Travel AdvisorTravel Advisor

Obiteljska turneja kroz Jordan

Sa proljećem je na red došla turneja kroz Jordan. Isprintali smo Jordanian pass sa interneta svjesni da ćemo platiti 70 jordanskih dinara za vizu i ulaznice za muzeje. Jordanian pass treba pažljivo čuvati tijekom  putovanja.

Predali smo Jordanian pass uz putovnice na granici i čekali  deset minuta na proces odobravanja vize i ulaska u državu.

Imali smo problem sa dizanjem novca na bankomatu. Nije bilo dovoljno novaca u njemu, a sa sobom smo imali samo eure i dolare. Tijekom čitavog putovanja uvijek smo imali isti problem sa bankomatima. Naknadno smo saznali da svugdje primaju eure i dolare. Odmah smo iznajmili auto kako bi nastavili svoju avanturu. Nismo bili zadovoljni ponudom, ali riskirali smo, sve smo pregledali, potpisali  ugovor, zapisali količinu goriva, dobili ključ i uputili se prema hotelu. Sestra se ubrzo privikla na vožnju, a nikada nije vozila na njihovim cestama, s obzirom da je stanovala u Saudijskoj Arabiji. Sve je drukčije nego kao kod nas.

Krenuli smo u obilazak Ammana, glavnog grad Jordana. Nekad se zvao  Filadelfija, a zovu ga i ”Bijeli grad“. Ima 1,213,800 stanovnika. Većina Jordanaca je nastanjena u Ammanu. Centar je znatno tradicionalniji od ostatka grada. Izvorno je izgrađen na 7 brda, a danas se proteže na njih 20. Prvo smo otišli u amfiteatar sa 6000 mjesta. Tu su se održavale gladijatorske borbe u drevnim vremenima.

Par metara prije vidikovca, kojeg ćemo posjetiti, ugledao sam mjesto koje me zainteresiralo. Zamolio sam da stanemo. Vidio sam da su tu dolazili i ostali turisti koji su mi potakli želju da vidim ovo mjesto. Znao sam da to ne treba propustiti. Kad smo stali, lokalno stanovništvo nas je pozdravljalo s osmjehom na licu iz daljine. Bio sam fasciniran panoramom.

Popeli smo se na Herkulesov hram. Za ulaz treba Jordanian pass, ali nama nije ništa trebalo, čuvari su bili sretni što nas vide. Samo su nas pitali odakle smo i pustili su nas bez pregledavanja ulaznice.  Ova stara tvrđava je smještena na visini oko 850 metara. Artefakati nađeni na ovom mjestu dokazuju da je  hram tu tisuću godina.

Nakon Ammana, ide se u Jaresh. Danas jedna od najočuvanijih rimskih provincija u svijetu. Bio je stoljećima skriven pod pijeskom, dok nije pronađen i obnovljen u zadnjih 70 godina.

Vjeruje se da je planina Nebo mjesto gdje je pokopan Mojsije i jedno je  od najsvetijih mjesta u Jordanu. Zmijski križ stoji točno ispred svetišta. Pokraj križa se nalazi biljka koju je Mojsije zasadio. I danas se čuva. U blizini planine Nebo je muzej La Storia koji prikazuje stare običaje i zanate arapskih naroda.

Dalje put vodi prema Al Maghtas crkvi i rijeci Jordan. Da bi došli do rijeke Jordan, morate proći pokraj Al Maghtas crkve i upoznati se s njom.  Ima veliki značaj za religiozne posjetitelje, jer tu je navodno živio svećenik Džan koji je zaštitio Isusa Krista od grijeha do kraja života.

Rijeka Jordan  prirodna je granica između Jordana i Izraela. Duga je 300 kilometara. Najveća dubina joj je samo 5 metara. Izgubila je 90% vode u zadnjih 50 godina zbog velike potražnje i eksploatacije Glalilejskog jezera. Smatra se jednom od najvažnijih rijeka u državi i najsvetijih također.

Nakon osvježenja kod rijeke Jordan, napravili smo pauzu u restoranu s ribljnim specijalitetima u blizini.

Pošli smo u hotel Ramada resort. Pred velikom kapijom su nas čuvari detaljno pregledali i ispitali o rezervaciji i dokumentima.  Tu nas je dočekala obavezna  skenerska rutinska kontrola.

Iz hotela svakih sat vremena ide besplatan  mini bus prema izlazu na privatnu plažu Mrtvog mora. Zbog velike količine soli u Mrtvom moru, nije nastanjena niti jedna životinjska vrsta i svi mogu plutati. Ako imate bilo kakvu ranu  ni slučajno nemojte dolaziti u kontakt s vodom, nego da bi ta rana zarasla što brže, iskoristite ljekovito blato koje možete naći na obalama, u trgovinama i suvenirnicama. Ne pokušavajte roniti u vodi jer će  vas oči peći.

Jedan od najboljih i najnapornijih izleta je izlet u Petru, jer su zahtjevni uvjeti na cesti i dug je put od rijeke Jordan do Petre. Petra, izgubljeni grad, izgrađen u kamenu, postoji od prvog stoljeća p.n.e.  Koliko god čuli ili pročitali o Petri, ništa od toga. Sve morate vidjeti svojim očima.  Poznata je i kao Crveni grad zbog boje kamena kojim je građena. Da bi se ušlo u Petru, treba proći kroz uski kanjon dužine 1200 m. Tuda je tekla rijeka, ali kako su se stjene razdvajale prirodnim putem, rijeka se isušila i  nastala je velika cesta.

I danas 25 obitelji beduina živi u špliljama ovog drevnog grada prema tradiciji. Beduini iz ovih krajeva smatraju da se tu krije veliko neprocjenjivo faraonsko blago.

Glavni hram predstavlja jedan od najvećih arheoloških arhitektonskih spomenika u centralnoj Petri. Prostire se na  7,000 m/2 uključujući sjeverni i južni ulaz. Ad Deir je jedan od najvećih spomenika. Interijer je prekriven klupama na dvije strane i oltarom kod zadnjeg zida. Ovaj prostor datira iz ranog drugog stoljeća. Dvorana je kasnije služila kao kršćanska kapela, križevi su urezani na zadnji zid po čemu je hram dobio ime.

Ako želite doživjeti potpuno iskustvo i upoznati čitav grad, toplo preporučamo prevoz na magarcima ili devama koje drže beduini. Njih ćete naći kod glavnog hrama.  Sami će vam predložiti ovu vrstu takozvanog taksija koji košta samo 1 jordanski dinar. To je neizbježan bakšiš koji im morate dati zbog  sigurnosti i oni će vas paziti. Tako ćete brže i lakše upoznati čitavu Petru.

Na kraju je trebalo odlučiti da li nastaviti s turnejom i posjetiti pustinju Wadi Rum ili krenuti natrag u hotel. U pustinji Wadi Rum  planirali smo se voziti  džipovima preko pješčanih dina, prespavati u beduinskim šatorima i letjeti balonom. Pao je dogovor, odlučili smo se vratiti. Bio je rizik, ako odemo u pustinju možda ne bi stigli na avion. Vratili smo se u hotel i proveli još jedan dan na hotelskom bazenu i u moru.

By Mirza Humo

Travel Advisor YouTube kanal.

Hidžab – kultura obavijena velom

Bangkok – gdje odabrati smještaj

 

 

Previous articleInferno – najluđa skijaška utrka
Next articleOd svih predivnih mjesta na zemlji kako je kocka pala na (ne tako predivan) Iquitos?