Madrid: kraljevski grad

Autor članka:
Podijeli:

Posjetili smo Madrid pa sad kad su se dojmovi slegli, zaključak je da smo ga predugo izostavljali s liste

Let i smještaj

Madrid autor

Ryanair let Venezia Marco Polo – Madrid, slijetanje na terminal T1 na madridskom aerodromu, vožnja aerodromskim busom do T4, odakle ide vlak za Madrid. Karte su simboličnih cijena, vožnja do grada i stanice Atocha traje otprilike 30-40 minuta. Karte se kupuju na automatu na T4. Naš apartman je bio u blizini Atocha kolodvora, možda mrvicu van obilježenog centra grada. Budući da u Madridu na svakom koraku ima pekara, kafića i dućana, moguće je dobro se opskrbiti, popiti kavicu ili pojesti prefini kroasančić te ostale pekarske delicije koje baš mame izgledom (ostavština Francuza)

Dobro održavani grad

Madrid park

Madrid je u svakom pogledu i smislu kraljevski grad. Ne sjećam se da smo igdje naišli na toliko čiste ulice, nije moguće vidjeti smeće na cesti. Hortikultura njeguje na najzavidnijem nivou. Često se vide radnici koji održavaju živice i gradske cvijetnjake, stabla se liječe, podvezuju, orezuju, prislanjaju, osiguravaju od oštećenja i rušenja. Fascinirani smo bili visinom i starošću pojedinih stabala – jer se kod nas u Rijeci ruše, a ne održavaju, pa smo mislili da je suprotno nemoguće.

U gradu se ne može biti žedan ili gladan

Madrid hrana

Kad smo bili žedni gdje god sjeli i naručili čašu vina bilo je iznenađujuće dobro – nema kiseliša, deci vina je bogat, više od te mjere, slistili smo više Rioja, dečki Cerveza te pokoju Sangriu. Svima dobro i veselo!

Vino se naručuje u maloj čašici – chato, ili Vermu.

Madrid mercato

Puno koraka znači glad. U Madridu nećeš biti gladan. Tapasi, paelle, migas, plate sa sirom i jamonom, kroketi, calamari, za desert churros, ma što god poželiš. Izbora je puno, restorana na svakom koraku. Domaći također često jedu vani. Lokali s tipičnim turističkim menijem imaju solidnu klopu, vino je svugdje dobro, a cijene raznovrsne.

Od malo finijih mjesta išli smo u La Barracu, Malasana, jeli smo paellu. Cijene malo više nego drugdje, još uvijek prihvatljive. U vrijeme 12-13 sati navala na klopu pa treba ugrabiti mjesta gdje god išli.

Ponuda hrane na marketima poslovično dobra, mi smo jeli na Mercado de la Cebada.

Javni prijevoz i snalaženje

Nakon dva dana je vrlo lako skužiti grad, javni prijevoz odlično funkcionira, kako je to već s kombinacijom metroa i buseva. Za turiste pogodnost – linija 001 – vozi Grand Viom, što je super, jer je lako doći do najzanimljivijih dijelova grada. Na internetu postoji mapa s rutom 001 busa.

Za posjet Pradu i Reina Sofia muzeju bolje je otići ranije ujutro, reda gotovo i nije bilo pa smo prije ručka bili gotovi. I žedni. Nećemo piti bez klope, pa smo nešto i prigrizli. Eto ti par kila više na putu kući.

U Madridu ljudi gotovo i ne govore engleski i to bi bila glavna zamjerka ovom putovanju. Razumiju ponešto, odgovaraju na španjolskom. Srećom, mi njih uglavnom razumijemo pa se nekako moguće sporazumjeti. Zaključili smo da se njima turizam zbog veličine i važnosti grada naprosto događa, zemlje poput naše se moraju jako truditi da privuku i zadrže goste. A i španjolski je najrašireniji jezik koji se govori u svijetu pa se ne trebaju truditi.

Hop on – hop off bus – OK opcija, taj dan ne treba koristiti javni prijevoz, jer je moguće koristiti stanice ovog busa i proći cijeli centar grada. Dvije su rute, a karta vrijedi 24 h.

Za gradski bus smo kupili top up kartu – 20 vožnji cca 15 € – svi se mogu voziti na jednoj kartici koju cvikaš u busu/metrou.

Izlet Segovia – Toledo

Toledo
Toledo

Na Paseo del Prado kupili smo kartu za izlet Toledo – Segovia, 59 € po osobi. Moguće puno više nego da smo kupovali karte za vlak, ali ne bi bilo izvedivo posjetiti ih u jednom danu, pa smo žrtvovali veći budget. Toledo je toliko divan, da onih cca dva sata nisu nikako bila dovoljna za kvalitetan razgled. Segoviu je svakako vrijedno posjetiti, ali nama je pala kiša i došla nekakva zimetina pa je pokvarilo dojam.

Preporučujemo Madrid i ovaj komadić svijeta putnicima. U pet punih dana smo prehopsali grad uzduž i poprijeko, uz uključen izlet. Svejedno smo se udebljali od finih pića i još finije hrane. Uživajte u Madridu!


Photo by Marin Kirincic i ja

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Koja je zemlja europski lider u turizmu?

Koja španjolska jela svakako morate probati?

Nove objave