Motorom do Nordkappa

Autor članka:
Podijeli:

Motorom do Nordkappa pa avionom na Svalbard.
8000 km na motoru
1940 km vlakom
Avion Tromso/ Svalbard/ Tromso
Sve skupa 24 predivna dana i 8 zemalja

Krećemo iz Zagreba za Beč gdje ćemo se ukrcati na vlak za Hamburg . OBB željeznica ima vrlo lošu internet stranica i puno problema oko rezervacije.

Motorom do Nordkappa

Nakon noćne vožnje vlakom do Hamburga, vozimo Danskim autoputom do sjevera i u Hirshalsu se ukrcavamo na trajekt za Kristiansand.

Prolazimo Norvešku uz njenu obalu, uz brojne fjordove ( ili ispod njih), preko brojnih otoka, pored slapova , prolazimo Stavanger, Bergen, Geiranger fjord, Alesund, Grong, Bodo, Lofoten i Tromso do najsjevernije točke, Nordkappa i još dalje na sjever, avionom do Svalbarda.

Motorom do Nordkappa

Poznata nam je bila Norveška, ali ovo je jedna sasvim drugačija perspektiva.
Highlite putovanja je, ipak , bio Svalbard, otočje negdje na pola puta između Norveške i Sjevernog Pola. Sletjeli smo u Longyearbyen.

Neobično naselje s porazbacanim šarenim kućicama, rudnikom ugljena i ekipom koja gradom šeće noseći puške. Ovdje, naime, živi više Sjevernih medvjeda , nego ljudi, oko 3000 broji populacija.

 

Ovdje je i Svjetska banka sjemena. A zanimljivo je da se ovdje ne možete roditi , a ni umrijeti odnosno biti pokopani. To je zbog permafrosta koji onemogućuje raspadanje.

Motorom do Nordkappa

Posjetili smo i Pyramiden, Rusko naselje, koje su Rusi kupili od Švedske 1927. godine. Nalazi se na kraju Billefjorda, a mi smo bili na prvom brodu koji je uspio pristati, jer je fjord do sredine lipnja zaleđen. Pyramiden je danas grad duhova koji Rusi pokušavaju revitalizirati i obnavlja se u turističke svrhe.

Motorom do Nordkappa

Pristali smo i tik uz glečer gdje su nas okružili Beluga kitovi, jedna foka, a kroz dalekozor smo promatrali polarnog medu.Temperature su sredinom lipnja bile 0-4 stupnja , Doživjeli smo polarno sunce, u 1 po noći je kao kod nas u 3 popodne u lipnju.

I da, u najsjevernijem pubu na Svijetu , radi dečko iz Primoštena!

Na povratku, nastavljamo put Nordkappa. Ulaznicu (tunelarinu) ćete do njega platiti 24€ po osobi i trebat će vam nešto sreće i strpljenja da se oblaci raziđu i da napravite dobru fotku dok stojite na krajnjoj sjevernoj točki europskog kopna.

Motorom do Nordkappa

Povratak doma nas je vodio kroz Finsku i Rovaniemi, Kinnulu, Oulu i Helsinki.

Iz Turkuu na trajekt za Stockholm Kristianstrand u Švedskoj, kroz Dansku i Kopenhagen, uz obilazak Kronborga, poznatog po tome da je Shakespeare radnju svog Hamleta smjestio upravo ovdje.

I za kraj prelijepi Hamburg na obali Labe prije ukrcaja na vlak koji će nas prevesti do Beča i kratka vožnja do Zagreba. Vrijeme nas je uglavnom mazilo, kisa nas je prala da dionici prema Tromsu i od Beča do Zagreba

Još jedan dječački san je ostvaren. Tko zna sto je slijedeće!

Motorom do Nordkappa

Ne propustiti:
-popeti se na Preikestolen i Kjerag Bolten (potonji nismo mogli zbog kiše)
-Lofoti (muzej Lofotr)
-Helsinki (tvrđava Suomelinne)

Motorom do Nordkappa
-Stockholm (Vassa Museum)
-Hamburg (obići Elbphilharmonie)
a od hrane svakako probajte Fisje suppe( norvešku riblju juhu), soba, losa, a i kitovina se jede (minky while), pa tko voli.

Travel Advisor – lifestyle

Posjetite naš YouTube kanal.

Motorom na Korziku

https://www.travel-advisor.eu/motorcycle-travelogues/

Motorom po sjeveru Kalifornije

Nove objave