Travel AdvisorTravel Advisor

Kada na safari ?

Safari je atraktivno putovanje uvijek. Za mene jedno od najboljih na svijetu, no nije uvijek isto. Da li se životinje kreću ili su statične ovisi i o godišnjem dobu i lokaciji. Ovdje donosimo generalni popis lokacija i mjesece u kojima se događa migracija.

Velika migracija u Africi nema veze s izbjeglicama.

Radi se o seobi životinja u potrazi za hranom koja se događa svake godine između recimo siječnja i listopada. Veliko krdo, koje broji blizu dva milijuna životinja, je u kretanju između Serengetija u Tanzaniji i Masai Mare u Keniji. Najdulje prolaze kroz Serengeti, Ngorongoro, Loliondo I Grumeti u Tanzaniji tako da su to najbolja mjesta za safari.

Ngorongoro krater, Tanzanija

Serengeti se smatra najboljim safarijem na svijetu. Velika količina životinja, očuvanost savana i ogromni prostor te kretanje krda čini ovo zaštićeno područje najvažnijim izvorom prihoda Tanzanije. Za razliku od susjedne Kenije, koja je prva počela organizirati safarije, Tanzanija nije zapala u greške brze zarade i masovnog turizma. Eko sustav Serengetija se smatra najstarijim na svijetu. Takva raznolikost životinjskog i biljnog svijeta ne postoji drugdje. Posebno Ngorongoro krater koji je zbog visokog planinskog ruba nalik na ogroman zoološki vrt bez ograda.

Činjenice :

Krdo broji blizu 2 milijuna životinja što odgovara stanovništvu Manhattana 2011.

Migracije su duge 2800 km. Udaljenost od Atene do Hamburga.

Krdo se sastoji od 1,3 milijuna gnuova, oko 400 tisuća gazela i 200 tisuća zebri.

Krdo prate predatori koji love slabije, mlade ili starije životinje. Njih love hijene.

Gnuovi, gazele i zebre ne jedu isti dio biljaka tako da za sve ima dovoljno hrane.

Kada i gdje vidjeti migraciju?

Serengeti – od siječnja do ožujka

Južni Serengeti – travanj

Sjeverni Serengeti – svibanj

Masai Mara – lipanj i srpanj

Rijeka Mara i savane – od srpnja do listopada

Dramatični dio migracije, koji svi žele vidjeti, je prijelaz krda preko rijeke Mare. Tu čekaju gladni krokodili kojima je to glavna godišnja gozba. Kada biljojedi prijeđu u savanu dočekaju ih gladne mačke tako da ciklus nikad ne prestaje. Broj životinja, dok se ne umiješaju ljudi, je uvijek isti tj. prilagođen količini hrane na putu.

Kada na safari ? Od početka jeseni do početka proljeća za večinu lokacija. Doživljaj ovisi i otome da li je trava u savani visoka, nakon kiša ili niska nakon suše.

Kruger N.P. Južna Afrika

Za ostale Afričke zemlje ovaj popis ne vrijedi jer su klimatske i prirodne prilike drugačije što ne znači lošije. Safari u Južnoj Africi, Namibiji, Bocvani, Zimbabweu i još nekim zemljama je odličan. U nekim velikim parkovima poput Krugera u Južnoj Africi je sve lakše organizirati jer je dozvoljena vožnja osobnim automobilima u doba dnevne svjetlosti.

Smještaj na Safariju pronađite na Booking.com: Serengeti, Ngorongoro, Arusha, Zanzibar

Smještaj u Keniji na Booking.com: Masai Mara, Nairobi, Obala

Travel Advisorlifestyle

Pratite naš YouTube kanal.

Previous articleGdje skijati u ožujku ?
Next articleGorski Kotar: Zašto se isplati upoznavati ovaj težački kraj