Travel AdvisorTravel Advisor

Najveći aerodromi na svijetu

Koji su najveći aerodromi na svijetu?

Prema broju putnika u godinu dana na prvom je mjestu Hartsfield-Jackson aerodrom u Atlanti. Na prvom ili drugom mjestu je taj aerodrom već više od deset godina. Središte je mnogoljudnog južnog dijela SADa.

Znate li koje su najbolje avio kompanije? Pročitajte ovdje

 

Ukupan broj putnika koji godišnje putuju kroz 20 najprometnijih aerodroma je blizu brojke od milijardu i pola. Godišnji rast broja putnika je 5,2%. Kako raste svjetska ekonomija tako se povećava i broj putnika na svim kontinentima, a naročito u Aziji.

——- Vezani članci: 

Loši rezultati domaćih aerodroma. 

Kako preživjeti duga čekanja

Zanimljiva je i izjava jednog od čelnika Airports Council Internationala. U Americi i još nekim zemljama dolazi do zatvaranja šoping centara i poznatih robnih kuća poput Macy,s. S druge strane raste teretni cargo avionski promet. Oline trgovina je smanjila broj poslova u dućanima, a povećala broj radnih mjesta u transportnim firmama.

Koliko je nama poznatih i bliskih aerodroma u prvih deset?

Rezultati po broju putnika za 2019.

1) Atlanta (ATL) – 110,531,300 milijuna putnika je prvi prešao magičnu brojku od 100 milijuna putnika 2016 te od tada bilježi rast. Prvi je u svijetu prema broju putnika te slijetanja i uzlijetanja aviona. Pet sletnih ili uzletnih pista, dva terminala i 209 izlaza (gate) prihvaćaju više od 2.500 dolazaka i odlazaka aviona dnevno. Aerodrom u Atlanti je i domicilni najvećoj svjetskoj avio kompaniji Delti Air Lines.

2) Beijing Capital International Airport (PEK) – 100,011,438 je ujedno i najprometniji aerodrom u Aziji. Putnici ga uvrštavaju među naj udobnije aerodrome koji je ujedno pun simbola kineske kulture. Po veličini je najveći na svijetu. Ima 3 terminala, iz njega se leti na više od 250 destinacija dnevno, a udaljen je 25 km od grada.

3) Los Angeles International Airport (LAX) – 88,068,013 je najprometniji aerodrom prema broju putnika kojima je to polazna ili odredišna destinacija (O&D). Aerodrom ima 4 piste. Na jednu od njih se 2012 spustio Space Shuttle Endeavour. Ima devet putničkih terminala i 128 gatea. Povezan je sa 185 odredišta. Največi je u Kaliforniji.

4) Dubai International Airport (DXB) – 86,396,757 Prema broju međunarodnih putnika DXB je broj 1 u svijetu, a prema pretovaru cargo prometa je na šestom mjestu. Tjedno prima više od 8.000 letova. Domicilna je zračna luka kompanije Emirates. Putnici ga smatraju jednim od najboljih aerodroma svijeta prema udobnosti i bogatstvu ponude u kojoj je i bazen.

5) Tokyo International Airport (HND) – 85,505,054 poznatiji kao Haneda je jedan od dva glavna aerodroma koji opslužuju megapolis Tokio. Ima tri terminala i četiri piste. Poznat je po vrlo dobroj ponudi restorana. Kako se smanjuje količina hrane na letovima, tako profitiraju restorani na aerodromima.

 

6) O’Hare International Airport (ORD) Chicago – 84,649,115 je bio najprometniji ne tako davne 2014., no u međuvremenu su ga drugi pretekli. U Americi je deset godina za redom biran kao najbolji aerodrom. Sagrađen je 1942. Ima osam pista, pet putničkih terminala i 182 gatea.

 

7) Heathrow, London (LHR) – 80,888,305 je najveći europski aerodrom prema broju putnika i drugi u svijetu prema broju međunarodnih putnika. Jedan je od 6 aerodroma koji okružuju London. Pročitaje ovdje. Najprometnija linija je ona za New York koju godišnje prođe oko tri milijuna putnika.

8) Shanghai Pudong International (PVG) –76,153,455  jedan je od dva aerodroma koji služe putnicima ovog megalopolisa. Po broju cargo tereta je broj 3 u svijetu. S njega leti više od 100 avio kompanija na 210 destinacija u svijetu. Ima dva terminala i 70 izlaza, te dvije piste. S gradom je povezan lebdećim MAGLEV vlakom koji razvija brzinu veću od 400 km na sat.

 

 

9) Charles de Gaulle (CDG) – 76,150,009 je drugi najveći aerodrom u Europi. U godini dana ga koristi više od 475.000 aviona. Ima 6 terminala i 4 piste. Za mnoge je vrlo zbrkan za snalaženje, no smatra se jednim od najefikasnijih aerodroma na svijetu.

10) Dallas/Fort Worth International Airport (DFW) – 75,066,956 je s najvećim rastom u prvih deset. Nalazi se u Texasu i največi je hub avio kompanije American Airlines. Treći je po veličini u Americi. Moderan i efikasan.

Najveći aerodromi na svijetu su mali samostalni gradovi.

Prijeti li nam rast cijena avio karata? Pročitajte ovdje.

Vezani članci:

Loši rezultati domaćih aerodroma. 

Kako preživjeti duga čekanja

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

Previous articleOvaj grad nudi 100.000 kuna obiteljima koje dosele
Next articleLES TROIS VALLÉES (Tri doline)