Travel AdvisorTravel Advisor

Meteora: Čarobne leteće stijene koje kriju duhovne utvrde

Meteora, skrivena u samom srcu Grčke u pokrajini Tesaliji, je čarobno mjesto koje morate posjetiti barem jednom u životu. Znam da sam ja o tome razmišljala godinama.

Već jako dugo mi je ta skupina stijena s pravoslavnim manastirima bila na samom vrhu liste mjesta koje sam željela posjetiti. Nekim čudnim spletom okolnosti udala sam se za Grka, koji se doselio u Hrvatsku. I naravno da je logičan korak, kad smo dobili sina, bio da posjetimo njegove roditelje i rodbinu u Grčkoj, da upoznaju svojeg prvog unuka.

Odlučili smo na put ići vlastitim autom, najviše radi djeteta, kako bi imali vlastiti komfor i mogli si slobodno rasporediti vrijeme. Jedno od mjesta gdje smo namjeravali stati je bila i moja velika želja – Meteora.

Kako do Meteore?

Sam put do te UNESCO svjetske baštine nije nimalo lagan, pogotovo ako ste osjetljivi na zavoje, no priča se da se radi nova cesta i da će put biti brži i jednostavniji.

Meteora se nalazi pored malog gradića Kalambake, nekih 360 kilometara od Atene. Ako nemate auto, druge opcije su vlakom (oko 6 sati vožnje) te autobusom.

Gradić Kalambaka obiluje odličnim hotelima, koji su u sezoni poprilično popunjeni, pa savjetujem da rezervirate smještaj unaprijed. Cijene smještaja variraju, može se naći zaista raznog smještaja za svačiji džep. Luksuzni i novi hotel u kojem smo mi bili smješteni (Dellas Boutique hotel, apsolutna preporuka) nas je koštao manje od 70 eura po sobi. Također, nećete ostati gladni. Grčka hrana je fenomenalna, pa ni ovdje restorani ne zaostaju u pogledu gastronomske ponude.

Vrtoglavica od divljenja

Pogled na Meteoru ostavlja bez daha – stijene visoke i do 550 metara sa samostanima na vrhu izazivaju vrtoglavicu. Redovnici koji su pobjegli pred Turcima u ovaj dio Grčke oko 12. stoljeća odlučili su graditi samostane na tim stijenama kako bi pronašli mir i naravno, bili bliže Bogu. Gradnja samostana bi potrajala kojih mjesec dana, no da bi dopremili materijal na vrh stijene, koristeći se koloturama, užetima i košarom – trebalo je više od dvadeset godina!

Trenutačno je otvoreno šest samostana, koji su potpuno funkcionalni i u njemu žive redovnici i redovnice, te se svaki može u određeno doba dana i posjetiti. Sveti Manastir ili Veliki Meteoron je najveći manastir Meteora, podignut je u 14. st. I glavni muzej za turiste je upravo u njemu.

Osim samih samostana, u turističkoj ponudi Meteora nalazi se i penjanje po stijenama, istraživanje okolnih pećina, rafting, pa sve do privatnih tura helikopterom.

Na koju god da se opciju odlučite, jedno je sigurno – ovo putovanje će vam ostati u sjećanju i vjerujem da ćete se poželjeti vratiti.

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite naš YouTube i Tik Tok.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Ski & Outdoor Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleLienz: Savjeti za posjetu gradu koji je okupan u suncu
Next articleRumunjska: Vodič kroz podcijenjenu zemlju koju premalo posjećujemo