Travel AdvisorTravel Advisor

Što treba vidjeti u New Delhiju

New Delhi. Možda najveći grad na svijetu? Zašto možda? Jer je nemoguće prebrojiti sve te ljude. Kažu mi da ima dvadesetak milijuna i da još toliko dolazi iz okolice.

 

Prvi dojam nakon finog i modernog aerodroma kad završi prilazna autocesta je gužva i opet gužva. Ono no što se treba naviknuti prilikom puta u Indiju je stalna gužva u prometu. Rekoh suputnicima ovdje se treba učiti meditaciji. Vozači su u zenu. Svi se guraju, nema traka, gurnu se tamo gdje je 10 cm slobodnog prostora, trube, ali nitko se ne ljuti. Nema svađa niti pokazivanja prstiju. Sve je cool i zen. Rezultat je da gotovo da nema nesreća jer svi poštuju druge i vozi se maksimalno 40 km na sat.

Na ulicama je sve od krava do kamiona.

Krave su u biti u potpunom zenu. Stoje nasred raskrižja ili ulice i ne miču se. Oko njih zuji promet, svi trube, a krave ne samo da stoje nego se i legnu potpuno nesvjesne okoline. To je meditacija i skoro pa nirvana.

Sinonim Delhija je Red Fort, doslovno crvena tvrđava iz doba Mughala koja je simbol grada i Indije.

Pored nje je Jama Madjid džamija. Stari dio Delhija su uske ulice prepune rikši, trgovaca, bicikla, ljudi, automobila, a u njima vlada neopisivi kao koji se poput živog organizma prilagođava uvjetima života.

Uvjetima koji su po našim mjerilima grozni. Smeća i smrada na svakom koraku, ali i boja, mirisa i dućana s milijun malih blaga i rukotvorina. Chandi Chowk je tržnica tj. dio starog grada kojeg treba doživjeti barem da vas rikšom provezu kroz uličice.

New Delhi je potpuna suprotnost.

Rajpath široka avenija koja spaja India Gate, zgrade Parlamenta I predsjednički palaču je simbol postkolonijalnog razvoja koji je, barem u prvoj fazi, kopirao bivše kolonijalizatore. Danas se smatra da su Englezi krivi za stotinjak milijuna stradanja ljudi koji su umrli od gladi jer je sva hrana završila u Engleskoj koja je bila zabavljena ratovima u Europi.

oznor

Drvoredi i lijepo uređene avenije New Delhija skrivaju iza visokih zidova parkove u kojima se nalaze ambasade, vladine zgrade, više raznih dužnosnika i kao da nisu u Indiji iako je prometna gužva ista.

U Delhiju još treba vidjeti:

Qutub Minar, 73 metara visok minaret. Legenda kaže da je podignut kao symbol vladavine muslimana u Indiji u dvanaestom stoljeću.

Grobnica Humayun, cara koji je Indijom vladao iz Delhija. Sagrađena je 1570. I divan je primjer perzijske arhitekture.
India Gate nalik na pariški slavoluk pobjede je podignut u slavu 70.000 indijskih vojnika koji su poginuli za Englesku u Prvom svjetskom ratu I ostalim ratištima na koja sui ih poslali u smrt pod pokroviteljstvom kraljice.

Šoping i gastronomija su razlozi zbog kojih se dolazi u Delhi. Nezaobilazna adresa je Connaught Place koji bi se mogao opisati kao središte grada. Trgovine međunarodnih brendova, restorani, kina i kazališta te poneki muzej i park u sredini, sve na jednom mjestu. Zanimljiv koncept kružnih ulica u kojima se nalazi sve što treba od pašmina I svile do kućnih dekoracija i suvenira. Sve je otvoreno do deset na večer.

Pravi doživljaj cjenkanja i autohtonih proizvoda su tržnice.

Gore spomenuta Chandi Chowk zatim Dilli Haat za rukotvorine, Janpath za slike i proizvode od kože, Khan za višu klasu i Ayurvedske proizvode, Sarojini za najjeftinije proizvode te mnoge druge.

Sjeverno indijska kuhinja je za mnoge najbolja u Aziji, a jeli tako najbolje sami provjerite. Nabrojati ću nekoliko restorana koji se nalaze na popisima najboljih: Veda, Parikama, Chor Bizaare, Moti Mahal…

Hrana s ceste nije preporučljiva jer ono što na što su oni navikli može biti lose za nas i prouzrokovati razne probavne tegobe.

U nekoliko mojih putovanja u Indiji nisam nikad, srećom, doživio probavne smetnje, bitne neugodne situacije ili prevare te bilo kakvu agresiju. Time slobodno mogu tvrditi da je Indija jedna od sigurnijih zemalja kojom se lako može putovati avionima, vlakom, taksijem, Uberom ili unajmljenim automobilom s vozačem. Ono što je dobro nije bagatela, ali nije niti skupo u usporedbi s istim u Europi. U Indiji se može boraviti u finim hotelima s 5* za stotinjak Eura po sobi. Ovisi o lokaciji i sezoni.

Savjetnik za putovanja

Previous articlePosjet Dolomitima nije potpun bez pogleda na Tre Cime di Lavaredo
Next articleKoji su trendovi u turizmu?