Meribel u srcu tri doline

Autor članka:
Podijeli:

Tri doline su zimi skijaški raj. Bolje rečeno skijalište bez konkurencije na svijetu.

Pogledajte brojke: 600 km skijaških staza kojih je 328, više od 1.500 hektara za skijanje i 166 žičara u jednom sistemu koje opslužuje više od 2.000 zaposlenih.

U tri doline su smješteni poznati centri: u prvoj je Courchevel, u srednjoj Meribel i Mottaret te u najvišoj Les Menuires i Val Thorens.

Srednja je po meni i najbolja. Ponajbolje staze se nalaze upravo ovdje i lako je doći u druge doline. Tko se jednom spustio niz Mt.Valon ili Saluire će uvijek pamtiti te staze pa će one u Austriji i Italiji izgledati poput dječjeg vrtića.

Ljeti je Meribel vrlo živahan. Svašta se događa i ponuda raznim rekreacijskih sportova ne zaostaje za zimskim dijelom godine. Turista nema toliko kao zimi što ugođaj čini boljim.

Prošle je godine Meribel slavio 80 godina turizma. Kao i u mnogim drugim alpskim centrima ovog dijela Europe za razvoj su bili zaslužni Englezi. Oni su osmislili novo mjesto, razradili planove i urbanizam i počeli investirati u žičare i hotele. To je jedan od razloga zašto i danas Meribel izgleda tako privlačno. Sve zgrade i kuče su s vanjske strane popločane s drvetom i sve imaju istu sivu boju krova što se vrlo dobro uklapa u okoliš. Garaže su sve pod zemljom i gotovo da nema parkinga na otvorenom.

Ljeti radi žičara kojom se može stići na Togugnete. S tog vrha se može spustiti drugom žičarom u Saint Martin de Beleville. Također postoje brojne staze za hodanje te označene staze za spuštanje brdskim biciklima. Iz Mottareta vozi gondola na Saluire s kojeg se pruža pogled na najviše vrhove Alpa. Mt.Blanc je samo najviši od svih, a sličnih vrhova je na desetke. Mnogi ledenjaci su također vrlo blizu ili tako barem izgleda. Ljeti i zimi sa Saluire se pruža spektakularni pogled na Alpe. S ovog vrha se može spustiti s dvije žičare u mondeni Courchevel koji je zimi ipak puno zanimljiviji. Za žičare se može kupiti dnevna karta za pješake i bicikle.

U samoj dolini oko Meribela postoje brojne pješačke staze. Jedna od najljepših je do visoko alpskog jezera Lac de Tueda. Do njega se može i biciklima. Iako uspon nije za svakoga moderni bicikli koji su u ponudi ga čine lakim gotovo kao da bicikl ide po ravnom. Isprobano i istinito.

Posebno lijep izlet je avionom. Ponad samog mjesta u šumi je Altiport. Mali aerodrom s kojeg polijeću avioni na panoramske letove i u obližnja mjesta. Naime i druga skijališta u okolici posjeduju takve male aerodrome. Panoramski letovi se kreču od 49 E po osobi što i nije puno za takav doživljaj. Zimi koriste skije umjesto kotača jer se pista ne čisti.

Meribel je odličan izbor za aktivni odmor i bijeg od vrućina i gužve. U dva dana sam prošao dvadesetak kilometara pješice, još toliko na biciklu, letio avionom, bio na tri vrha, jeo Savojardske specijalitete poput Raclette i Fondue i uživao na + 20. Što još može bolje? Umjesto ležanja na plaži sam glumio Iron Mana.

Meribel u srcu tri doline i u mom srcu.

Opel Insignia

Meribel Torisme

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal.

Svalbard na kraju svijeta

https://www.travel-advisor.eu/biciklom-po-ringu/

https://www.travel-advisor.eu/deep-blue-oko-dubrovnika-by-ivana-begovic/

 

Nove objave