Kako najbolje iskoristiti Paris Museum pass

Autor članka:
Podijeli:

Kako smo ljubitelji likovnih umjetnosti, znali smo da prilikom našeg putovanja u Pariz ne želimo propustiti neke od tamošnjih značajnijih muzeja.

Odlučili smo se za kupnju Paris museum pass-a za 2 dana.  S obzirom na vrijeme koje ćemo provesti u Parizu, bilo bi nam idealno da postoji pass koji vrijedi 3 dana, međutim, opcije pass-a su za 2, 4 ili 6 dana.

Paris Museum pass

Suzili smo izbor na Louvre, Musee D’Orsay, Centre Pompidour, Saint Chapelle i dvorac Versailles. Louvre i Orsay imaju late night oppening (Louvre – srijedom i petkom od 18 do 22 h, a Orsay – četvrtkom od 18 do 21,45 h).

Pass nas je za 2 dana koštao 48 eura, a muzeji koje smo obilazili bi nas koštali 72 eura da smo ih plaćali pojedinačno.

Paris Museum pass
Pompidou

Ono što nas je posebno privuklo je što na službenoj stranici Museum pass-a piše da s njim imamo slobodan ulaz bez čekanja u redu što nije u potpunosti točno. Evo o čemu se zapravo radi: u Versailles i u Sainte Chapelle uz pass NEMA brzog ulaska. To je navedeno u samom pass-u (ali to tek znate kada ga kupite).

Paris Museum pass

U Louvre (ulaz kroz piramidu), Pompidou i Orsay se ulazi odmah. Nismo čekali niti malo.

Preporuka je za Saint Chapelle i Versailles da se dođe prije otvaranja u 9 h ujutro jer se zaista ne čeka dugo u redu. Općenito za znamenitosti u Parizu treba doći ujutro nešto prije otvaranja jer su tada redovi vrlo mali. Tako je bilo i za Eiffela za kojeg nismo kupovali on line karte.

Paris Museum pass
Sainte Chapelle

Za našu djecu svi navedeni muzeji bili su besplatni jer mladi do 26 godina koji dolaze iz zemalja članica EU, ne plaćaju ulaznice. Do 18 godina ne plaćaju mladi iz ostalih zemalja.

Paris museum pass vrijedi za veliki broj muzeja i znamenitosti u Parizu uključujući Musee National Picasso, Les Invalides, Pantheona, dijela Muzeja znanosti i još puno toga, zato, ako imate više vremena, stavite na papir sve što želite obići, i napravite svoju „računicu“. Isplatit će se. Više informacija imate na njihovoj službenoj stranici:

https://en.parismuseumpass.com/

Paris Museum pass
Moloska Venera – Louvre

Museum pass nemojte zamijeniti s Paris pass-om u kojem je uključen i javni prijevoz za 3 zone. Ako ste u Parizu od početka tjedna, svakako je isplativije napraviti Navigo Decouverte za prijevoz metroom, rer-om, autobusom i Roissy busom u svih 5 zona (zračna luka CDG, Versailles, Disneyland..), jer ćete u protivnom, uz skupi Paris pass morati nadoplaćivati prelazak iz 3. u višu zonu.

Paris Museum pass
Versailles

U Versaillesu postoji “vlakić” kojeg smo koristili za obilazak Velikog i Malog Trianona, Velikog kanala i parkova. Za djecu do 11 godina vlakić je besplatan, a ne do 12 godina kako je navedeno na službenoj stranici Versaillesa. Vlakić je za svaku preporuku ako želite detaljnije istražiti vrtove Versaillesa a ne umoriti se.

http://en.chateauversailles.fr/plan-your-visit/facilities/little-train#rates

Sve nas je najviše osvojio Musee D’Orsay tako da, ako volite umjetnost, nemojte ga zaobići.  Za svaku preporuku je i posjet Operi Garnier koja nije obuhvaćena Museum pass-om.

Paris Museum pass
Opera Garnier

Foto: Anja Bajić i Ksenija Domančić Bajić

Tekst: Ksenija Domančić Bajić

Travel Advisor – putovanja.

Posjetite naš YouTube kanal.

Tajne crkve Notre Dame

Znaš li koji su najbolji muzeji Europe? Odabrali smo TOP 10

https://www.travel-advisor.eu/pariski-muzeji-koji-su-me-odusevili/

Nove objave