Kada na safari?

Autor članka:
Podijeli:

Safari je atraktivno putovanje, no dobro je znati kada je najbolje

Za mene jedno od najboljih na svijetu, no nije uvijek isto. Da li se životinje kreću ili su statične ovisi i o godišnjem dobu i lokaciji. Ovdje donosimo generalni popis lokacija i mjesece u kojima se događa migracija.

Velika migracija u Africi nema veze s izbjeglicama.

Radi se o seobi životinja u potrazi za hranom koja se događa svake godine između recimo siječnja i listopada. Veliko krdo, koje broji blizu dva milijuna životinja, je u kretanju između Serengetija u Tanzaniji i Masai Mare u Keniji. Najdulje prolaze kroz Serengeti, Ngorongoro, Loliondo I Grumeti u Tanzaniji tako da su to najbolja mjesta za safari.

Kada na safari
Ngorongoro krater, Tanzanija

Serengeti se smatra najboljim safarijem na svijetu. Velika količina životinja, očuvanost savana i ogromni prostor te kretanje krda čini ovo zaštićeno područje najvažnijim izvorom prihoda Tanzanije. Za razliku od susjedne Kenije, koja je prva počela organizirati safarije, Tanzanija nije zapala u greške brze zarade i masovnog turizma. Eko sustav Serengetija se smatra najstarijim na svijetu. Takva raznolikost životinjskog i biljnog svijeta ne postoji drugdje. Posebno Ngorongoro krater koji je zbog visokog planinskog ruba nalik na ogroman zoološki vrt bez ograda.

Činjenice :

Krdo broji blizu 2 milijuna životinja što odgovara stanovništvu Manhattana 2011.

Migracije su duge 2800 km. Udaljenost od Atene do Hamburga.

Krdo se sastoji od 1,3 milijuna gnuova, oko 400 tisuća gazela i 200 tisuća zebri.

Krdo prate predatori koji love slabije, mlade ili starije životinje. Njih love hijene.

Gnuovi, gazele i zebre ne jedu isti dio biljaka tako da za sve ima dovoljno hrane.

Kada i gdje vidjeti migraciju?

Serengeti – od siječnja do ožujka

Južni Serengeti – travanj

Sjeverni Serengeti – svibanj

Masai Mara – lipanj i srpanj

Rijeka Mara i savane – od srpnja do listopada

Dramatični dio migracije, koji svi žele vidjeti, je prijelaz krda preko rijeke Mare. Tu čekaju gladni krokodili kojima je to glavna godišnja gozba. Kada biljojedi prijeđu u savanu dočekaju ih gladne mačke tako da ciklus nikad ne prestaje. Broj životinja, dok se ne umiješaju ljudi, je uvijek isti tj. prilagođen količini hrane na putu.

Kada na safari ? Od početka jeseni do početka proljeća za večinu lokacija. Doživljaj ovisi i otome da li je trava u savani visoka, nakon kiša ili niska nakon suše.

Kada na safari
Kruger N.P. Južna Afrika

Za ostale Afričke zemlje ovaj popis ne vrijedi jer su klimatske i prirodne prilike drugačije što ne znači lošije. Safari u Južnoj Africi, Namibiji, Bocvani, Zimbabweu i još nekim zemljama je odličan. U nekim velikim parkovima poput Krugera u Južnoj Africi je sve lakše organizirati jer je dozvoljena vožnja osobnim automobilima u doba dnevne svjetlosti.

Smještaj na Safariju pronađite na Booking.com: Serengeti, Ngorongoro, Arusha, Zanzibar

Smještaj u Keniji na Booking.com: Masai Mara, Nairobi, Obala

Travel Advisorlifestyle

Pratite naš YouTube kanal.

https://www.travel-advisor.eu/3978/

Uganda – šetnja s gorilama

Safari u Tanzaniji je najljepše putovanje?

 

 

Nove objave