Krstarenje rijekama i kanalima Italije

Autor članka:
Podijeli:

“STANZAS TO THE PO”
“River ! that floweth by the antient walls where dwells the lady of my love!”

Mladi zavodnik Lord Byron, zbog svog je razbludnog života morao uteći iz Londona . Jedino je u Veneciji mogao naći utočište; u središtu poznatom po raskalašenim zabavama i opuštenom shvaćanju morala.

https://www.youtube.com/watch?v=52piUwVMOpg

Venecija se i prije Byrona imala čime pohvaliti.  Casanova i Bianca Capello su najpoznatija imena ljubavi. Mladi Byron se svojski potrudio da ih dostigne. Zlobnici tvrde da je spavao u više od dvije stotine kreveta u kojima su mu društvo radile grofice, kontese i sve ostale koje su ga htjele ugrijati. U jednu se posebno zaljubio.

Krstarenje rijekama

Kontesa Teresa Gamba imala je samo 18 kada se udala za šezdesetogodišnjaka Casalicchia. Veleposjednik je imao “pola” lagune i kad je čuo što mu iza leđa radi nestašna supruga poslao ju je u Tenutu Ca Zen. Vila je bila usred močvare kojom su vladali malarični komarci u ušću rijeke Po, tada dosta daleko od Venecije. To nije omelo poduzetnog Byrona koji se uselio kod svoje Terese. U toj je vili napisao jednu od svojih pjesama – Strofe za Po.

Krstarenje rijekama

Ova mala crtica iz povijesti najbolje opisuje kakav je doživljaj krstarenje rijekama i kanalima na brodu Mery. Krstarenje kroz kanale i vrijeme ima znakovito ime –  La Bella Vita. Kakvo ime takav doživljaj. Lijep, ugodan i hedonistički život koji traje, na žalost, samo sedam dana vjerno dočara život u renesansnim gradovima duž rijeke Po.

Krstarenje rijekama

Mnogi dobro poznaju Italiju. Bili su u Veneciji, Rimu, Firenzi, no ovo putovanje je potpuno drugačije od sveg ostalog. Nema gužve, jurnjave, auto cesta, traženja parkinga. Krstarenje je za one koji znaju što žele i mogu to platiti.

Krstarenje rijekama

Naše krstarenje započelo je u Veneciji. Koliko god puta bili u Veneciji – La Serenissima je uvijek ugodna oku. Prve noći brod je bio vezan nešto dalje od hotela Danieli. Nakon što dnevni turisti napuste grad iza 16 sati, Venecija postaje ugodna pa je prva večera s pogledom na kanale i visoke tornjeve bila jedinstven doživljaj.

Krstarenje rijekama

Posebna pažnja usmjerena je prema hrani i vinima. Ručak i večera su kreacije Chefa Andrea Chin koje prate birane vrste vina iz regije. Malo je reći da smo svi popili količinski barem jednu butelju dnevno s obzirom na kušanje nekoliko vrsta vina. Hrana je izuzetno dobro izbalansirana pa nema osjećaja prejedanja. Iako smo jeli tri puta dnevno nismo se udebljali. Organizirani su i brojni izleti. Uz brod su na raspolaganju bila dva kombija s kojima smo išli na izlete u neke od najljepših renesansnih gradova Ferraru i Mantovu.

Krstarenje rijekama
Pellestrina

Nakon Venecije brod je plovio između otoka u Venecijanskoj laguni. Pristali smo na vrlo egzotičnom otoku Pellestrina koji je dug 13 km, a širok samo 200 m. Posred otoka prolazi cesta i visoki zid. Prema moru nalazi se pješčana plaža, a prema laguni četiri lijepa ribarska mjesta. Otok je trajektom povezan s Venecijom. Turizam nije prioritet pa je zadržao stari šarm. Na otoku smo, naravno, otišli na Aperol u lokalnu gostionicu.

Krstarenje rijekama

Na izlazu iz lagune stali smo u Chioggi, mjestu 500 godina starijem od Venecije i središtem ribarske industrije. U gradu je jedna od najbogatijih ribarnica koju sam ikad vidio.

Krstarenje rijekama
Chioggia

Taj dan smo završili spektakularnom večerom u vili Tenuta Ca Zen s početka priče. Danas je gazdarica Irkinja koja je naslijedila imanje od pokojnog supruga. Radi kao agroturizam i postoji mogućnost iznajmljivanja soba. Vila je poput muzeja. U okolnim vrtovima nalazi se privatna kapelica i veliki bazen za goste.

Krstarenje rijekama

Zanimljiv je bio posjet arheološkom muzeju u gradiću Adria po kojem je naše more dobilo ime. Povijest mjesta Adria počinje prije dolaska Grka u 8.stoljeću prije nove ere. Muzej koji nas uči o Ilirima i kasnijim osvajanjima s naše strane Jadrana. Posjetili smo i vinariju vile Widmann-Boletti iz 17.stoljeća.

Krstarenje rijekama
Ferrara

Zadnja dva dana krstarenja  posjetili smo divne renesansne gradove Ferraru i Mantovu. Teško je reći koji je ljepši. U doba najveće slave i bogastva bili su konkurenti kako u toršenju na umjetnost tako i u ugnjetavanju kmetova.

Gonzage iz Mantove su osobito bile uspješne u tome. Trajali su 500 godina dok na kraju nisu morali prodati sve umjetnine I blaga koja danas krase svjetske muzeje.

Krstarenje rijekama
Mantova

U Mantovi smo naišli na Oldtimer reli Gran Premio Nuvolari. Skupocijeni primjerci automobila predstavili su se kao poretne slike u muzeju. Na glavnom trgu i kroz uske ulice te na obali jezera paradirali su kao svjedoci vremena. U skladu s velebnom palačom familije Gonzaga. Mantova je mjesto koje treba ponovno posjetiti.

Krstarenje rijekama
Mary

Brod Mary dug je 140 stopa i ima tri palube. Na donjoj palubi nalazi se 8 kabina i dio za posadu. Na srednjoj su dvije suite kabine, restoran, bar i komandni dio broda. Na krovu su stolovi pod tendama i ležaljke za sunčanje te desetak bicikala. Svi zatvoreni prostori su klimatizirani. WiFi je dostupan. U cijenu je uključena sva hrana, izleti, ulaznice i nema nikakvih nadoplata. Preporučena je napojnica od 5% po putniku. Krstarenja kreću svakog tjedna iz Venecije ili Mantove.

Krstarenje rijekama

Ponude krstarenja rijekama možete naći na European Waterways.

Travel advisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal

7 dizajnerskih kafića

 

48 SATI – Italija , a možda i shopping manija ?

Koji su najbolji svjetski restorani ?

Nove objave