kine. 

 Prebacivši se taxiem na drugi dio grada, cestom od 4 trake samo sa jedne strane, stižemo u novi dio grada Zhuijang koji se počeo graditi prije 30.god. Dočekala nas je moderna Kina. Svjetlost i raskoš nebodera, zanimljiva arhitektura, moderne zgrade, izuzetno čiste široke ulice, prostrani trgovi, restorani svjetskih kuhinja, gomile svih svjetskih trgovina, elegantni interijeri, sofisticirani dizajn.

 Impresivna je brzina kojom se Kina razvija i gradi posljednjih 20-25 godina.

Guangzhou – tri različita grada u jednom 

Guangzhou je definitivno grad kojeg vrijedi posjetiti zbog zanimljivosti i osjećaja da smo u jednom danu posjetili tri različita grada u jednom.

Travel AdvisorPutovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Krstarenja kojima ćete obići svijet

Žene okružene tajnama i misterijama

Zagreb advent 2017

Previous articleŽene okružene tajnama i misterijama
Next articleSremski Karlovci