Travel AdvisorTravel Advisor

Slovenija – lider u održivom turizmu u Europi 

Slovenija prepoznata kao lider u održivom turizmu u Europi. 

Posljednjih desetljeća, turizam, na međunarodnoj, odnosno europskoj razini, postaje jedna od najperspektivnijih gospodarskih grana, kako država u razvoju, tako i razvijenih država, stvarajući značajne gospodarske i društvene koristi.

Problematika održivog turizma još uvijek je nedovoljno aktualizirana, iako sve više pronalazi svoje mjesto na turističkom tržištu. Treba  istaknuti kako je Europska unija primarno u održivom razvoju  i održivom turizmu prepoznala mogućnosti za budući razvoj. Unatoč suvremenim trendovima koji potiču uniformiranost, održivi turizam kao alternativa,
predstavlja protutežu tome.

Potražnja je stvorila održive destinacije te uvelike doprinijela adekvatnoj kreaciji turističke ponude održivog turizma. Međutim, nerijetko je uloga samih posjetitelja, kao i predstavnika turističke ponude te nositelja lokalne vlasti u razvoju određene turističke destinacije, statička, umjesto proaktivna, što se ogleda u nedovoljnoj prepoznatosti koncepcije održivog turizma te implementaciji iste u destinacijske razvojne procese.

Slovenija je jedna od vodećih zemalja u održivom turizmu u Europi, ali i svijetu, a Ljubljana je imala i titulu najzelenijeg glavnog grada Europe.

Gotovo 60% površine Slovenije prekriveno je šumama, a u više od 40 parkova nalazi se preko 20.000 različitih vrsta biljaka i životinja. Tu je i mreža planinarskih staza, predivna netaknuta jezera i još mnogo toga. Sve ovo nudi mala zemlja s populacijom od samo nešto više od dva milijuna stanovnika.

Slovenija ulaže značajne i hvale vrijedne napore u promicanje ekološki prihvatljivog turizma. Krajem 2018. godine uvrštena je na četvrtu godišnju listu Top-100 održivih destinacija za 2018. godine zbog izvanrednih postignuća u odgovornom turizmu.

Na ovogodišnjem popisu nalazi se pet slovenskih gradova: Ljubljana, Bled, Komen, Podčetrtk i Rogaška Slatina.  Popis top 100 održivih destinacija razvilo je 13 organizacija posvećenih održivom turizmu u čast i slavu zemalja, regija i gradova zbog njihovog pozitivnog utjecaja na okoliš i ekološki prihvatljiv turizam.

Ljubljana, Bled, Komen, Podčetrtek i Rogaška Slatina postigli su najvišu moguću razinu,  pridržavajući se strogih smjernica koje je postavila Nizozemska neprofinta organizacija za promidžbu održivog turizma Green Destinations.

Travel Advisor – Lifesytle

Posjetite naš YouTube kanal.

Ljubljana je uvijek dobra ideja

Hotel kom nije odolio ni Bond, James Bond!

Obiteljski izlet u Celje

 

Previous articleRazgovor s proslavljenim trenerom Brankom Ivankovićem – o nogometu, Iranu i i putovanjima
Next articleLago di Garda – zemlja i nebo, šume i polja, jezera i rijeke, planine i more