Search
Close this search box.

Hrvatski otok na kojem se želite odmarati

Autor članka:
Podijeli:

Zeleni Rab

Rab je otok na kojem se spojilo bogato povijesno nasljeđe s divnom prirodom, suncem i morem. Smatra se jednim od najzelenijih otoka na Jadranu, s čak 40 posto svoje površine prekrivenom šumom. Posjetiteljima nudi preko 100 kilometara pješačkih i biciklističkih staza koje omogućavaju istraživanje prekrasnog sredozemnog krajolika.

hiking rab
Image by David Mark from Pixabay

Otok obiluje raznim plažama, a posebno su popularne jedine pjeskovite plaže na ovom dijelu Jadrana. Među njima se ističe Rajska plaža, koja privlači mnogo posjetitelja.

Grad Rab

Jedan je od najljepših i najurednijih gradova na Jadranu. Njegov najstariji dio datira još iz 4. stoljeća, a osnovali su ga Iliri. Stari dio grada, koji je urbanistički dobro planiran, posebna je atrakcija za ljubitelje povijesti. Važno je spomenuti da je osnivač najstarije republike, San Marina, bio sveti Marin, koji je rođen na Rabu. U gradu Rabu podignut je spomenik u njegovu čast, a priča o njemu često se ističe tijekom turističkih obilazaka otoka.

Četiri gradska zvonika

Rab zvonik

U gradu se nalaze četiri gradska zvonika koji simboliziraju četiri godišnja doba. Visina svakog zvonika predstavlja srednju temperaturu na otoku tijekom tog godišnjeg doba. Također, grad ima ukupno 12 bočnih ulica, što odgovara broju mjeseci u godini, dok je središnjom gradskom ulicom postavljeno 365 kamenih ploča, što odgovara broju dana u godini. Ta priča iz davnina tvrdi da je grad Rab planiran s takvom kalendarskom simbolikom. Iako to nije znanstveno potvrđeno, mnogi smatraju da ima istine u toj priči, jer se simbolika i brojke zaista podudaraju.

Stara gradska jezgra

Rab Island

Stara gradska jezgra Raba je okružena zidinama iz 13. stoljeća. Glavni gradski trg, Trg Sv. Kristofora, sa zgradom gradske vijećnice i kipom sveca po kojem je nazvan, predstavlja središte brojnih umjetničkih i zabavnih događanja tijekom ljetne sezone. U nekima od tih događanja sudjeluje i udruga samostreličara. Ta udruga okuplja skupinu entuzijasta koji njeguju tradiciju rapskog samostrela, oružja koje se koristilo u ratovima i obrani otoka. U muzeju udruge mogu se vidjeti razne vrste samostrela, strelica i drugog oružja.

rab island
Image by Marvin Kastelic from Pixabay

U novijoj povijesti Raba, dva mala nenaseljena otoka ostavila su svoj trag i administrativno pripadaju Rabu. Sveti Grgur je desetljećima bio logor za ženske političke zatočenike, dok je obližnji Goli otok služio kao zatvor za muške političke zatvorenike tijekom vladavine komunizma. Danas su ovi otoci, koji nose teretu tamne prošlosti, postali destinacije izleta za radoznale turiste.

Rabska torta

Za one koji žele doživjeti Rab ne samo kroz uživanje u moru, prirodi i povijesti, već i kroz gastronomske delicije, ovdje se nalazi mnoštvo specijaliteta. Međutim, lokalno stanovništvo posebno se ponosi tradicionalnom slasticom poznatom kao Rabska torta. Prema legendi, ovaj kolač prvi put je poslužen 1177. godine papi Aleksandru III. prilikom posvete katedrale Velike Gospe na Rabu. Tada su časne sestre iz samostana svetog Ante, a kasnije benediktinke iz samostana svetog Andrije, pripremile tortu koristeći sastojke koje su imale pri ruci, prije svega bademe.

Rabska cake

Rab nudi prekrasne staze za šetnju i vožnju biciklom. Možete istraživati raznoliki krajolik otoka, uključujući šumske predjele, maslinike i uvale.

Rab je lijepo i fino mjesto za odmor. Nema pretjerane buke niti noćnih klubova, velikih kruzera pa slobodno mogu reći da još nije pogođen masovnim turizmom stoga može biti dobar izbor za obiteljski odmor.


Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave