Safari u Tanzaniji je najljepše putovanje?

Autor članka:
Podijeli:

Kada sam prije putovanja pitala našeg fenomenalnog vodiča, zašto ne idemo u Serengeti, rekao mi je da ćemo u NP Tarangire vidjeti otprilike iste životinje na puno manjoj površinii. I to se, zapravo, pokazalo savršeno točnim.

safari u Tanzaniji

 

Drugi dan na kopnu Tanzanije i prvi dan našeg safarija išlii smo u NP Lake Manyara, na čijem rubu je bio smješten i naš lodge, Eco Bomaa. Lijep i skroman lodge sa divnim i preljubaznim domaćinima. Tko se odluči otići, puno pozdravite vlasnicu Amy, domaćicu Mary i sve ostale.

Na Lake Manyara ćete vidjeti puno ptica. Dom je i “visećim ” lavovima koji spavaju na krošnjama stabala. Imali smo sreću da je to jutro padala kiša, tako da su nilski konji izlazili iz jezera u šetnju. Nezaboravni prizori. Slijedeće jutro smo imali u planu NP Tarangire, koji nas je oduševio nevjetojatnom prirodom i obiljem životinja.

Ovo je divno doba godine, jer je u savani baby boom. Mnoštvo mladunaca i preslatki mali slonići, zebrice na klimavim nogama i mali majmuni u naručju majmunica.

safari u Tanzaniji

Taj smo dan vidjeli dvjestotinjak slonova, uglavnom uz rijeku, čopor od četiri lava nam je priredio prizor za pamćenje na pet metara od našeg džipa. Zebre, gnuovi, majmuni, sve moguće ptice, čak i sova, žirafe, merkati, mungosi i antilope. Prizori na par metara od vas kao u National Geographicu.

Ponekad smo se osjećalii kao u Jurasicc parku. U NP nam je i pukla guma, a kako se u parku ne smije zaustavljati ni izlaziti, popravili smo ju na izlasku iz parka. Koji doživljaj. Iz parka se mora izaći do 18 sati, vjerojatno tada životinje idu u večernji lov. Navečer smo još stali u mjestu koje je uz cestu, Mto wa Mbu.

safari u Tanzaniji

Bili smo atrakcija za domaće stanovništvo. Uz cestu je tržnica, sve toliko živopisno. Popili smo najtoplijuju pivu ikad u lokalnoj birtiji koju je potpuno nemoguće opisati.

Afriku treba doživjeti. Slijedeći smo dan rano ujutro krenuli, jer nas je čekala dvosatna vožnja do NP Ngorongoro. Tu je krater vulkana promjera oko 20 km i pod zaštitom je UNESCO-a. Prolazimo kroz džunglu, potpuno drugačiji krajolik. Ngorongoro ćemo pamtiti i po tome što smo vidjeli nosoroga. Jednog od 5 u cijeloj Tanzaniji.

safari u Tanzaniji

Na kraju smo bježali od oluje koja se približavala, i po kiši se zahvaljujući vozačkim sposobnostima našeg vodiča, sigurno vratili u lodge, gdje su nas svake večeri čekali nasmijani domćini sa finom večerom i logorskom vatrom.

Četvrti dan safarija, ponovno Tarangire, ali druga ruta zvana Mali Serengeti. Zapravo, kad sad pogledam, samo smo malo zavirili u NP, ostaloje još toliko toga za vidjeti.
Taman sam mislila da nam je 3 dana safarija sasvim dovoljno, a onda opet još nevjerojatno raskošnih prizora. Odmah na ulazu  srećemo četiri geparda. Izležavajuju se ispod stabla. Raspametlia nas je njihova ljepota. Otišlili smo proslaviti u lodge Tarangire u samom parku, s njega puca prekrasan pogled na savanu, a ima i WiFi.

safari u Tanzaniji

To smo jutro prije odlaska u NP u lokalnoj trgovini kupili namirnice jer smo išli posjetiti i  tradicionalno selo, razgledali smo tradicionalne kuće, doživalj je vidjeti njihov način života. Približava se kraj našeg divnog putovanja. Još dva dana vožnja prema gradu Moshi, iz kojeg letimo u Dohu, i izlet na vodopad na 2200 metara na Kilimanjaru.

safari u Tanzaniji

Još je samo ostalo vremena za Hot Springs, oazu usred pustinje, nevjerojatne tirkizne boje, u kojoj smo se kupali. Čudima u Africi nikad kraja, safari u Tanzaniji je zasigurno jedno najljepših putovanja.
I ne mogu, a da ne zahvalim, Thomasu i Marinu, genijalnim vodičima, i agenciji Fosctrot Travel, jer bez njih ovo putovanje ne bi ni izdaleka bilo takvo ispunjenje sna.

Asante sana, Tanzania
Hakuna matata

Travel Advisorputovanja

Pratite naš YouTube kanal.

Zanzibar – jer nam jednostavno treba odmor

https://www.travel-advisor.eu/3978/

Uganda – šetnja s gorilama

 

Nove objave