Travel AdvisorTravel Advisor

Ovo je najbolja zemlja za putovanje automobilom

Road trip je putovanje za sve

Ljeti je možda bolje, no drugi dijelovi godine znače manje gužve, više parkinga i praznije autoceste.

Vrijeme za road trip je uvijek dobro. Osim, možda po snijegu, ali neki i to vole. Umjesto gubljenja vremena o napućenim plažama, svejedno koje zemlje, mnogi kreću na put. Ide se na sve strane naše Europe. Balkan je sve zanimljiviji i slobodno se može reći najjeftiniji, Zapad je i dalje najprivlačniji, Sjever je daleko, ali dolazi u obzir, a jug je malo smušen i gužvovit pa je možda bolje pričekati jesen.

Ima jedna zemlja koja svima padne na pamet. To je, naravno, Italija. Ima dobru hranu, nudi zanimljive gradove, ceste su dobre, ali skupe, benzin je među najskupljim u Europi, ali i dalje privlači. Italije zasigurno magnet za sve koji vole dobru hranu, cijene kulturu, a ni šoping nije zanemariva razbibriga.

Kuda autom po Italiji?

Donosim vam tri glavne rute koje mogu biti samostalne, ali i kombinirane s drugima. Ovisi najviše o vremenu i budžetu. Svaka za sebe je san snova pa izbor ovisi o afinitetima. Jug ili sjever? Vino ili maslinovo ulje? Špek ili sir?

Toskana

Ovo je vjerojatno najpopularnija. Ne samo nama Europljanima nego i drugima, poglavito Amerikancima. Zahvaljujući sjajnim filmovima o užitku života u Toskani rijetko se koja europska regija može mjeriti s imageom Toskane. Firenca je grad kojeg se ne može zaobići i koji možemo postaviti na početak rute. Dobro je ostati barem dva dana kako bi se vidjele sve znamenitosti tj. barem one najvažnije. Autom po Italiji se može svuda, no možda je ovo prvi izbor.

Južno od grada počinje mala pokrajina poznatog imena – Chianti. Nije velika i obiđe se za sat vremena, no valja stati na nekim mjestima, kušati vino, a najbolje pronaći konačište i ne žuriti.

Dalje na jug su San Gimignano pa obavezna Siena, Montalcino, Volterra, Montecatini, Rapolano Terme, na zapad Lucca, Pisa, mjesta na moru Viareggio, Massa, Livorno…i tako u nedogled. Mogli bi nabrajati do daljega, a trebao bi život da se sve obiđe.

Dolomiti

Dolomiti na sjeveru su mi najdraži put. Ne samo zimi nego i ljeti. Najljepši dio Alpa Dolomiti su spektakularni i uvijek poseban doživljaj. Put kreče kod Venecije te na sjever kroz Belluno prema Cortini d Ampezzo. Blizu je jezero Misurina i oštre stijene 3 Cime di Lavaredo. Lijevo preko prijevoja Passo Falzarego se stiže u Alta Badiju gdje valja ostati pokoji dan. Gondole i sjedeće žičare rade pa se može uživati u šetnji ili bicikliranju po brdima, posjetiti vrhunske restorane na planini ili se sunčati uz hotelski bazen.

Južno se može doći do jedinog ledenjaka u ovim krajevima – Marmolade s čijeg vrha se za bistrih dana može vidjeti more. Zatim Val Gardena, pa divni gradovi Brunico, Brixen, Bolzano i Merano. Carstvo jabuka, dobrog vina i mješavine alpsko talijanske kulture.

Sicilija

Sicilija je veliki otok i najbolje ga je obići autom. Iz naših je krajeva prilično daleko , a i skupo pa je bolje uhvatiti jeftine karte sa LCC kompanijama iz Trsta ili Venecije za Palermo ili Trapani i tamo unajmiti auto. Kružna tura počinje u mjestu Trapani, pored kojeg je impresivni Erice na vrhu stijene i lijepo kupališno mjesto San Vito Lo Capo.

Palermo je stres i gužva, ali ga treba vidjeti. Dalje uz more Cefalù pa na istočnoj obali Taormina, Catania i Sirakuza. Preko Raguse odlazimo u unutrašnjost otoka do divnog mjesta Enna pa nazad prema moru u Agrigento. To je već neki drugi svijet. U povratku se mogu pogledati zanimljivi Piana degli Albanesi i Corleone.

Uz sva ta nabrojana mjesta ima još tisuće drugih ništa manje atraktivnih i zanimljivih, no ova su najpoznatija. Svaka od gore navedenih ruta traži barem tjedan dana, a kako to na putu obično biva, uvijek je jedan dan prekratko. Autom po Italiji je uvijek zanimljivo.

Sretno i cestu pod kotače.

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleOvih pet su najbolje zemlje za život penzionera u EU
Next articleGrad inspiracije i umjetnika koji je ne tako davno bio utvrda na granici