Jordan je Bliski istok u svom najboljem izdanju

Autor članka:
Podijeli:
Jordan je drevna šarmantna zemlja nevjerovatne povijesti. Puna je legendi i tradicija, bogatog kulturnog naslijeđa , arhitektonskih atrakcija, predivnih plaža na Crvenom moru i ljekovitih voda Mrtvog mora. Zauzima posebno mjesto u razvoju svjetskih civilizacija i religija. Službeni naziv joj je Hašemitska Kraljevina Jordan. „Hašemitska“ znači da vladajuća dinastija potječe iz roda proroka Muhameda. 
Odlučite li otputovati u Jordan, morate znati  što tamo želite vidjeti. Sadržaja koje Jordan nudi je jako puno, a vremena uvijek premalo.
jordan
Iako ste turist morate znati da se ovdje treba ponašati sa u skladu s lokalnom kulturom, vjerom i tradicijom. Nemojte misliti kako ćete u kratkim hlačicama ili minicama proći neopaženo. Svi će vas gledati, a mnogi od stanovnika će se s prvaom osjećati uvrijeđeno.
jordan
Grad Petra, fscinantno je mjestčo i jedno od svjetski čuda. Ime Petra znači «stijena» što je razumljivo kada saznate da je cijeli grad isklesan u stijeni. Do ovog predivnog mjesta moguće je doći samo uskom brdskom stazom ili stjenovitim klancem koji s jedne strane doseže visinu do 200 metara. Ipak put vrijedi truda jer ono što vas čeka je možda i najdivnije mjesto na svijetu. Fasciniranost samom mogućnošću gradnje grada u stijeni dovodi mnogobrojne turiste.
Jedno od najvažnijih zdanja u Petri je Riznica Khazne al-Firaun. Predivna arhitektonska građevina navodno je izgrađena, ili bolje reći isklesana u 1. stoljeću prije nove ere. Prepoznaje se velik utjecaj rimske kulture pa se u gradu nalazi i Rimski amfiteatar. U gradu se nalaze brojne grobnice i samostani koji se ističu svojom ljepotom i izgledaju kao kiparska umjetnička djela.
jordan
Glavni grad Jordana je  Amman. Moderno je središte koje uređenjem i načinom života ne zaostaje za  zapadnim centrima metropolama. No, ipak se nalazimo na Bliskom istoku pa se tako Amman sastoji od dva dijela koji se potpuno razlikuju. Istočni je dio islamski i konzervativan. Ovdje možete proučiti život tradicionalnih jordanskih stanovnika i shvatiti kako se on razlikuje od naše svakodnevice. Zapadni dio je moderniji, i daje drugu sliku stanovnika jordanskoga glavnoga grada. Treba posjetiti oba djela grada i ući u život Jordanaca kako bi ste upoznali sve njegove čari.
jordan

Wadi Rum ili „Dolina mjeseca“ je pustinjsko područje na jugu Jordana prepuno špilja, lukova i litica. Ovdje postoje beduinski kampovi u kojima možete prespavati. Umjesto hotelske sobe možete iznajmiti šator, umjesto kave popiti beduinski čaj, umjesto provoda  u noćnom klubu osluškivat ćete tišinu ispod neba prepunog zvijezda.

jordan

Mrtvo more je slano jezero iz koje voda ne istječe. Površine je 600 km² i u depresiji 396 m ispod razine mora. To je dio Jordanskog jarka i sjeverni je nastavak tzv. velikog istočnoafričkog jarka. Obale Mrtvog mora su najdublja slobodno pristupačna površina na Zemlji. Mrtvo more je najniže smješteno jezero na Zemlji, ali nije istovremeno i najdublje. Dno jezera je na -794 m nadmorske visine.

jordan

Na putu prema rijeci Jordan pomalo primjećujete razlike u okolišu. Nakon  pustinje vidljiva je vegetacija. Na mjestu Isusova krštenja uopće nema vode i mora se proći nekoliko stotina metara da bi se  došlo do rijeke Jordan. Tu se nalaze kapelice i neke drvene konstrukcije gdje se može odmoriti. Ljudi se oblače se u bijele halje i kupaju u rijeci. Izraelci su postavili brane i skrenuli tok rijeke Jordan tako da je rijeka poprilično plitka.

Treba vidjeti i Ajlun, planinski grad na sjeveru zemlje, poznat po prekrasnom dvorcu Ajlun Castle iz  12. stoljeća. U Jerashu se nalaze ostaci jedne od najvećih rimskih ruševina na Srednjem Istoku.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Top 10 najpopularnijih jela egzotičnog Bliskog Istoka

https://www.travel-advisor.eu/turska-nikad-jeftinija/

Aplikacije koje u telefonu treba imati svaki ozbiljan putnik

Nove objave