Search
Close this search box.

Što treba znati prije prvog putovanja u Istanbul

Autor članka:
Podijeli:

Što treba znati prije prvog putovanja u Istanbul

VIZA

Hrvatski državljani su trebali vizu za ulazak u Republiku Tursku. Od 2.3. je ukinuta potreba za vađenjem vize,no ne zna se jeli odluka permanentna. Moguće je da se ponovo uvede. Ako opet bude potrebna, dobiva se jednostavnim apliciranjem preko e-sustava www.evisa.gov.tr, košta 20 dolara i potrebno ju je isprintati. Svakako preporučam ovaj način ishođenja vize, iako ju je moguće izvaditi i na samom aerodromu po slijetanju u Istanbul. Putovnica mora biti važeća najmanje idućih 6 mjeseci od dana ulaska u državu.

JAVNI PRIJEVOZ

Što treba znati prije prvog putovanja u Istanbul

Na automatu za kupovinu karata najrpije morate kupiti IstanbulKart za 10TL. Ta bezkontaktna smart card se koristi slično vrijednosnim kartama ZET-a: napunite ju novcima i peglate prilikom korištenja javnog prijevoza. Na kraju putovanja, karticu možete vratiti i dobiti nazad onih 10TL s početka. Ili ju zadržati kao suvenir.

GASTRO

Što treba znati prije prvog putovanja u Istanbul

Hrana i piće su izrazito prihvatljivih cijena, tako da se nemojte iznenaditi ako večeru s predjelom i desertom platite u prosjeku 70ak kuna po osobi (negdje manje, negdje više). Ipak, poželite li alkoholno piće i uopće ga nađete u lokalu gdje sjedite, računajte da će to biti među skupljim stavkama na računu. Za usporedbu ću navesti troškovnik jedne večere idućih slijedova: čorba od leće, kebab plata miješanog mesa uz povrće i čaj. Radi se o tri osobe od kojih je svaku navedeno koštalo cca 50TL. Jedno malo pivo na računu samo je koštalo 15TL, a dobiveno je ‘ispod šanka’. Što jesti u Istanbulu?

SMJEŠTAJ

Što treba znati prije prvog putovanja u Istanbul

Sultanahmet je mirniji kvart u kojem su ulice nakon 22 sata više manje prazne. S druge strane, okolica trga Taksim živa je od 0-24. Cijene smještaja variraju od prilično jeftinih do luksuznih.

ZNAMENITOSTI

Naglasila bih da je kruz Bosporom moguće naći za pristojnu cijenu na samoj obali pored Galata mosta. Također: prilikom trgovanja cjenkanje je obavezno, a cijene su upola manje izvan zidina Grand Bazaara.

Što treba znati prije prvog putovanja u Istanbul? Dodatne informacije potražite ovdje.

izvor: vebeway.com

Travel AdvisorEuropa

Pogledajte naš YouTube kanal

 

 

 

Nove objave