Travel AdvisorTravel Advisor

Moderni Croissant

 

Francuska – zemlja šampanjca, dobrog vina, sira i božanstvene kuhinje. Croissant, slavno pecivo poznato diljem svijeta, jedan je od simbola Francuske.

Jedna od prvih stvari koje nam svima padnu na pamet kad se spomene Francuska je croissant. Zanimljivo je da uopće ne potječe iz zemlje za koju ga vežemo. Croissant je izvorno bečki proizvod koji je, prema Larousse Gastronomique, nastao 1683. nakon turske opsade Beča. Tada je budni pekar čuo dolazak Turaka i dao znak za uzbunu i tako spasio grad.  U čast toj pobjedi osmislio je pecivo u obliku polumjeseca, simbola Osmanskog carstva. Za popularnost ovog peciva u Francuskoj zaslužna je kraljica Maria Antoaneta.

Nadaleko poznato pecivo od lisnatog tjesta, dekadentno u svojoj jednostavnosti, posljednjih godina zahvaljujući društvenim mrežama, posebno instagramu, u službi privlačnog izgleda na fotografijama, postalo je nešto što izvorno nije.

To je izazvalo i reakcije pojedninih tradicionalnih francuskih pekara koji podsjećaju na to što je ustvari croissant. Smatraju kako je croissant s okusom i dekoracijem rođendanske torte, pina colada croissant ili tacos croissant nešto što je zaista previše.

Priprava ovog laganog lisnatog peciva zahtjeva veliku vještinu. Bit okusa croissanta je u maslacu i tankom laganom lisnatom tjestu. Croissant nije  prazno pecivo koje je nužno nadjenuti kako bi bio poslastica. Sam za sebe je slastica. Razna punjenja poput vanilije, čokolade i raznih nadjeva prisutna su godinama, a danas se čak koristi i za sendviče.

U vrijeme kada je i u gastronomiji najbitnije kako što izgleda na instagramu i croissant je poprimio svo šarenilo boja i ukrasa nužnih za fotogeničnost. Croissant – što su mu učinile društvene mreže?

Wine and gastro

Previous articleVal d’ Isere – užitak skijanja u proljeće
Next articleKennedy Space Center je najspektakularniji muzej današnjice