Travel AdvisorTravel Advisor

Motorom po Istri

“Sveto trojstvo Istre“ jesu gradovi Poreč, Rovinj i Pula kao tri najpoznatija i najposjećenija mjesta u Istri, no ova regija iz sezone u sezonu razvija i svoj unutrašnji dio poznatim vinskim turama, delicijama baziranim na tartufima, maslinovom ulju, malvaziji i domaćoj tjestenini.

No, za pravi doživljaj Istre, treba se maknuti iz razvikanih gradova i napraviti kraće izlete izbjegavajući Istarski ipsilon – preskupi istarski autoput, odnosno brzu cestu.

Rastuća ponuda u turizmu navela je turističke djelatnike na kreativno razmišljanje, čime se istarska ponuda obogaćuje adrenalinskim parkovima, zip-line stazama, enduro kros stazama, rentanjem old-timera, padobranskim skokovima i slično. Jedan od noviteta kojim ja doprinosim istarskoj ponudi jest razgled Istre na dva kotača – ona motociklistična.

Naime, Istra ima nešto manje od deset MC i MK bajkerskih klubova, kao i najveći motoristični događaj u ovom dijelu regije u organizaciji MC Twin Horna iz Pule, tzv. „Croatia Bike Week“.

Valentino Rossi i Moto GP prate se na istarskoj obali od malena, što je izravan utjecaj blizine Italije i talijanske tradicije na isarskome poluotoku. Upravo zato odlučila sam svoju ponudu turističkog vodiča, uz klasične walking ture, začiniti i razgledom Istre na motociklima.

Naime, odlučite li motociklima voziti Istrom, svakako bih vam preporučila potez Rovinj- Dvigrad-Kanfanar-Svetvinčenat-Bale. Dvigrad je zanemareni „grad duhova“ čije je stanovnike u 16. stoljeću ubila kuga, dok se manji broj stanovnika koji su preživjeli preselio u Kanfanar, mjestašce u kojemu i dalje možete vidjeti ostatak austro-ugarske željeznice i čuti istarski dijalekt koji je drugačiji od onog na moru.

Svetvinčenat iliti Savičenta renesansni je gradić koji je poznat po kaštelu Morosini-Grimani, Srednjovjekovnom festivalu, Festivalu sira, odnosno Festivalu plesa i neverbalnog kazališta. Bale se nalaze 12 km od Rovinja. Mjesto je većinom građeno od kamena, uključujući i poznatu palaču Bembo, a ono po čemu su Bale danas poznate jest i jazz festival.

No, uz prekrasnu vizuru i gastronomiju, upozoravam kako su istarske regionalne ceste nerijetko loše označene, odnosno oštećene. Na potezu Sv. Lovreč – Poreč preko Žbandaja, uvjeti na cesti iziskuju sporiju vožnju od dopuštene, čak i u automobilu. Kolnik koji godinama nije saniran tek ovo proljeće bit će djelomično popravljen, no riječ je tek o dijeliću ceste koja vodi do Poreča.

Nadalje, zavojima ponekad nedostaje znak koji označava oštar, tj. opasan zavoj, što je česti uzrok proklizavanja motorista uslijed nagiba ceste nadolje usred krivine.

Treći problem istarskih regionalnih cesta jesu biciklisti. Iako doprinose turističkome budžetu, isto tako doprinose opasnosti na cesti. Kako nedostaje biciklističkih kolnika u Istri, tako biciklisti voze kolničkom trakom kojim se kreću i motorna vozila, čime vas automobili iz suprotnog smjera često dovode u opasnost; zbog njihovog pretjecanja, motociklom morate ići na krajnju desnu stranu svoje kolničke trake. To i ne bi bio problem, da su istarske ceste očišćene od šljunka, na koji morate posebice paziti nakon lokalnih neverina.

Ipak, ako se prirodnije osjećate na dva kotača nego na četiri, znate da motoristi moraju imati dodatan par očiju na glavi, puno opremu i strpljenje. Želite li doživjeti Istru na drugačiji način, više informacija potražite na Facebook stranici ili na stranici
www.istriabikertours.com.

Ride safe!

Posjetite naš YouTube kanal.

Travel Advisor – Hrvatska

Istraživanje hrvatske motorom

Motorom na Korziku

Gdje putuju članovi grupe Savjetnik za putovanja ?

Previous articleZnate li gdje su Zim i Zam ?   
Next articleSkijajte ljeti na najvećem umjetnom skijalištu u Europi