Kako napraviti najbolji espresso?

Autor članka:
Podijeli:

Kako napraviti najbolji espresso?

Tijekom posljednjih mjesec dana vježbao sam na aparatu DeLonghi Dedica kako napraviti najbolji espresso. Došao sam do ovih zaključaka.

DELONGHI MJESEC PROMOTIVNIH CIJENA.

Nije teško je napraviti odličan espresso. Za početak treba imati kvalitetna zrna kave, prokušani recept, dobar i čist aparat za espresso te mlinac.

Godinama pijem espresso i ne pristajem na bilo kakvu kavu. Kao ljubitelj kave ovim postom želim podijeliti neka iskustva.

Ručka u koju stavljate kavu mora biti čista. Također mora biti čist i dio aparata u koji se umeće ručka. Dobro je oprati i taj dio kako bi se uklonio eventualni ostatak stare kave.
Prije doziranja kave provjerite je li čista i uredna. Vlaga ili bilo kakvi ostaci mogu promijeniti okus. Koristite čistu krpu ili papirnati ubrus za čišćenje.

najbolji espresso

————————–Uspješna priča obiteljske tvrtke iz Trevisa—————————-

Ispravno doziranje

Ovo bi trebalo biti prilično lako. Kod aparata s mlinom, poput Delonghijeve Magnifice, treba samo pritisnuti gumb. Aparat će dozirati unaprijed zadanu dozu.
Ako želiš biti perfekcionist provjeri koja je idealna težina za jednu kavu.

Prilikom dodavanja kave u ručku ona neće biti svuda ravnomjerno raspoređena. To također utječe na okus jer voda prolazi kroz manju ili veću količinu kave. Za najbolji napitak ta količina kave mora biti ravnomjerno raspoređena.

——————————Kava je čarobni napitak————————————

Alat za sabijanje

dedica

Dobro je koristiti alat za sabijanje jer je to dobar način da se poboljša konzistentnost ekstrakcije espressa. Baristi tvrde da se to sabijanje treba vršiti snagom i težinom od 20 kg, no ja ne znam koliko je to.
Cilj sabijanja je ukloniti zračne džepove te da se potpuno izravna i kava bude vodoravno.
Nakon umetanja ručke u aparat odmah treba početi kuhati kavu. Kuha li nekoliko kava za redom, aparat je vruć pa bi mogao spaliti gornji sloj kave u ručki, što može dovesti do pojave okusa gorčine. Tko god ne počne odmah, već prije toga još nešto obavlja, sigurno nije “doma” s espressom.

—————————-Kako naručiti kavu na raznim jezicima——————————

Vrijeme kuhanja

Vrijeme kuhanja je vrlo bitno. Kontroliraj protok vode i time odlučuješ hoće li espresso biti kraći ili duži. To je u korelaciji s količinom kave u ručki.

najbolji espresso

Poslužite espresso s osmijehom

Sebi ili drugima. Osmijeh je jednako važan. Pravi espresso će uvijek izmamiti osmijeh na lice. Ako imaš zahvalnu publiku ispričaj im nešto o tome kakvu kavu koristiš, zašto ti se čini baš ta dobra i objasni što si radio.
Za kraj isperi ručku i aparat. Najbolje odmah, kako bi sve bilo spremno za iduće malo remek-djelo. Najbolji espresso treba spraviti s guštom.

Travel AdvisorLifestyle

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave