Travel AdvisorTravel Advisor

Kako voziti po Americi ?

Kako voziti po Americi ? Isto, slično, je li to problem?

Recimo da je 90% pravila isto, no ipak s nekoliko vrlo bitnih razlika koje valja znati prije nego što veseli i uzbuđeni sjednete za upravljač nekog netom unajmljenog automobila. Pogotovo ako je to neka SUV grdosija koju ne bi nigdje kod kuće mogli parkirati.

Nema boljeg načina za istražiti Ameriku od vožnje autom. Svaka država je velika kao kontinent, ili se barem tako čini, te je automobil najbolje prijevozno sredstvo. Ceste su ogromne, široke do 12 traka po smjeru, dobro označene, a Amerikanci u pravilu vrlo defenzivni vozači tako da je voziti lako. Vjerojatno ne postoji mnogo zemalja u kojima je lakše voziti nego u USA.

Volim voziti po ovoj ogromnoj zemlji. Prešao sam barem stotinjak tisuća milja uzduž i poprijeko, s jedne strane na drugu i tako u krug. Na mnoga mjesta možete stići jedino autom jer javni transport prilično zaostaje za Europom, spor je i slabo efikasan osim u velikim gradovima poput New Yorka.

U Americi postoje dva zakona: federalni i državni. Svaka država može imati drugačiji stoga je dobro saznati na vrijeme ima li što drugačije kad prelazite recimo iz Colorada u Arizonu. Najveće razlike su u dopuštenoj maksimalnoj brzini i starosti za unajmljivanje rent a cara. Tu je razlika koja ovisi od države od 21 do 25 godina.

Alkohol u krvi je uglavnom 0,8, kazne su rigorozne i uključuju zatvor. S policijom nema pregovora niti razgovora.

Na znakovima na kojima piše Stop treba obavezno stati. Obavezno. Ako piše „all way“ onda moraju stati svi. Kreću po redu po kojem su došli na križanje. Treba paziti piše li nešto ispod znaka. Ako ne, onda je isto kao i kod nas.

Na nekim križanjima bude i do 5 pravaca koji svi moraju stati. Uz malo prakse se nauči paziti tko je kada došao.

Žuti školski autobusi imaju apsolutno prednost na cesti. Ako svijetli znak stop nemojte niti pomišljati da bi ga zaobišli.

Naša vozačka dozvola je valjana, ali je dobro imati međunarodnu jer u njoj na Engleskom piše sve što policija treba znati. Rent-a-car kompanijama ne treba međunarodna dozvola.

Interstate Road su najvažnije ceste koje poput križaljke spajaju ovaj kontinent. Parni brojevi su u smjeru istok -zapad, a neparni sjever – jug. State Road su lokalne ceste.

Možda je najveća razlika, ali i sasvim logična, u pravilu da se na crveno smije skretati desno pritom pustiti prednost onima kojima je zeleno svjetlo.

Postoje posebne trake koje su označene sa „right turn only“ napisano na asfaltu. Ako ne piše drugačije, desno skretanje je dozvoljeno uz dodatni oprez. To pravilo nije u New Yorku, no po NY nije uputno voziti jer se nema gdje parkirati, ako ništa drugo.

Pretjecanja na širokim auto cestama, onim s pet, šest ili čak deset ili dvanaest traka u jednom smjeru i trebalo biti kao kod nas, s lijeve strane. Praksa je drugačija svi pretiču sa svih strana i u pravilu se nitko ne miče iako je u lijevoj traci. Zabranjeno je bilo kakvo „blendanje“ signaliziranje da se makne ili pokazivanje srednjeg prsta.

Kupovina goriva je potpuno drugačije iskustvo nego u EU. Dizela uglavnom nigdje nema i koriste ga samo kamioni. Ne očekujte da ćete dobiti unajmljeni auto na dizel. Obične pumpe ne drže dizel. Prilikom kupnje se gorivo prvi plati, a onda toči. Ili se plati recimo 50 USD i natoči toliko ili ako ste dali previše, vratite se do kase i uzmete ostatak. Isto je i s kreditnom karticom. U naprijed se skine svota koju odredite, a vrača ostatak. Na većini pumpi postoje i automati pa se može obaviti i tako. Cijene goriva mogu jako varirati od lokacije pumpe u gradu, uz ceste i od države do države. Gorivo je jeftinije oko 50% nego kod nas.

Uz Interstate autoceste uglavnom ne postoje odmorišta s pumpama. Valja izaći s puta i potražiti pumpu.

Upotreba telefona za vrijeme vožnje je zabranjena. U nekim državama je zabranjeno pušenje u autu. U unajmljenim autima je striktna zabrana i u slučaju prekršaja se dodatno naplaćuje čišćenje.

Ako vas zaustavi policija, što se nikad ne događa ako niste krivi, treba pripaziti na sljedeće:
„Pull over“ znači što prije skrenuti i stati desno. Policija iza ima uključene svjetlosne signale i sirenu, a često izdaje i naredbe megafonom pa nije moguć previd. Obavezno morate ostati vezani u autu s obje ruke vidljivo smještene na volanu. Treba spustiti prozor i ako je mrak upaliti nutarnje svjetlo. Izaći se može samo nakon naredbe. S policijom nema pregovora, nuđenja mita niti bilo kakvog razgovora osim odgovaranja na pitanje. Upamtite ruke moraju biti vidljive. Vaše i vaših suputnika.

Prilikom parkinga treba obratiti pažnju na horizontalne oznake na rubu pločnika. Ako je rubnik crveni onda nema parkinga.

Nije komplicirano. Sretnu vožnju i uživajte u Americi. Moje preporuke su California, Nevada, Arizona i New Mexico. Uz te ceste je sve drugačije nego u Europi.

Travel AdvisorPutovanja

Posjetite naš YouTube kanal

 

San Francisco, ljeto 1967…

Što vidjeti Los Angelesu ?

Motorom po sjeveru Kalifornije

 

Previous article10 zapovijedi za preživljavanje duge vožnje u busu
Next articleKako i gdje autom po Andaluziji