London ima šest aerodroma

Autor članka:
Podijeli:

London ima šest aerodroma što zna biti zbunjujuće za putnike.

Koji zabrati i da li se uopće može birati, jer pojedine avio kompanije lete na određeni aerodrom. Kakvi su i kako najlakše do grada?

Heathrow (LHR) – oduvijek glavni londonski aerodrom te jedan od najvećih na svijetu s više od 75 milijuna putnika u 2016. Sve velike avio kompanije lete na Heathrow i velika je gužva. Kažu da radi na 99% kapaciteta. Putnici s letova koji dolaze van EU mogu očekivati duža čekanja na kontrolama.

Ima pet terminala. Blizu je gradu, svega dvadesetak kilometara pa je najlakše do njega. Podzemna željeznica, linija Picadilly, vozi na terminale pa treba znati na kojem se nalazi avion. Karta košta između 3,10 i 6 Funti. Najbrža veza je Heathrow Express u trajanju od 15 min. sa stanice Paddington do terminala 1,2 i 3. karta je 22 Funte, povratna 37. Ako se kupi online 90 dana unaprijed onda je 5,50 vikendom i 12,10 u radne dane.

S autobusne stanice Victoria vozi autobus broj 51 za 10 Funti ili 5 ako je kupljena online. Vozi između pola sata i sata, ovisno o prometu. Taxi je skup od 50 do 90 Funti ali obi veliki crni mogu uzeti do 5 putnika pa može biti najbolja opcija.

Gatwick (LGW) – udaljeniji od grada, nekih četrdesetak km što znači da je skuplje i duže do grada. Dvostruko je manje putnika, no još uvijek 43 milijuna u 2016. Dva su terminala – južni i sjeverni. Najbrži transport do Londona je s Gatwick Express do stanice Victoria svakih 15 min. Vožnja traje pola sata. Voze i vlakovi koji staju na više stanica. Karta je 17,80 online i 19,80 na kasi. Duo karte za dvije osobe on line se nude za 25,50.

Valja paziti da se uđe na pravi vlak s odgovarajućom kartom. Gatwick Express je crveni vlak. Southern i Thameslink su zeleni, bijeli ili purpurni što je prilično zbunjujuće. Redovi mogu biti dugi zato je pametno kupiti karte online.

Taxi može biti i do 150 Funti ovisno o gužvi i vozi oko sat i pol. Autobusi voze također sa stanice Victoria i jeftiniji su od vlaka. EasyBus online se može dobiti već za dvije Funte. Do Gatwicka se može i biciklom jer je spojen s gradom biciklističkom stazom. Formalnosti su nešto brže nego na Heathrowu. Nedavno je renoviran te je udobniji putnicima.

Stansted (STN) – je najpopularniji aerodrom za nisko budžetne (LCC)  avio kompanije. 24 milijuna putnika u 2016. Samo je jedan terminal i to s potpisom poznatog arhitekta Normana Fostera iz 1991. Više europskih letova je iz Stansteda nego bilo kojeg drugog aerodroma u UK. Nastao je uz vojnu pistu.

Nalazi se na pola puta između Cambridgea i Londona. Od garda je udaljen oko 50 km. Stansted Express vlak vozi svakih 15 min. Vožnja traje 45 min. do stanice Liverpool Street u poslovnom dijelu Londona Stane i na stanici Tottenham Hale gdje se može presjedati na podzemnu Victoria Line prema centru grada. Karta je 16, 60, povratna 28 Funti. Online su već od 7. Autobusi National Express voze na 18 stanica u Londonu. Karta je 5 Funti online, vožnja traje oko jedan sat. Taxi je oko 100 Funti, a postoji i minicab na narudžbu za 60.

Luton (LTN) – udaljen je od Londona oko 50 km. Najmanji je od četiri sa 14,5 milijuna putnika. Ima najbržu vezu vlakom s gradom. East Midland vlakovi voze svaki sat sa stanice St.Pancras za Luton. Vožnja traje samo 25 min. Thameslink vozi svakih 15 min. i traje 35 min. Karte su 15,70 i 27,50 povratna.

Treba paziti i kupiti kartu za Luton Airport, a ne Luton Airport Parkway od kuda vozi shuttle bus do aerodroma. Autobusi National Express voze za 5 Funti iz 30 stanica u Londonu. Sa stanice Victoria vožnja traje između sat i dva, ovisno o prometu. Taxi je oko 100 Funti. Aerodrom je bazičan bez posebnog luksuza ili ponude. Easyjet i ostali LCC lete na često na Luton pa zna biti velika gužva i dugo čekanje.

City (LCY) – mali aerodrom najbliži gradu. Svega desetak km. Nalazi se u kvartu Docklands blizu Canary Warf. 2016 je imao 4,5 milijuna putnika. Na City lete samo kratki europski letovi pa ni organiziran za presjedanje na duge letove. Jedini dugi let je BA1 business class only let Britisha za New York. Do grada se može s Docklands Light Railway (DLR) za dvadesetak min. Taxi do centra vozi manje od sata za 40 Funti. Aerodrom je mali, nema puno letova te nema gužvi.

Southend (SEN) – je grad u Essexu sedamdesetak km udaljen od Londona blizu ušća Temze. Postao je popularan među LCC kompanijama za jeftine letove najviše prema Španjolskoj i Francuskoj. Vlak Greater Anglia vozi do Liverpool street za 53 min. Karte su u jednom smjeru od 16,20 do 17,10 Funti. Autobusom X30 je spojen sa Stanstedom. Karta je 16 Funti i kupuje se kod vozača. Taxi je oko 150 Funti. Aerodromska zgrada je mala i bazična s par restorana i kioskom.

Generalno na svim aerodromima oko Londona vlada gužva, čekanja su u pravilu normalna pojava. Treba paziti na koji se aerodrom leti i pripremiti plan prijevoza za dalje.

Heathrow i Gatwick su također spojeni autobusom što je važno jer su ponekad konekcije s drugog aerodroma. Ta vožnja može biti do dva sata jer bus ide po Londonskoj obilaznici na kojoj je uvijek gužva. Terminal 5 na Heathrowu koji koristi British (letovi za Zagreb) je najmoderniji i najbolji.

London ima šest aerodroma pa treba kvalitetno pripremiti put. Pogotovo presjedanje ako se mijenja aerodrom. Nedavno sam to morao jer je let iz Beča sletio na Heathrow, a za Orlando je letio s Gatwicka. Mogu reći da nije ni brzo ni jednostavno uz podizanje prtljage, vožnju busom i novi check in.

Travel AdvisorEuropa

Pratite naš YouTube kanal.

https://www.travel-advisor.eu/british-airways-uvodi-novu-liniju-split-london/

https://www.travel-advisor.eu/drastican-pad-funte/

Besplatne atrakcije u Londonu – 6 prijedloga

 

Nove objave