Slovenija – lider u održivom turizmu u Europi 

Autor članka:
Podijeli:

Slovenija prepoznata kao lider u održivom turizmu u Europi. 

Posljednjih desetljeća, turizam, na međunarodnoj, odnosno europskoj razini, postaje jedna od najperspektivnijih gospodarskih grana, kako država u razvoju, tako i razvijenih država, stvarajući značajne gospodarske i društvene koristi.

Problematika održivog turizma još uvijek je nedovoljno aktualizirana, iako sve više pronalazi svoje mjesto na turističkom tržištu. Treba  istaknuti kako je Europska unija primarno u održivom razvoju  i održivom turizmu prepoznala mogućnosti za budući razvoj. Unatoč suvremenim trendovima koji potiču uniformiranost, održivi turizam kao alternativa,
predstavlja protutežu tome.

lider u održivom turizmu u Europi 

Potražnja je stvorila održive destinacije te uvelike doprinijela adekvatnoj kreaciji turističke ponude održivog turizma. Međutim, nerijetko je uloga samih posjetitelja, kao i predstavnika turističke ponude te nositelja lokalne vlasti u razvoju određene turističke destinacije, statička, umjesto proaktivna, što se ogleda u nedovoljnoj prepoznatosti koncepcije održivog turizma te implementaciji iste u destinacijske razvojne procese.

Slovenija je jedna od vodećih zemalja u održivom turizmu u Europi, ali i svijetu, a Ljubljana je imala i titulu najzelenijeg glavnog grada Europe.

lider u održivom turizmu u Europi 

Gotovo 60% površine Slovenije prekriveno je šumama, a u više od 40 parkova nalazi se preko 20.000 različitih vrsta biljaka i životinja. Tu je i mreža planinarskih staza, predivna netaknuta jezera i još mnogo toga. Sve ovo nudi mala zemlja s populacijom od samo nešto više od dva milijuna stanovnika.

Slovenija ulaže značajne i hvale vrijedne napore u promicanje ekološki prihvatljivog turizma. Krajem 2018. godine uvrštena je na četvrtu godišnju listu Top-100 održivih destinacija za 2018. godine zbog izvanrednih postignuća u odgovornom turizmu.

lider u održivom turizmu u Europi 

Na ovogodišnjem popisu nalazi se pet slovenskih gradova: Ljubljana, Bled, Komen, Podčetrtk i Rogaška Slatina.  Popis top 100 održivih destinacija razvilo je 13 organizacija posvećenih održivom turizmu u čast i slavu zemalja, regija i gradova zbog njihovog pozitivnog utjecaja na okoliš i ekološki prihvatljiv turizam.

lider u održivom turizmu u Europi 

Ljubljana, Bled, Komen, Podčetrtek i Rogaška Slatina postigli su najvišu moguću razinu,  pridržavajući se strogih smjernica koje je postavila Nizozemska neprofinta organizacija za promidžbu održivog turizma Green Destinations.

Travel Advisor – Lifesytle

Posjetite naš YouTube kanal.

Ljubljana je uvijek dobra ideja

https://www.travel-advisor.eu/hotel-kom-nije-odolio-ni-james-bond/

Obiteljski izlet u Celje

 

Nove objave