Travel AdvisorTravel Advisor

Koja je zemlja bolja za odmor: Hrvatska ili Grčka?

Dvije zemlje koje privlače sve veći broj turista iz godinu u godinu su svakako Grčka i Hrvatska. Proteklog se ljeta na Visu snimao nastavak filma Mamma mia! koji je u mjuziklu predstavljao grčki otok Kalokairi, a ugledni portal The Telegraf upravo je iz tog razloga usporedio ove dvije zemlje i postavio pitanje postaje li Hrvatska nova Grčka?

Desetljećima se Grčka oslanjala na svoje prirodne resurse: more, pijesak i sunce koje su smatrali dovoljno dobrim receptom za privlačenje turista.

Hrvatska je pak, obala prepuna šljunčanih uvala, tako da je morala smisliti alternativu i zanimljivu ponudu kako bi privukla turiste. Jedrenje, ronjenje, kajak, biciklizam, degustacija bogate ponude vina i maslinova ulja samo su dio raznovrsne ponude koju nude hrvatski otoci.

@solana_mbg

Grčka ima oko 6000 tisuća otoka, što je gotovo 6 puta više nego to ima Hrvatska. Oni koji preferiraju Grčku, naglašavaju kako je upravo ta raznovrsnost, ali i neosporna kulturna raznolikost te antička povijest koja je utkana u impresivne spomenike – mamac za turiste željne kulturnog uzdizanja, ali i odlične zabave.

Od Knososa, arheološkog nalazišta na sjeveru otoka Krete, do špilje Apokalipse na otoku Patmos, grčki mediteran je plutajuća slagalica drevnih ruševina.

@viajandotips

Ako unajmite čamac kako bi prešli preko uskog kanala od kefalonske luke Fiscardo do zaljeva Polisa koji se nalazi na Odisejevoj Itaki, dobit ćete dojam kao da plovite svijetom još iz Homerovog doba.

@xristodoulos_karavias

Grčki otoci također posjeduju veliku raznovrsnost, a njihovi stanovnici su nevjerojatno ljubazni prema strancima što Grčku čini još više posebnijom..

S druge pak strane hrvatski otoci su puno bliže obali. Ako polovite, rijetko kad će vam trebati više od par sati da dođete od jedne luke do druge- za razliku od Grčke gdje često uopće ne možete vidjeti obalu.

Jedini prirodni rezervat dobrih dupina na Mediteranu nalazi se na otoku Lošinju, a iskustvo bliskog susreta s tim nevjerojatnim životinjama ostavit će vas bez daha.

Na otoku Krku ili Jelsi na Hvaru možete kušati neka od najboljih vina na svijetu. Vidjet ćete starinske konobe koje nude autentičnu lokalnu hranu otočana koja je puna svježeg povrća i ribe za razliku od grčke gastronomske ponude.

Za razliku od grčkog Santorinija, jednog od najpopularnijih turističkih odredišta, Hvar se uspješno nosi s problemima koje uzrokuju mladi željni zabave. Naime, njegov gradonačelnik je taj problem riješio tako da je propisao kazne za javnu golotinju. No možda ste željni samo mirne oaze koja će vam pružiti mjesto za kupanje i sunčanje.

@sailcroatia

Hrvatska obala možda nema previše pješčanih plaža, no upravo ju je ta činjenica spasila od pretjerane gradnje velikih resorta. Umjesto toga, na hrvatskim ćete otocima pronaći hotele koji su koncentrirani na kvalitetu svoje ponude nego kvantitetu. Hrvatska naprosto ne priziva saamo neobuzdane, mlade ljude željne isključivo zabave. Svakako ne u onoj količini u kojoj to čini Grčka.

@sailcroatia

Umjesto toga, tamo ćete pronaći prelijepe hotele poput luksuznog objekta Lešić Dimitri Palace koji je smješten je na svega nekoliko koraka od kuće Marka Pola na Korčuli ili Palmižanu na otoku Hvaru.

@amykarr

Dok su grčke plaže pune ljepota i užitaka, sjetite se da se vrag nalazi u detaljima. Ukoliko želite isključivo hedonistički odmor, idite na grčke otoke, no ukoliko želite uživati u zdravom i uzbudljivom odmoru na prelijepim otocima, Hrvatska je najbolji izbor.

@sailcroatia

Izvor: The Telegraph

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal.

 

Britanski Guardian uvrstio 4 hrvatske plaže na prestižnu listu najljepših u Europi

5 najboljih plaža Europe

5 najglamuroznijih ljetovališta na Mediteranu

 

Previous articleRivijera Maya- Vodič kroz najspektakluarnije atrakcije
Next article10 londonskih muzeja koje svakako morate posjetiti