Travel AdvisorTravel Advisor

Ljubljana za one koji vole dobro jesti

Zeleni parkovi ukrašeni visokim platanama, obnovljena obala Ljubljanice s brodićima koji za par eura nude razgledavanje Ljubljane s rijeke, ljubljanski stari grad i Plečnikova arhitektura te pitoreskni Rožnik, zeleno srce Ljubljane… sve to sigurno izgleda bolje ako ste siti.

Mnoga putovanja se umjesto razgledavanja povijesnih i kulturnih znamenitosti svedu na potragu za dobrom hranom po prihvatljivoj cijeni.

Ljubljana za one koji vole dobro jesti.

Zajtrk/Doručak

Ako ste u Ljubljanu došli ujutro, nema smisla krenuti u razgledavanje bez obilnog doručka. Preporučujemo zato Centralnu postaju na Trubarevoj ulici. Centralna postaja je stjecište mladih ljudi željnih dobre glazbe, dobre hrane i dobrog društva. Osim hostelskog smještaja po pristojnoj cijeni svaki dan nude i odličan doručak i za svoje goste i za putnike namjernike. Za 3 eura se možete poslužiti delikatesama iz otvorenog bifea: od klasičnih žitarica, voća, nareska do svježe ispečenog peciva.

Volite li više malo otmjeniju verziju, cafe Slamič je pravo mjesto za vas. Nalazi se u središtu Ljubljane, preko puta Argentinskog parka, s profinjenim ambijentom, odličnom uslugom i fantastičnom hranom.

 

Malica/Užina

Ništa ne paše tako dobro za užinu kao velik komad nekog ukusnog kolača ili torte ili još bolje, sladoled! Priuštite si sočnu tortu inspiriranu klasičnom štrudlom od jabuka u slastičarni na Tromostovlju, samo par koraka od velike statue Plečnika na glavnom trgu. Slastičarna Lolita će vam osim modernih verzija tradicionalnih slatkiša ponuditi i prave delikatese kao što su kandirane naranče u čokoladi, deserte iz čaše, torte, mini tortice ili ušećerene pupoljke ruža na podlozi od bijele čokolade. Imaju velik izbor čajeva, a i kava je odlična.

Slastičarna Zvijezda je također odlično mjesto. Ukusne torte, od kojih su neke prikladne i za dijabetičare ili osobe alergične na gluten nisu preskupe, a kvaliteta zasigurno opravdava cijenu. U Zvijezdi se zasigurno isplati probati i macarone i sladoled. Ono što je neobično je da ne vole one koji fotkaju njihove proizvode. Iako su konobari brzi i pristojni, iznenađuje odnos voditelja prema ljudima koji fotkaju svoju hranu.

Za odličnu užinu preporučujemo i mali restorančić, Gujžina, u blizini Mestne hiše koji na moderan način predstavlja prekomursku kuhinju. Osim fantastične klasične prekomurske gibanice, tamo možete pojesti i nevjerojatno dobar sladoled od bučinog ulja.

Previous articleToronto je mini New York ?
Next articleKoja je najseksi profesija ženama našeg vremena?