Travel AdvisorTravel Advisor

Ljubav, vino i čokolada su dobitna kombinacija

Ljubav vina i čokolade: što kažu Francuzi?

Kojim se principom voditi pri sljubljivanju vina i čokolade – strogim pravilima ili se katkad opustiti i zaigrati se, istraživati, otkrivati? Dobro je pokušati i jedno i drugo: pročitati već opisane kombinacije, „proguglati“ pravila,  a onda krenuti u istraživanje. Nije lako spajati vino i čokoladu. Treba puno znanja, ali i prakse. Evo nekoliko osnovnih pravila:

Vino i čokolada se ne spajaju lako. Treba puno znanja, ali i prakse. Evo nekoliko osnovnih pravila:
• Gorčina čokolade istaknut će gorčinu vina.
• Preporučuje se sparivanje bogatih i gustih čokolada s isto takvim vinima. Na primjer, tamna čokolada s visokim udjelom kakaa dobro će se kombinirati s cabernet sauvignonom. Ukratko, što je čokolada tamnija, to se bolje podudara s gustim, jačim vinom.
• Voćna vina ističu voćne note čokolade. Primjerice, blagi sherry s aromama cvijeta naranče može otkriti voćni aspekt bijele čokolade – koji se inače ne može primijetiti.
• Bogate, masne čokolade mogu biti zanimljive na nepcu s vinom izraženih kiselina ili pjenušavim vinima jer kiselina presijeca masnoću.

———————————kako sljubiti tatarski i vino————————————-

Savjeti francuskih stručnjaka

Savjete često nalazimo kod francuskih stručnjaka, stoga prenosim nekoliko ideja Jean-Armanda Bloca, vinara i specijalista u području sljubljivanja hrane i vina.
Kako bi se hrana i vino sljubilo najbolje, uvijek treba birati najkvalitetnije proizvode. Kod čokolade sve ovisi o postotku kakaa. Sa slađom čokoladom, s 50% kakaa, može se spojiti ružičasti šampanjac od crnog pinota ili polusuhi Vouvray koji će zagolicati nepce. Kada je postotak kakaa od 70-75%, lijepo će ga pratiti snažni carignan apelacije Corbières. S 80% kakaa, usmjerimo se prema prirodnim slatkim vinima, npr. Maury, Rousillon (većinom od sorte grenache noir, sličan Portu) , jako bogato i kompleksno vino, koji nadopunjuje jaku čokoladu. Ako više volite talijanska slatka vina tu je Marsala dolce ili  – naš prošek.

Treba li piti slatka vina sa čokoladnim desertima?

Treba li piti slatka vina s čokoladnim desertima? „Ne, to je grijeh!“ kaže naš današnji francuski vodič. – „Uz slatka vina treba jesti sireve i foie gras. Ne treba ih spajati uz bogate deserte.“.

Eto, to je napisao moj današnji francuski vodič, a vi odlučite sami hoćete li ga poslušati ili naći neku svoju, posebnu kombinaciju – posebice s hrvatskim slatkim vinima, kasnim ili ledenim berbama, berbama s prosušenim/izbornim bobicama!

Ne treba baš uvijek robovati (francuskim) pravilima, ali dobro je slijediti već isprobane kombinacije, lakše će nam biti kasnije – samostalno istraživati.

Koja je vaša omiljena vinska kombnacija sa čokoladama?

Vino i čokolada se vole.

Foto: Julio Frangen

Travel AdvisorWine & Gastro

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleRecenzija skijališta u BiH
Next articleSarajevski ćevapi: provjerili smo i probali najbolje