Travel AdvisorTravel Advisor

Jeftini letovi: Kako ih naći i zašto su inače toliko skupi?

“Gdje se mogu naći jeftini letovi?” je pitanje koje se čestu postavlja među svjetskim globetroterima. Uistinu, kada je najbolje vrijeme i kada su avio karte najjeftinije? Postoji li taj neki mitski sat? Utorak u 9 ujutro ili srijeda u 7 navečer? Je li bolje kupiti kartu dva mjeseca prije leta ili pokušati ugrabiti nekakav last minute? Zašto su karte uopće toliko skupe? Ovdje ćemo pokušati odgovoriti na sva vaša pitanja.

Što kažu stručnjaci?

Kayak, jedna od najpoznatijih online agencija za prodaju karata preporučuje da se cijene karata neprestano prate. Neki tvrde da treba provjeravati cijene par puta dnevno, svakog dana u tjednu, i što je moguće ranije prije leta. Tako se najlakše nalaze jeftini letovi. Studija koju su proveli Expedia i Airlines Reporting Corporation, zasnovanu na milijardama prodanih avio karata u periodu od 1.1.2016. do 24.10.2016. je pokazala da je najbolje vrijeme za kupnju avio karata nedjelja, ranije od 21 dan prije puta. 

Subota i nedjelja se smatraju generalno najboljim danima za kupnju avio karata i bukiranje hotela. Studija, koja se odnosi na preko oceanske i američka domaće avio karte tvrdi da se tako može šparati do 30%. Ova studija se ne odnosi na europske LCC (low cost company). Tu je situacija drugačija i preporuka je da se karte kupuju što je moguće prije jer mjesta po promotivnoj cijeni su vrlo ograničena. Obično do 4 mjesta na letu.

Treba znati da na američkim i atlantskim linijama većina putnika putuje poslovno te da njihove karte uglavnom kupuju putničke agencije koje to rade tijekom standardnog radnog vremena tako da se vikendima kupuje znatno manji broj avio karata.

Neke nisko budžetne kompanije predviđaju da će moći davati besplatne avio karte. Naravno, na teret destinacija u koje lete. Netko ipak mora sve to platiti, ako ne putnici, onda lokalne turističke zajednice.

Jeftini letovi će se u budućnosti najčešće nalaziti u Africi. Tamo se očekuje najveći pad cijena. 

Kako kupiti jeftine avio karte?

U redu, do sada smo utvrdili da je općenito najbolji dan za kupnju nedjelja, 21 dan prije puta. No, kako možemo spustiti cijenu još više? Kako možemo izbjeći bespotrebne naknade? Vjerojatno ste probali desetke različitih tražilica, ali ne znate koje će vam pokazati najbolje ponude. Jeste li znali da vam neke tražilice uopće neće prikazati gdje su jeftini letovi kao najbolje ponude zbog ugovora koje imaju s određenim zrakoplovnim tvrtkama? Ovdje ćete naučiti kako uvijek pronaći najbolje letove u našem korak po korak vodiču.

1. Nađite najbolji dan za jeftine letove

Nedjelja je najbolji dan za kupnju avio karata, ali to je općenito i u prosjeku. Karte za određene destinacije mogu varirati iz tjedna u tjedan i iz dana u dan. Zato, za svaki slučaj, preporučamo da pogledate kroz nekoliko dana kako se kreću cijene. 

@loveyun_1217

2. Promijenite uređaj s kojim tražite let

Iako to možda niste znali, postoji velika fluktuacija između cijena ovisno o uređaju s kojeg ste rezervirali let. Čak i upotreba različitih modela mobitela može napraviti razliku. Po istraživanju provedenom s namjerom kako bi se riješio ovaj problem, cijena istog turističkog proizvoda uspoređena je na različitim uređajima i OS-ovima. Po ovom istraživanju ispada kako se najlakše nalaze jeftini letovi putem osobnog računala s Windows OS-om. 

3. Izbrišite svoje “cookiese”

Zvuči kao tako malen detalj, ali može imati jako velik utjecaj. Način brisanja kolačića ovisi o pregledniku koji koristite. Često ih možete pronaći u Postavkama> Povijest. Čak i jednostavnije je koristiti program CC-Cleaner koji možete besplatno preuzeti. Kolačići na vašem uređaju pomažu tražilici da analizira vaše ponašanje. Pogotovo, kada ste prije tražili ovaj ili sličan let, prikazane cijene mogu biti veće od uobičajenih. Zato je važno izbrisati vaše kolačiće prije konačnog traženja leta.

4. Otvorite novi “incognito” prozor

Kada koristite tražilicu za letove, šaljete informacije s vašeg preglednika što može utjecati na cijenu koja vam se prikazuje. Da biste minimalizirali ustupanje ovih informacija, korisno je potražiti svoj let iz anonimnog prozora.

5. Koristite Momondo

Momondo obično prikazuje gdje su jeftini letovi najtočnije. Naravno, mogu postojati iznimke, ali većinu vremena Momondo jednostavno prikazuje najbolje cijene letova. Ljudi umjesto Momonda često koriste Skyscanner, ali oni dodaju visoku naknadu za kreditnu karticu na cijenu koja dovodi do viših cijena nego što ste spremni platiti.

6. Kombinirajte letove

U pravilu kupovina povratne karte mehanički predstavlja uštedu u cijeni. Ipak, nikad nije pogrešno provjeriti svoje letove zasebno, jer ponekad najbolju cijenu možete dobiti upravo kombinacijom letova kod različitih kompanija.

7. Unesite pojedinosti o planiranom letu u tražilicu

Ako letite s drugima, svakako provjerite cijenu leta za jednu i dvije osobe i usporedite ih. Ponekad postoje posebne ponude koje su dostupne samo za jednu osobu. Rezultati pretraživanja nude najjeftinije, najbrže i najbolje (kombinacija najjeftinijeg i najbržeg leta). U idealnom slučaju, sva tri leta su ista. Ako cijene variraju, morate postaviti prioritete: želite li brzo ili jeftino doći do odredišta? S druge strane, možete dodati detalje letu, kao što su preferiranje izravnih letova ili određenih aviokompanija. Ali imajte na umu da što manje pojedinosti unesete, to se lakše nalaze jeftini letovi.

8. Usporedite cijene

Ukoliko ipak niste zadovoljni rezultatima, evo još nekih stranica preko kojih možete pokušati rezervirati najpovoljnije letove:

  1. Secret Flying – Ovo je web stranica na kojoj možete pronaći najnovije ponude i ponude različitih zrakoplovnih tvrtki. Ponekad morate biti brzi kako biste uhvatili ponude prije nego što isteknu, ali neke ponude traju nekoliko dana/tjedana. Možete tražiti određeno odredište ili provjeriti ponude prema regiji.
  2. Fly4Free – Djeluje slično Secretflyingu. Možete pronaći najnovije letne ponude i akcijske ponude.
  3. Skiplagged – Nevjerojatna internetska stranica koja vam nudi izuzetno raznolike kombinacije letova. Na primjer: želite letjeti iz Tajlanda u Münchenu. No, postoji mnogo jeftiniji let koji leti do Madrida s presjedanjem u Münchenu. Ova stranica provjerava vam čak i takve detalje.  
@air_varna

Zašto su avio karte toliko skupe?

Cijena avio karte se sastoji od više elemenata: tarifa avio prijevoznika, aerodromske takse, druge takse, dodatka za gorivo, hrane, rezervacije mjeste i prtljage. Kod LCC kompanije se zadnje tri stavke posebno naplaćuju. Kod ostalih su uključene u cijenu.

Klase putnika

Postoje četiri klase. Prva klasa je najskuplja i nema je u običnom zrakoplovu. Poslovna klasa je uobičajena i otprilike košta tri do pet puta više od ekonomske. Ekonomska plus klasa je sve češća, no uglavnom na letovima prema Sjevernoj Americi. U Aziji i na Bliskom istoku se teško probija. Ekonomska je ona kojom putuje većina putnika i koja donosi najmanji profit avio kompaniji.

Za razliku od četiri putne klase koje se razlikuju komforom sjedišta i uslugom, postoji i više booking klasa koje imaju različite cijene za istu klasu – primjerice ekonomsku. Različite booking klase imaju različita pravila, ograničenja i uvjete.

Kako se formira cijena avio karte?

Cijene se formiraju u ovisnosti o više faktora. Uzmemo li primjerice da ekonomska klasa u avionu ima 100 mjesta, lako je moguće da unutar tih stotinu mjesta postoji deset različitih klasa s drugačijim cijenama.

Kad pretražujete OTA (Online travel agency) kao što su Kayak ili Expedia one će vam ponuditi najjeftiniju booking klasu u tom momentu koja odgovara upitu. Jednako će vam ponuditi i putnički agent. Ako ne kupite kartu odmah lako je moguće da će za par sati ili sljedeći dan i cijene biti drugačije.

Zašto ima toliko klasa?

Cilj i svrha postojanja avio kompanije je zarada na prijevozu putnika i roba. U doba velike konkurencije avio kompanije čine sve da povećaju profit. Osnovna razlika je u vrsti putnika. Postoje dvije osnovne vrste: poslovni i turisti. I jedni i drugi kupuju avio karte, no način kupnje je različiti.

Turisti su uglavnom fleksibilniji s datumima, a ponekad i s destinacijama. Poslovni putnici moraju putovati određeni dan i u određeno vrijeme.

Turisti kupuju avio karte i par mjeseci prije puta što im daje vremena za planiranje i tako bukiraju jeftinije klase. Poslovni putnici putuju kad moraju i nemaju problema s plaćanjem više cijene klasa koje su ostale slobodne.

Kada se cijene najviše mijenjaju?

Kako se približava dan leta tako avio kompanije povisuju cijene. Zadnjih 20% mjesta mogu prodati i dva do tri puta skuplje. Rijetko se dogodi i da cijene padnu kratko pred sam polazak, no to ovisi o popunjenosti. Svaki let se gleda kao zaseban posao pa avio kompanije nastoje zaraditi na svakom letu.

Kod LCC je drugačije jer gubitke na promotivnim letovima pokrivaju dotacije turističkih zajednica mjesta na koje lete te naplata dodatnih usluga.

Najbolje cijene bi mogle biti tri mjeseca prije polaska, no to se ne odnosi na tražene datume u visokim sezonama putovanja kao što su međunarodni i školski praznici. U to vrijeme avio kompaniju dižu cijene. Dobro je znati i jesu li praznici u zemlji u koju želite putovati jer i o tome ovisi cijena.

Avio kompanije koriste algoritme koji vrlo detaljno prate kretanje tržišta i putnika i tako određuju cijenu prema mnogim parametrima. Letovi koji su rano u jutro ili kasno na večer su također povoljniji od onih u neko „normalno“ doba.

Neke regije u svijetu su jeftinije od drugih. Tamo gdje je velika konkurencija cijene su jeftinije nego tamo gdje je nema. Tamo gdje je puno letova, znači da ima i puno putnika koji također žele povoljnije tarife te su oni međusobno konkurencija. Dakle, jeftini letovi su tamo gdje je najveća prohodnost zračnog prometa.

Što je codeshare?

Uzmimo primjer jutarnje letove iz Londona za New York. Između pola devet i pola 11 ima 19 avio kompanija koje kreću u četiri različita termina. To je znak da u biti polijeće samo četiri aviona, recimo American, Delta, British i Virgin. S tim kompanijama imaju ugovore o codeshare letovima još desetak drugih koji također pune te letove. To znači da različite kompanije imaju različite cijene za isti let na istom avionu.

Tražilice možda neće ponuditi razne opcije pa je dobro provjeriti cijene direktno na stranicama avio kompanija. Razlike mogu biti i 20% što opet ovisi o prosječnoj popunjenosti jer kompanije međusobno kupuju fiksna mjesta na letovima. Rezultat je da recimo Iberia iz Madrida preko Londona za New York može biti 20% jeftinija nego Delta čiji avion leti.

Eto, to bi bilo sve od nas, nadamo se da smo vam pomogli da nađete jeftinije letove i otkrijete sva čuda svijeta! 

Posjetite naš YouTube kanal.

Previous articleBahami su idealna destinacija za romantičare i ljubitelje pustolovina
Next articleŠto se smije unijeti u avion? Ručna prtljaga i predana prtljaga imaju različita pravila