Travel AdvisorTravel Advisor

Koje su ponajbolje road trip rute po Italiji ?

Ljeto dolazi, a nekima je to vrijeme za road trip. Umjesto gubljenja vremena o napućenim plažama, svejedno koje zemlje, mnogi kreću na put. Ide se na sve strane naše Europe. Balkan je sve zanimljiviji i slobodno se može reći najjeftiniji, Zapad je i dalje najprivlačniji, Sjever je daleko, ali dolazi u obzir, a jug je malo smušen i gužvovit pa je možda bolje pričekati jesen.

Ima jedna zemlja koja svima padne na pamet. To je, naravno, Italija. Ima dobru hranu, nudi zanimljive gradove, ceste su dobre, ali skupe, benzin je među najskupljim u Europi, ali i dalje privlači. Italije zasigurno magnet za sve koji vole dobru hranu, cijene kulturu, a ni šoping nije zanemariva razbibriga.

Gdje krenuti po Italiji?

Donosim vam tri glavne rute koje mogu biti samostalne, ali i kombinirane s drugima. Ovisi najviše o vremenu i budgetu.


Toskana je vjerojatno najpopularnija.

Južno od grada počinje mala pokrajina poznatog imena – Chianti. Nije velika i obiđe se za sat vremena, no valja stati na nekim mjestima, kušati vino, a najbolje pronaći konačište i ne žuriti.

Dalje na jug su San Gimignano pa obavezna Siena, Montalcino, Volterra, Montecatini, Rapolano Terme, na zapad Lucca, Pisa, mjesta na moru Viareggio, Massa, Livorno…i tako u nedogled. Mogli bi nabrajati do daljega, a trebao bi život da se sve obiđe.


Dolomiti na sjeveru su mi najdraži put.Ne samo zimi nego i ljeti. Passo Falzarego se stiže u Alta Badiju

Južno se može doći do jedinog ledenjaka u ovim krajevima – Marmolade s čijeg vrha se za bistrih dana može vidjeti more. Zatim Val Gardena, pa divni gradovi Brunico, Brixen, Bolzano i Merano. Carstvo jabuka, dobrog vina i mješavine alpsko talijanske kulture.

Sicilija je veliki otok i najbolje ga je obići autom. Iz naših je krajeva prilično daleko , a i skupo pa je bolje uhvatiti jeftine karte sa LCC kompanijama iz Trsta ili Venecije za Palermo ili Trapani i tamo unajmiti auto.Kružna tura počinje u mjestu Trapani, pored kojeg je impresivni Erice na vrhu stijene i lijepo kupališno mjesto San Vito Lo Capo.

Palermo je stres i gužva, ali ga treba vidjeti. Dalje uz more Cefalù pa na istočnoj obali Taormina, Catania i Sirakuza. Preko Raguse odlazimo u unutrašnjost otoka do divnog mjesta Enna pa nazad prema moru u Agrigento. To je već neki drugi svijet. U povratku se mogu pogledati zanimljivi Piana degli Albanesi i Corleone.Sretno i cestu pod kotače.

Posjetite naš YouTube kanal.

Travel AdvisorAlpe Adria

Što obavezno treba vidjeti u Firenci ?

10 najljepših gradova na Siciliji

Krstarenje rijekama i kanalima Italije

 

Previous articleKako čuvati novac i dokumente na putovanjima ?
Next articleKroz pet godina ovi će gradovi biti neprepoznatljivi!