Travel AdvisorTravel Advisor

Kronplatz: Što sve trebate znati o jednom od najboljih skijališta u blizini

Kronplatz svi vole

Na samoj granici između Dolomita i Visokih Tura u sredini doline Pustertal uzdiže se Kronplatz. Samostojeća planina, visoka 2275 m, poznato je skijaško središte od kojeg dobro živi 13 okolnih gradića i sela. Ime je dobro poznato masi skijaša iz naših krajeva. Početkom svake godine, za vrijeme školskih praznika, ovdje je već tradicionalan hrvatski tjedan. Tada na Kronplatz dolazi nekoliko tisuća skijaša iz Hrvatske.

 

Skijalište

Moderne i brze žičare vode prema vrhu iz četiri smjera: Val d`Aora, Riscone, St. Vigilio i Percha, prema kojima gravitiraju okolna mjesta. U mjestu Percha se nalazi i stanica skijaškog vlaka kojim se najbrže putuje iz udaljenijih mjesta poput Lienza ili Brixena.

Za Kronplatz se može reći da u ovom dijelu Alpa ima najmodernije žičare i najbolje uređene staze koje su gotovo 100 posto pokrivene snježnim topovima, tako da je snijeg siguran. To se najbolje vidjelo zadnje tri zime kada snijeg nije padao u prvom mjesecu sezone, a skijalište je normalno radilo.

Što je u blizini?

Središte doline je Brunico/Bruneck (838m). Grad se ubrzano razvija i u posljednjih dvadesetak godina je od pospanog južno tirolskog gradića izrastao u gospodarsko središte regije. Pješačka zona u centru, sa svojim buticima, kafićima i restoranima obavezno je mjesto za šoping i šetnju turista iz obližnjih mjesta. Danas Brunico ne živi samo od turizma. Na rubovima grada razvili su se mnogi industrijski pogoni, tako da više i nema atmosferu alpskog turističkog mjesta osim u starom središtu. U gradu se osjeća bogatstvo regije.

 

Riscone je najbliži donjoj stanici žičare i na njemu se može pronaći najveći izbor hotela i apartmana. Ne postoji neko prepoznatljivo središte, već su ugostiteljski objekti raštrkani po visoravni između Brunecka i Kronplatza, tako da je za svaki izlazak potreban automobil. Ski bus vozi samo po glavnim cestama, no većina hotela ima svoje kombije kojima prevoze goste do žičara i nazad.

S južne strane se nalazi St.Vigilio/St.Vigil. Romantično mjestašce s crkvom na glavnom trgu, za razliku od Brunica, ima pravi alpski štih. Čitavo mjesto čine hoteli različitih kategorija i apartmani, a s donjom stanicom žičare povezuje ih ski bus. Smjer prema Alta Badiji počinje u iznad sela.

Olang/Val d Aora je istočno od Kronplatza, svega dva kilometra udaljena od donje stanice gondole koja izravno vozi na vrh. Mjesto je lijepo i s pravom alpskom atmosferom. Većina kuća su hoteli i apartmani. Pravi mali turistički biser.

Staze su uglavnom blaže i srednje težine, tako da je Kronplatz idealno obiteljsko skijalište. Sve žičare vode prema vrhu, gdje se nalazi nekoliko velikih restorana. Uz staze ima mnogo dobrih restorana s odličnom talijanskom kuhinjom. Karta za žičaru se može kupiti samo za Kronplatz ili za Superski Dolomiti, koja vrijedi za sva skijališta u Dolomitima.

Kronplatz i vrijeme

Skijaška szona traje od početka prosinca do sredine travnja. Kada je najbolje vrijeme za skijanje? Prosinac i sječanj je s najmaje ljudi te su staze prazne s izuzetkom praznika. Veljača je puna sezona, a ožujak i travanj ovise o temperaturama koje diktiraju kvalitetu snijega.  Kasno proljeće i ljeto su idealni za hiking i šetnje po brdima. Najviša prosječna temperatura je 21°C u lipnju i najmanja je -2°C u siječnju.

Ponesite svoju skijašku odjeću i ravno u Italiju!

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleŠangaj: Što vidjeti ako imate samo 24 sata za obilazak najvećeg kineskog grada
Next articleAutostopom po Islandu