Travel AdvisorTravel Advisor

Najveći aerodromi na svijetu

Koji su najveći aerodromi na svijetu?

Prema broju putnika u godinu dana na prvom je mjestu Hartsfield-Jackson aerodrom u Atlanti. Na prvom ili drugom mjestu je taj aerodrom već više od deset godina. Središte je mnogoljudnog južnog dijela SADa.

Znate li koje su najbolje avio kompanije? Pročitajte ovdje

Najveći aerodromi na svijetu

Ukupan broj putnika koji godišnje putuju kroz 20 najprometnijih aerodroma je blizu brojke od milijardu i pola. Godišnji rast broja putnika je 5,2%. Kako raste svjetska ekonomija tako se povećava i broj putnika na svim kontinentima, a naročito u Aziji.

Zanimljiva je i izjava jednog od čelnika Airports Council Internationala. U Americi i još nekim zemljama dolazi do zatvaranja šoping centara i poznatih robnih kuća poput Macy,s. S druge strane raste teretni cargo avionski promet. Oline trgovina je smanjila broj poslova u dućanima, a povećala broj radnih mjesta u transportnim firmama.

Koliko je nama poznatih i bliskih aerodroma u prvih deset?

1) Atlanta (ATL) – 104.171.935 milijuna putnika je prvi prešao magičnu brojku od 100 milijuna putnika 2016 te od tada bilježi rast. Prvi je u svijetu prema broju putnika te slijetanja i uzlijetanja aviona. Pet sletnih ili uzletnih pista, dva terminala i 209 izlaza (gate) prihvaćaju više od 2.500 dolazaka i odlazaka aviona dnevno. Aerodrom u Atlanti je i domicilni najvećoj svjetskoj avio kompaniji Delti Air Lines.

Najveći aerodromi na svijetu


Beijing Capital International Airport (PEK)

Najveći aerodromi na svijetu


Dubai International Airport (DXB)

Najveći aerodromi na svijetu


Los Angeles International Airport (LAX)

Najveći aerodromi na svijetu


Tokyo International Airport (HND)

Najveći aerodromi na svijetu

6) O’Hare International Airport (ORD) Chicago – 78.327.479 je bio najprometniji ne tako davne 2014., no u međuvremenu su ga drugi pretekli. U Americi je deset godina za redom biran kao najbolji aerodrom. Sagrađen je 1942. Ima osam pista, pet putničkih terminala i 182 gatea.

Najveći aerodromi na svijetu

7) Heathrow, London (LHR) -75.715.474 je najveći europski aerodrom prema broju putnika i drugi u svijetu prema broju međunarodnih putnika. Jedan je od 6 aerodroma koji okružuju London. Pročitaje ovdje. Najprometnija linija je ona za New York koju godišnje prođe oko tri milijuna putnika.

Najveći aerodromi na svijetu

8) Hong Kong International (HKG) – 70.314.462  relativno novi aerodrom koji je u funkciji od 1998. Zamijenio je legendarni stari koji je bio gotovo u centru grada. Prema broju cargo tereta je broj 1 u svijetu. Putnički terminal je najveća zgrada te vrste. S njega leti više od 100 avio kompanija na 180 destinacija diljem svijeta.

Najveći aerodromi na svijetu

9) Shanghai Pudong International (PVG) – 66.002.41 jedan je od dva aerodroma koji služe putnicima ovog megalopolisa. Po broju cargo tereta je broj 3 u svijetu. S njega leti više od 100 avio kompanija na 210 destinacija u svijetu. Ima dva terminala i 70 izlaza, te dvije piste. S gradom je povezan lebdećim MAGLEV vlakom koji razvija brzinu veću od 400 km na sat.

Najveći aerodromi na svijetu


Charles de Gaulle (CDG)

Prijeti li nam rast cijena avio karata? Pročitajte ovdje.

Najveći aerodromi na svijetu

Travel AdvisorBusiness

Raste li broj putnika na našim regionalnim aerodromima? Pročitajte ovdje

Posjetite naš YouTube kanal.

Koje kompanije nude internet u avionu?

Kartica koja otključava vrata preko 700 lounge salona na aerodromima diljem svijeta

Kako preživjeti duga čekanja na aerodromima

London ima šest aerodroma

 

Previous articleKako je beba Vito odveo roditelje na Sejšele
Next articleDubrovnik – što, gdje i kako?