Italija: 10 najvažnijih mjesta za posjetiti

Autor članka:
Podijeli:

Italija je san svakog putnika

Glavni grad Italije – Rim

– vječni grad se nikako ne može zaobići. Jedan od najvažnijih gradova u povijesti čovječanstva nesebično pokazuje razvoj civilizacije i arhitekture kroz tisuće godina. Na jednom mjestu se mogu vidjeti ostaci slavnog rimskog carstva i najnovjii modni trendovi u buticima talijanske visoke mode. Muzeji, crkve, ali i restorani barovi nude prema zaslugama i afinitetima za svakog ponešto. Tri dana u Rimu je minimum.

Rimske zgrade, Italija

Firenca

– je po nekim anketama najljepši grad na svijetu, što bi se , ako gledamo staro središte grada i moglo priznati. Grad kulture i utjecaja na čitavu Italiju. U Srednjem vijeku je uz Rima bila najvažniji grad u ovom dijelu Europe. Tome se može zahvaliti bogata arhitektura grada nastala u vrlo nesigurnim vremenima. Samo za grad Firencu je potrebno minimalno dva dana. U Firenci je jedan od najljepših mostova svijeta.

Firenca, Italija - pogled na stari most

Što vidjeti u Firenci

Toskana

– hedonistička regija u srcu Apeninskog poluotoka. Bogati vrtovi Firence za koju su se proizvodila najbolja vina i hrana. Stoljećima je to dovođeno do savršenstva tako da rijetko gdje u svijetu možemo naći bolju hedonističku ponudu. Dodamo li ktome brižno sačuvan i održavan okoliš te divne male gradiće i spektakularnu Sienu shvaćamo da nam niti tjedan dana ne bi bilo dosta za uživanje u Toskani. Na samom rubu se nalaze i 5 terre.

Pogled s vrha crkve na Toskanu

Dolomiti

Road trip po Dolomitima. talijanski dio Alpa je možda i najljepši. Pod zaštitom UNESCA ova regija privlači turiste i ljeti i zimi. Aktivan odmor je jednako bogat ljeti i zimi. Bicikli, planinarenje, rafting, zimi skijanje i sve to začinjeno vrhunskom hranom. Rijetko gdje na svijetu ima toliko dobrih restorana u jednoj regiji. Samo dolina Alto Adige ima tri restorana s Michelinovim zvjezdicama. Dolomiti su spektakularni i tjedan dana skijanja u sustavu Superski Dolomiti nije samo obično skijanje. Kraljica Dolomita: Cortina d Ampezzo.

Dolomiti u jesen

Venecija

– La Serenissima je svjetsko čudo iako nije na tom popisu. Obična šetnja uskim uličicama li duž nekog kanala uvijek ponovo postavlja pitanje kako je moguće stvoriti tako nešto originalno i lijepo. Venecija uvijek oduševi, pogotovo ako ne dolazite vikendom i u srcu ljetne sezone. Osim grada atraktivna je i okolica. Manje poznata mjesta u venecijanskoj laguni poput Lida i Gioggie vrijedne su posjeta.

veliki kanal u Veneciji, Italija

Amalfi

– obala na jugozapadu talijanske čizme spada u regiju Campania. Jedno od top odredišta, pogotovo ljeti. Nije duga, nekih pedesetak kilometara na jugu poluotoka Sorrento. Mali gradići, zaljevi i strma obala su spektakularni. Positano je najpoznatiji gradić kojeg određuju šljunčane plaže, kuće pastelnih boja i planine u zaleđu. Obližnji Ravello je poznat po lijepim vilama i vrtovima talijanske aristokracije.

Italija Amalfi obala

Sicilija

– najveći mediteranski otok je zapravo država za sebe. Svojevremeno je i postojao pokret za osamostaljenje. Mnogi će Sicilijanci tvrditi da nisu Talijani. Govore sličnim, ali drugačijim jezikom pa i jesu autonomna pokrajina.

Italija

Svaka velika mediteranska civilizacija je svojatala Siciliju pa se na njoj mogu naći tragovi svih prošlih vremena i vladara. Pravi mali kontinent koji ima sve: od predivinih plaza, pitoresknih starih gradova u unutrašnjosti otoka do najvećeg aktivnog vulkana u Europi. Tjedan dana minimalno.

Jezera na sjeveru

jezero Como, Italija

– Italija je bogata jezerima: Como, Garda, Iseo, Lugano, Varese, Maggiore i Orta su sva predivna i teško je reći koje je najljepše. Istina, neka su turistički razvijenija poput Garde i Coma, a neka manje poznat poput Orte i Varese. Zajedničko im je da su planinska prema sjeveru te ravna i plitka prema jugu. Koje god izaberete za izlet i boravak ne možete pogriješiti. Moj favorit je Lago di Como.

Milano – Torino (Mito)

– Gradovi susjedi koji će se spojiti. Italija ima dva industrijska centra koji su i turistički atraktivni. Istina, nema toliko povijesne paučine tko južnije, no u ponudi su sva čuda modernih vremena te jake povijesne jezgre kasnog srednjeg vijeka i početka industrijskog razvoja.

mjesta u Italiji koje treba posjetiti

Odlični restorani, svjetski šoping, bogata kulturna ponuda te sportski događaji na svjetskom nivou su magnet koji privlači turiste. Kažu da će se gradovi uskoro spojiti u jedan i da neće biti razloge. Stoga i postoji kovanica Mito.

Napulj

kuće u gradu Napulju, Italija

– još jedan od velikih talijanskih gradova, a poseban i jedinstven. Glavni grad Campanie pruža užitak kroz bogatstvo okusa, boje i mirisa. Kaotičan, gužvovit i zbrkan te time privlačan ljubiteljima nereda i spontanosti. Grad kojeg treba otkriti i pogotovo okusiti. Dom pizze, špageta i parmigiane zove da probate sve to i još mnogo više. U Napulju se jede dobro i zdravo jer svi koji drže do sebe koriste isključivo lokalne i svježe namirnice. Napuljski zaljev i obližnji Pompeji su svjetske atrakcije.

Italija je zemlja koju svakako treba posjetiti. Ne jednom. Više puta. Vinska karta Italije

 

Italija u 14 dana

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

 

Nove objave