Travel AdvisorTravel Advisor

Ovo je najveći aerodrom u Europi po prometu: Kroz njega prođe 80 milijuna ljudi

Gdje je najveći aerodrom u Europi po prometu? Postoje stotine aerodroma proštrkanih po cijelom kontinentu, ali jedan je uvjerljivo najjači. Bloomberg je izdao nove rezultate prometa putnika kroz najveće zračne luke Europe. Promet i broj putnika daju dobar uvid u popularnost destinacije.

Ove godine, kao i prethodne, na prvom mjestu je jedan od londonskih aerodroma – Heathrow. Rezultati za 2018. su bili impresivni. Više od 80 milijuna putnika. U posljednjih pet godina je broj putnika povećan za gotovo pet milijuna.

Koji su po broju putnika najveći aerodromi?

1) London Heathrow – 80,1 milijuna
2) Paris Charles de Gaulle – 72,2 milijuna
3) Amsterdam Schiphol – 71 milijun
4) Frankfurt – 69,5 milijuna
5) Istanbul – 68 milijuna

Najprometnijih pet slijede: Madrid, Barcelona, Minhen, London Gatwick i Moskva Šeremetjevo.

Heathrow je zadržao vodeću poziciju s gotovo osam milijuna putnika više od Pariškog CDGa usprkos samo dvije piste. Razlog je što avio kompanije koriste veće avione. Treća pista je u planu do 2025.godine zbog čega bi mogao izgubiti prvo mjesto.

Novi aerodrom u Istanbulu, prema očekivanjima, treba biti u punom pogonu od ožujka. Napravljen je da može primiti promet od 90 milijuna putnika u 2020. te se očekuje značajan rast. Neke prognoze tvrde da bi mogao preuzeti prvo mjesto u Europi po broju putnika. Znamo li da je Turkish najveća europska avio kompanija, taj je scenarij izvjestan.

Najveći rast broja putnika je doživio Moskovski aerodrom Šeremetjevo. zahvaljujući Svjetskom prvenstvu u nogometu rast je iznosi 14,8%. Madrid i Frankfurt su sljedeći prema rastu broja putnika. To je za Frankfurt dobra vijest jer je trebalo neko vrijeme da se oporave nakon bankrota kompanije Air Berlin.

Broj putnika je i dalje veći od 2 milijarde. Veliki rast je zabilježen na Islandu, u Izraelu i Rusiji.

Najveći aerodrom u Europi po broju letova

Prema broju letova na dan na prvom mjestu je Amsterdam Schiphol AMS – 541. Iza su London LHR s 531 i Frankfurt FRA s 524. Možda se na prvu ne čini puno, ali ako se usporedi s brojkama aerodroma u našoj okolici kao što su Beč s 252, Milano Malpensa s 201, Budimpešta s 112, Venecija s 76, te Beograd s 58 onda su te brojke zaista velike.

Za to vrijeme najveći regionalni aerodromi ukupnu bilježe oko 10% prometa Heathrowa. To nije niti čudno jer niži standard ne dozvoljava toliko turističkih putovanja dok su poslovna putovanja u porastu. Nepostojanje velikih poslovnih projekata, poduzeća i međunarodnih sajmova su zapravo motor pokretač hotelima i avio prijevoznicima. LCC prijevoznici gotovo isključivo lete sezonski na Jadran, a te jeftinije karte uglavnom koriste stranci za dolazak na more. Veseli rast broja stalnih letova LCC kompanija prema Banja Luci, Tuzli i Rijeci.

Posjetite naš YouTube kanal.

Previous articleJednodnevni izleti: Kamo za vikend, a da nije daleko?
Next articleZašto je japanska trešnja (ili sakura) poznata i zašto morate iskusiti hanami