Travel AdvisorTravel Advisor

Lienz: Savjeti za posjetu gradu koji je okupan u suncu

Lienz, glavni grad austrijske pokrajine Istočni Tirol, poznaju mnogi skijaši. Mnogi, na žalost, samo prođu kroz grad na putu za skijališta u Dolomitima. Dosta ih i stane u jedinom McDonaldsu uz cestu u ovom dijelu Alpa. Lienz svakako zaslužuje mnogo više i to iz nekoliko razloga. Sunčani grad Lienz je ugodno mjesto za život odličan izbor za putovanje, bilo ljeti ili zimi.

Dva skijališta Hochstein i Zettersfeld su povezana autobusom. Prvo je odlična, relativno strma i raznolika staza na kojoj se voze utrke. Duga je sedam kilometara.

Zettersfeld je lijepo uređeno obiteljsko skijalište širokih staza uz koje su moderne sjedečnice. 40 km staza – plavih i crvenih je sasvim dovoljno za ugodno i ne zahtjevno skijanje. Nekoliko je dobrih restorana na s terasama iz kojih se pruža spektakularni pogled na Lienz, te dolinu rijeke Drave i Dolomite.

Tvrtka Lienzer Bergbahnen je zaslužna za vrhunski uređene staze koje su dobre do kraja sezone iako leže na južnoj strani, na suncu.

Ski karta vrijedi i za obližnja skijališta : St.Jakob, Mattrei, Sillian te ledenjak Moelltal . Lienz može biti odlično ishodište za pravi ski safari po Istočnom Tirolu.

Gradić je lijepo uređen, uredan i čist poput apoteke. Poznat je i po malom, ali slatkom božićnom sajmu. Lienz se nalazi na ušću rijeka Isel i Drava. Boravak u urbanoj sredini je drugačiji doživljaj od malih alpskih sela što je mnogima zabavnije. Lienz je na raskrižju puteva tako da se ovdje osjeća utjecaj Italije i Tirola. Ljetna ponuda u Lienzu i okolici je vrlo bogata.

Taj dio sezone je za grad i regiju značajniji od zime. Mjesto je smješteno na 670 m. nadmorske visine što klimi čini ugodnom za vrućih ljetnih mjeseci. Glavni trg i okolne ulice su pješačka zona ukrašena cvijećem pa izgleda poput mjesta iz bajke. Kulturna ponuda je kroz dvorac/muzej Bruck i stalnu izložbu expresionista Albin Egger-Lienza.

Još jedan dvorac Tammemburg je popularno mjesto za održavanje koncerata. U blizini grada se nalazi veliki nacionalni park Visoke Ture. Netaknuta priroda visokih Alpa očarava brojne planinare i alpiniste. Canyoning, rafting, Inline skating, Jahanje, penjanje uz stijene i još mnogo toga garantira zabavno provedeno vrijeme van skijaške sezone.

Od Zagreba je udaljen 350 km ili tri sata ugodnog putovanja. 

Previous articleŠto vidjeti u Londonu? Donosimo popis najzanimljivijih znamenitosti
Next articleMeteora: Čarobne leteće stijene koje kriju duhovne utvrde