Travel AdvisorTravel Advisor

Meribel u srcu tri doline

Tri doline su zimi skijaški raj. Bolje rečeno skijalište bez konkurencije na svijetu.

Pogledajte brojke: 600 km skijaških staza kojih je 328, više od 1.500 hektara za skijanje i 166 žičara u jednom sistemu koje opslužuje više od 2.000 zaposlenih.

U tri doline su smješteni poznati centri: u prvoj je Courchevel, u srednjoj Meribel i Mottaret te u najvišoj Les Menuires i Val Thorens.

Srednja je po meni i najbolja. Ponajbolje staze se nalaze upravo ovdje i lako je doći u druge doline. Tko se jednom spustio niz Mt.Valon ili Saluire će uvijek pamtiti te staze pa će one u Austriji i Italiji izgledati poput dječjeg vrtića.

Ljeti je Meribel vrlo živahan. Svašta se događa i ponuda raznim rekreacijskih sportova ne zaostaje za zimskim dijelom godine. Turista nema toliko kao zimi što ugođaj čini boljim.

Prošle je godine Meribel slavio 80 godina turizma. Kao i u mnogim drugim alpskim centrima ovog dijela Europe za razvoj su bili zaslužni Englezi. Oni su osmislili novo mjesto, razradili planove i urbanizam i počeli investirati u žičare i hotele. To je jedan od razloga zašto i danas Meribel izgleda tako privlačno. Sve zgrade i kuče su s vanjske strane popločane s drvetom i sve imaju istu sivu boju krova što se vrlo dobro uklapa u okoliš. Garaže su sve pod zemljom i gotovo da nema parkinga na otvorenom.

Ljeti radi žičara kojom se može stići na Togugnete. S tog vrha se može spustiti drugom žičarom u Saint Martin de Beleville. Također postoje brojne staze za hodanje te označene staze za spuštanje brdskim biciklima. Iz Mottareta vozi gondola na Saluire s kojeg se pruža pogled na najviše vrhove Alpa. Mt.Blanc je samo najviši od svih, a sličnih vrhova je na desetke. Mnogi ledenjaci su također vrlo blizu ili tako barem izgleda. Ljeti i zimi sa Saluire se pruža spektakularni pogled na Alpe. S ovog vrha se može spustiti s dvije žičare u mondeni Courchevel koji je zimi ipak puno zanimljiviji. Za žičare se može kupiti dnevna karta za pješake i bicikle.

U samoj dolini oko Meribela postoje brojne pješačke staze. Jedna od najljepših je do visoko alpskog jezera Lac de Tueda. Do njega se može i biciklima. Iako uspon nije za svakoga moderni bicikli koji su u ponudi ga čine lakim gotovo kao da bicikl ide po ravnom. Isprobano i istinito.

Posebno lijep izlet je avionom. Ponad samog mjesta u šumi je Altiport. Mali aerodrom s kojeg polijeću avioni na panoramske letove i u obližnja mjesta. Naime i druga skijališta u okolici posjeduju takve male aerodrome. Panoramski letovi se kreču od 49 E po osobi što i nije puno za takav doživljaj. Zimi koriste skije umjesto kotača jer se pista ne čisti.

Meribel je odličan izbor za aktivni odmor i bijeg od vrućina i gužve. U dva dana sam prošao dvadesetak kilometara pješice, još toliko na biciklu, letio avionom, bio na tri vrha, jeo Savojardske specijalitete poput Raclette i Fondue i uživao na + 20. Što još može bolje? Umjesto ležanja na plaži sam glumio Iron Mana.

Meribel u srcu tri doline i u mom srcu.

Opel Insignia

Meribel Torisme

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal.

Svalbard na kraju svijeta

Biciklom po Ringu

Deep blue oko Dubrovnika

 

Previous articleČarobni gradić na otoku
Next articleTirana tako daleko, a tako blizu