Jordan i Izrael preko agencije ?

Autor članka:
Podijeli:
Ide vam se u Jordan, ali ne znate kako?
Svi pričaju da je bitno jeftinije sam sve organizirati, no je li to zaista tako?
Agencije deru?
Ni blizu.
Programi bazirani na direktnim čarter letovima koje organizira agencija su uvijek povoljniji. Ne treba uspoređivati ukupnu cijenu nego isto za isto tj. istu kategoriju hotela i lokaciju s istom i na iste datume. Ako niste kupili prije šest mjeseci na nekoj akciji Low Coasterskih avio prijevoznika, ovo je najbolja ponuda.
Jordan preko agencije
U travnju letovi iz Ljubljane (da bude isto kao i u porgramu) stoje (Expedia) od 800 $ na više. Naravno ne direktno, nego preko nekog od gradova poput Istanbuula (Turkish), Beča (Austrian), Frankfurta (Lufthansa) i slično.
Kao primjer dobro koncipiranog puta, po realno dobroj cijeni i na direktnom čarteru iz Ljubljane, sam uzeo program agencije Palma Travel.
1. DAN

ZAGREB/LJUBLJANA – AMAN

Sastanak putnika u zračnoj luci Ljubljana dva sata prije predviđenog polijetanja izravnog charter zrakoplova za Aman (mogućnost organiziranog transfera iz Zagreba). Prijava na let i polijetanje zrakoplova prema Amanu. Po dolasku u Aman obavljanje pograničnih i viznih formalnosti. Organizirani transfer do hotela u Ammanu. Prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

2. DAN

AMAN – JERASH – AMAN 

Jordan preko agencije

Nakon doručka slijedi organizirani razgledavanje jordanske prijestolnice Amana, fascinantnog grada kontrasta – jedinstvene mješavine modernog i tradicionalnog, idealno smještenog između pustinje i plodne doline. Aman je moderan grad s brojnim antičkim ostacima. Na vrhu brijega Jabal al-Qala’a, nalazi se citadela sa stupovima rimskog Herkulovog hrama i kompleks palače Umayyad iz 8. st. poznate po svojoj velikoj kupoli. Izgrađen unutar samog brda nalazi se i antički kameni amfiteatar iz 2. st. u kojem se povremeno održavaju zabavna događanja. Posjet džamiji kralja Abdulaha i starom dijelu grada.

Potom polazak prema Jerashu, najbolje očuvanom rimskom gradu gdje još i danas možete proći kroz trijumfalnu arkadu posvećenu caru Hadrijanu te prošetati 600 metara dugom ulicom s kolonadama. Zlatno doba grada bilo je u vrijeme starog Rima. Jerash je izvrstan primjer veličanstvenog, povijesnog rimskog urbanizma. Utemeljen na području Bliskog Istoka, sa svojim popločenim ulicama, hramovima na brežuljcima, elegantnim teatrima, prostranim javnim trgovima, toplicama, fontanama i gradskim zidinama okruženim tornjevima i gradskim vratima. Po završetku razgleda slijedi povratak u Aman. Večera u hotelu. Noćenje.

Jordan preko agencije

3. DAN

AMAN – MADABA – PLANINA NEBO – KERAK – AQABA

Doručak. Put do biblijske Madabe s njezinim poznatim bizantskim i umayyadskim mozaicima te grčkom pravoslavnom crkvom sv. Jurja, gdje možete vidjeti najstariju sačuvanu originalnu mapu Svete Zemlje (560 n.e.). Slijedi odlazak na planinu Nebo, najsvetije mjesto u Jordanu, odakle je Mojsije gledao „obećanu zemlju“, a vjeruje se i da mu je ovdje posljednje počivalište. Za lijepa vremena, s planine se pruža prekrasan pogled na dolinu rijeke Jordan, Mrtvo more i Jeruzalem. Zatim vožnja do Keraka, utvrđenog grada, kojim dominira djelomično obnovljena križarska utvrda. Nakon razgledavanja utvrde i podzemnih hodnika, nastavak vožnje do Aqabe, najjužnijeg jordanskog grada smještenog na obali Crvenog mora. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

Jordan preko agencije

4. DAN

AQABA – WADI RUM – PETRA

Nakon doručka slobodno vrijeme za šetnju ili kupanje na obali Crvenog mora. Odjava iz hotela, a potom polazak prema opjevanom pustinjskom krajoliku Wadi Rum, ekraniziranom u filmovima o Lawrenceu od Arabije kojeg omeđuju impresivni smeđi i crveni planinski lanci. Slijedi uzbudljivi pustinjski jeep safari, a po završetku safarija napuštamo Wadi Rum te odlazimo prema Petri. Prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

Jordan preko agencije

5. DAN

PETRA – MRTVO MORE

Nakon doručka i odjave iz hotela obilazak fascinantne Petre, mističnog grada isklesanog u visokom crvenom stijenju kojeg su prije više od dvije tisuće godina sagradili Nabatejci, gospodari Jordana iz predrimskog doba. Oni su uspjeli sagraditi impresivno kameno carstvo hramova, grobnica i ostalih građevina. Pješice ćete proći do Riznice, najpoznatijeg dijela Petre, kroz kanjon okružen bajkovitim liticama. Prilika za jahanje na konjima. Po završetku cjelodnevnog razgleda Petre, nastavljamo putovanje prema obali Mrtvog mora. Po dolasku prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

Jordan preko agencije

6. DAN

MRTVO MORE – AMAN – LJUBLJANA/ZAGREB

Nakon doručka slobodno vrijeme do polaska prema Amanu. Dolazak u zračnu luku Aman te prijava na izravan charter let prema Ljubljani. Po dolasku u Ljubljanu organizirani transfer prema Zagrebu.

Kada ste već u Jordanu velika bi šteta bila ne posjetiti susjedni Izrael, pa svakako razmislite i o toj mogućnosti, a ovako bi izgledao naš prijedlog:
AQABA – MASADA – KUMRAN – MRTVO MORE – BETLEHEM

Dolazak u Izrael. Nastavak vožnje do arheološkog lokaliteta Masada, pod zaštitom UNESCO-a. Ova utvrda smještena na stijeni uz rub Judejske pustinje ponos je i simbol židovstva zbog masovnog samoubojstva pobunjenika koji se nisu htjeli predati Rimljanima 73. godine. Obilazak muzeja i arheološkog nalazišta u Kumranu, mjestu gdje su u špiljama pronađeni čuveni „kumranski spisi“. Potom, zaustavljanje kod Mrtvog mora. Mrtvo more je najniža točka na svijetu, nalazi se 394 metara ispod razine mora.

BETLEHEM – JERUZALEM – BETLEHEM

Razgled starog dijela Jeruzalema: Zid plača, džamija Al Aqsa (izvana), crkva Sv. Ane. Slijedi prolaz križnim putem (Via Dolorosa) do bazilike Isusovog groba. Potom, odlazak na Maslinsku goru, planinu koja se uzdiže istočno od Jeruzalema. Nekad je ova gora bila prekrivena maslinama, a danas je to mjesto brojnih kršćanskih svetišta, židovskih groblja i arapskih sela. Razgled Getsemanskog vrta, mjesta na koje je Isus došao sa svojim apostolima nakon posljednje večere kako bi molio i mjesta na kojem je uhićen.

BETLEHEM – TEL AVIV – CEZAREJA – HAIFA – TIBERIAS

Doručak i odjava iz hotela. Odlazak prema Tel Avivu, panoramski razgled ovog modernog grada na obali Sredozemnog mora s posebnim naglaskom na obližnju Jaffu. Potom nastavljamo putovanje prema Cezareji uz razgled arheološkog blaga uz sredozemnu obalu. Slijedi vožnja do Haife: panoramsko razgledavanje grada i luke, uspon na Goru Karmel, simbol ljepote, kulta i plodnosti, odakle se pruža prekrasan pogled na grad i Bahajske vrtove. Razgled Karmelićanskog samostana Stella Maris i špilje proroka Ilijea. Nastavak putovanja do Tiberijasa, grada smještenog na Galilejskom jezeru.

TIBERIAS – BRDO BLAŽENSTVA – KAFARNAUM – TABHA – NAZARET – AMAN

Doručak i odlazak prema Galilejskom jezeru, gdje posjećujemo Brdo blaženstava na kojem je Isus održao znameniti govor o osam blaženstava. Na brdu se nalazi poznata osmerokutna crkva A. Baluzzija iz 20. stoljeća. Vožnja prema Kafarnaumu, Isusovom gradu, obilazak crkvice nad Petrovom kućom, ostataka naselja od prije dvije tisuće godina i stare sinagoge gdje je Isus naučavao. Nastavak puta do Tabhe i obilazak bazilike Čudesnog umnoženja kruha s prekrasnim mozaicima. Slijedi vožnja Nazareta, mjesta Isusova djetinjstva i mladosti. Obilazak Bazilike navještenja izgrađene na mjestu na kojem se nalazila Marijina kuća. Nakon razgleda povratak prema izraelsko-jordanskoj granici.

Vidjeli ste program, usporedite ga s tim što ste htjeli i željeli vidjeti, pa sami odlučite možete li organizirati isti takav ili je bolje i jednostavnije ići preko agencije.

Za više informacija posjetite stranice organizatora Palma Travel.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Jordan je Bliski istok u svom najboljem izdanju

Obiteljska turneja kroz Jordan

Nove objave