Search
Close this search box.

Lanzarote: gdje odsjesti i što vidjeti?

Autor članka:
Podijeli:

Po čemu je poznat otok Lanzarote?

Otok se nalazi 200 km zapadno od afričke obale i najistočniji je u arhipelagu Kanarskih otoka. Najveći grad je Teguise. Ima izrazito vulkanski pejzaž s brojnim kraterima, vulkanima i crnim pješčanim plažama. Nacionalni park Timanfaya je posebno popularno mjesto za istraživanje vulkanskog okoliša. Mogu se istražiti vulkanski krajolici i tvorbe uzrokovane erupcijama i lavom te vidjeti gejzire. Jame Jameos del Agua: Ove prirodne jame stvorene vulkanskim aktivnostima pretvorene su u jedinstvenu turističku atrakciju koja uključuje koncerte i umjetničke instalacije.Cueva de los Verdes: Još jedne impresivne vulkanske jame koje možete posjetiti kako biste istražili podzemni svijet otoka.

Poznat je po vinogradima koji su jedinstveni jer su zasađeni u crnom vulkanskom tlu. Posjet vinarijama i kušanje lokalnih vina, poput Malvasije je “must do”.

Plaže za uživanje

Playa

Na otoku su prekrasne plaže koje privlače turiste iz cijelog svijeta. Neke od najpoznatijih plaža uključuju Playa Blanca, Playa de Papagayo i Playa Famara. Plaže na otoku nude brojne mogućnosti za ljubitelje vodenih sportova, kao što su surfanje, ronjenje, jedrenje na dasci i ribolov. Ako putujete s obitelji, možete posjetiti vodene parkove poput Aquaparka Costa Teguise i Rancho Texas Lanzarote Parka.

Playa papagayo

Lanzarote ima bogatu kulturnu baštinu, uključujući tradicionalne festivale, folklor i arhitektonske spomenike. Poznati španjolski umjetnik César Manrique rođen je na otoku i doprinio je stvaranju brojnih umjetničkih djela i arhitektonskih projekata na otoku. Njegovi radovi kombiniraju prirodne elemente s umjetno stvorenim strukturama. Posjetite kuće i umjetničke instalacije koje je stvorio César Manrique kao što su Jameos del Agua, Mirador del Rio i Fundacion Cesar Manrique.

Glavni grad Teguise

Teguise

Teguise je povijesni grad te ima bogatu kulturnu baštinu i nudi nekoliko atrakcija i aktivnosti za posjetitelje. Evo nekoliko stvari koje možete vidjeti i raditi:

Trg Plaza de la Constitución je prekrasan trg i srce grada Teguisea Zanimljiva je tržnica koja se održava svakog nedjeljnog jutra. Možete pronaći razne proizvode, uključujući keramiku, rukotvorine, odjeću i lokalne proizvode. Castillo de Santa Bárbara je stari dvorac smješten na brdu iznad grada nudi prekrasan pogled na okolicu. Posjetitelji mogu istraživati dvorac i uživati u panoramskom pogledu. Iglesia de Nuestra Señora de Guadalupe je jedna od najvažnijih crkvi na otoku i ima prepoznatljivu plavu kupolu.

Teguise, Lanzarote

 

Muzej Piracy je mali muzej posvećen je piratstvu i pomorskoj povijesti otoka Lanzarote. U gradu ima nekoliko umjetničkih galerija i ateljea gdje možete razgledavati i kupiti lokalne umjetničke radove. Dobra je eno gastronomska ponuda jer ima mnogo restorana i kafića gdje možete uživati u tradicionalnoj kanarskoj kuhinji.
La Cueva de los Verdes je prirodni spiljski sustav, koji je dio općine Teguise i zanimljivo ga je posjetiti.

Teguise je povijesni i šarmantni grad koji privlači posjetitelje svojom autentičnom atmosferom i kulturnim bogatstvom. To je odlično mjesto za šetnju, istraživanje i upijanje kanarske kulture.

Promet po otoku

Lanzarote promet

Lanzarote ima dobro očuvane ceste i prometnu infrastrukturu koja omogućuje lagan pristup svim dijelovima otoka. Glavne ceste su dobro označene, a promet je općenito dobro organiziran. Unajmljivanje automobila je vrlo popularan način kretanja po otoku. Postoje brojne rent-a-car agencije i širok izbor vozila. Automobil vam omogućuje neovisnost i fleksibilnost u istraživanju otoka.

Na otoku je dobra mreža autobusnih linija koja povezuje glavne gradove i turistička područja. Autobusi su pouzdani, ali rasporedi vožnje zimi mogu biti manje učestali nego u nekim većim gradovima. To može značiti da će putovanje autobusom zahtijevati malo planiranja.
Taksiji su dostupni na otoku i često su prikladna opcija za prijevoz, pogotovo ako želite brzo stići do određenih destinacija. Taksiji su obično dostupni na glavnim terminalima i turističkim područjima.
Bicikliranje je vrlo popularno jer postoji mreža staza i cesta. Otok je popularan među biciklistima zbog svojih raznolikih terena.
U unutrašnjosti otoka i duž obale postoje brojne označene staze za pješačenje koje omogućuju istraživanje prirodnih ljepota i vulkanskih pejzaža.

Kako između otoka

kanari

Zračna luka Lanzarote (Aeropuerto de Lanzarote), omogućuje letove iz različitih dijelova Europe i Španjolske. Ovom zračnom lukom je otok povezan s drugim otocima Kanarskog otočja, poput Gran Canarije, Tenerife, Fuerteventure i La Palme. Letovi omogućuju putnicima brz i udoban način putovanja između otoka.

Postoje i trajekti koji povezuju Lanzarote s drugim otocima u Kanarskom otočju. Najčešće korištene trajektne linije povezuju Lanzarote s otocima poput Fuerteventure, Gran Canarije i Tenerife.

Klima

Lanzarote

Otok Lanzarote ima blagu klimu tijekom cijele godine, što ga čini privlačnom destinacijom za zimski odmor. Unatoč tome, neke strane otoka mogu biti pogodnije od drugih tijekom zime, ovisno o vašim preferencijama.
Južna strana otoka, uključujući Costa del Papagayo i Playa Blanca, obično ima toplije i suše vrijeme tijekom zime. Ovdje ćete pronaći brojne plaže i luksuzne hotele koji su popularni među turistima zimi.
Zapadna strana otoka tj. posebno područje oko plaže Famara, poznata je među surferima jer ima povoljne vremenske uvjete za surfanje tijekom cijele godine. Ovo područje može biti posebno privlačno za ljubitelje vodenih sportova.
Istočna obala oko Costa Teguise, također ima blagu klimu tijekom zime.
Unutrašnjost otoka Lanzarote ima svoj šarm i pogodan je za istraživanje tijekom zime. Nacionalni park Timanfaya i ostale prirodne atrakcije otoka uvijek su otvoreni za posjetitelje.

Lanzarote

Budući da je klima na Lanzaroteu blaga tijekom cijele godine, možete birati bilo koji dio otoka prema svojim interesima i preferencijama. Važno je napomenuti da su zime na otoku obično tople, ali mogu biti hladnije noći, pa se pripremite za različite vremenske uvjete.

Sve te atrakcije čine Lanzarote popularnom destinacijom za turizam i omogućuju posjetiteljima da uživaju u prirodnoj ljepoti otoka, kulturi i aktivnostima.

Lanzarote

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Ski & OutdoorSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Vlado Šestan uživo sa putovanja reels na FB

Koji otok odabrati na Kanarima?

Gran Canaria, što vidjeti?

Nove objave