Travel AdvisorTravel Advisor

New York City – grad kontrasta i superlativa

Put u Ameriku započinje procesom aplikacije za vizu koji može biti stresan, a
najvjerojatnije je da će biti proceduralan i da ćete se uzrujati bespotrebno. Kad vam viza stigne krenite na planiranje, ako to niste, poput mene, krenuli godinama prije!

Amorova strelica za New York zasigurno me pogodila preko tv ekrana, gledajući Kevina, Carrie, Rossa, Robin i sve ostale stoga su i te lokacije ušle u plan razgledavanja.

Najprije bitno, smještaj smo uzeli na Manhattanu, željeli smo biti što bliže svim glavnim turističkim atrakcijama i smjestili smo se u apartman na Upper East Side. Karte
kupljene, let neproblematičan od početka do kraja i voilá, welcome to the glorious country of USA.

 

Odmah na aerodromu uzeli smo njihovu prepaid karticu i Lyft od Newarka do stana –
nikako Yellow cab! Razgledavanje će uglavnom biti on foot, itinerar je bio složen tako da je
svaki dan sve u dometu pješačenja, a za duži put uzmite bez straha metro card, tjedna karta za neograničen broj vožnji je 30-ak dolara i sasvim je sigurno!

Najdojmljivije atrakcije, za nas definitivno emotivan 9/11 Memorial. Nemojte se dati preplašiti kolonom na ulazu, čeka se svugdje, ali se isplati. U blizini je za one shoppinga željne Century 21, a za fotografije One WTC. Bar jednu večer odvojite za jedrenje 90 godina starim jedrenjakom, bez gužve i bez uobičajenih nakrcanih turističkih brodova.

Topla preporuka je Shearwater Classic Schooner. Nemojte preskočiti Lady Liberty, ali ni Ellis Island, gdje je svatko s američkim snom jednom stajao i nadao se boljoj budućnosti. Amerika je ipak zemlja imigranata, o čemu se ne libe govoriti ni komičari u klubovima – stand up comedy još je jedan obavezan dio doživljaja grada, mi smo slušali Jacka Whitehalla u sklopu Comedy Juice.

Puno možete saznati i na vođenim turama, a mi smo za većinu saznali preko New
York Pass stranice koju također preporučam. Uključeno je i više atrakcija nego što ćete
uspjeti posjetiti, a ušteda je garantirana. Neizostavna znamenitost je Empire State Building, a pogled (i selfie) odande nešto je bez čega ne odlazite. Krenite ujutro i nema problema sa čekanjem, a ispod je i odličan restoran, Heartland Brewery and Rotisserie! Dobar je pogled i s Rockefeller centra, ali prije uspona uzmite turu, upoznajte prošlost te obitelji i simboliku koju skrivaju zgrade. U okolici svatko može naći nešto za sebe, ljubitelji Lego kockica, tu je trgovina, više voliš Nintendo? Nema problema, tu je! Možda ste s klincima? Svakako posjetite FAO Schwarz trgovinu igračkama.

Uz to, tu stoji i najpoznatije božićno drvce koje svi poznajemo iz filma Sam u kući, a preko puta skulpture Atlasa na Petoj aveniji odmorite u katedrali sv. Patrika. U nezaboravnim iskustvima prednjači Broadway. Vrhunska produkcija, visoke cijene i neobična kultura koju Amerikanci imaju/nemaju u kazalištu gdje je dopušteno piti vino ili jesti kokice. Karte su skupe, ali ne žalite novaca, jednom se živi!

Atrakcija koju nemojte zaobići je Intrepid muzej, nosač aviona otvoren za javnost, prepun eksponata, aviona, edukativan i zapanjujuće velik. Od edukativnih elemenata odličan je i National Geographic Encounter: Ocean Odyssey, projekcije podvodnog, morskog života i opasnosti koja mu prijeti. Nakon posjete promislit ćete kad idući put naručite kavu u Dunkin Donutsu u plastičnoj čaši i s plastičnom slamkom!

Kad nam je bilo dosta educiranja otišli smo u Color factory, na ulazu dobivate sladoled, zatim macarons, zatim gumene bombone, onda red plesa, i na kraju bazen pun loptica koje će svakog mrguda pretvoriti u dijete! I naravno, sladoled za kraj!

Posebna su priča njujorški muzeji. Ako ste zaljubljenik u lutanje muzejima za vas je
Museum Mille, krenite od Guggenheima, preko The Metropolitan Museum of Art gdje se
svake godine prostiru najglamuroznije večernje toalete i završite s The Museum of Modern
Art – MoMA koji se nanovo otvara u listopadu!

Uz to, na zapadnoj strani Central parka nalazi se American Museum of Natural History kojeg svaki pravi znatiželjnik mora vidjeti, makar samo kostur dinosaura na ulazu.
Naravno, ne mora se sve skupo (pre)platiti.

Predah od propješačenih kilometara nađite u Central parku koji ima svoj sadržaj. Otkrit ćete stvari poput skulpture psu Baltu, skulpture Alice u zemlji čudesa, ali i posvete Johnu Lennonu, a Bethesda fontana podsjetit će vas na sve one filmske kadrove iz kojih je se sjećate.

Osim Central parka treba otići do Bryant parka i Washington Square parka u Greenwich Village. Kad ste već tu prošećite do stana iz serije Friends, a onda produžite i do stana Carrie Bradshaw, najveće promotorice New Yorka! Od besplatnih ljepota možete uživati u šetnji kroz High Line šetnicu koja će vas dovesti do Vessela – a to zbilja morate obići. Predivan pogled, naročito predvečer, boje i vreva kraj najskupljih trgovina jednostavno će vas prožeti i ostaviti bez daha. Mnogo toga ostavlja bez daha u New Yorku, prvi pogled na Times Square, uska Flatiron zgrada, pompozan Grand Central i intrigantan Whispering Arch, metež u Katz's Deli, katakombe…a podjednako i štakori i žohari u podzemnoj, zaglušne trube i kaotičan promet i neprimamljiv Chinatown…

Da ne izostavimo praktične savjete, uzmite mali kofer koliko god ostajali, i radije
operite odjeću u laundry servisu nego da se mučite s puno prtljage. Za njihove utičnice
potreban je konverter. Plaćati možete karticama, kao i davati napojnice i nemojte se čuditi
kad vam donese račun i traži da upišete iznos napojnice. Voda je pitka, a u parkovima možete napuniti svoju bocu, pogotovo ako ste u gradu ljeti. Nemojte nasjedati na išta besplatno jer vjerojatno nije.

U svakom slučaju, New York nije mjesto gdje ćeš štedjeti, nije mjesto gdje možeš mirovati, otići navečer na rooftop bar je obavezno, s 230 Fifth bara pogled puca na osvjetljeni Empire i na tren ćete pomisliti da ste u filmu i sve oko vas je set.

Pojedite sladoled iz Taiyaki NYC.
Pojedite i Uncle Tetsu japanese cheesecake, ako hoćete.
Magnolia bakery isto slovi kao neizostavna.
Ručajte burgere, naročito kod Five guys.
Ali svakako i najviše, uživajte i upijajte grad. Ta energija o kojoj svi govore zasigurno
nije energija za ostanak, ali je definitivno energija za povratak.

Autorica: Ivana Roškarić Janković

Posjetite naš YouTube kanal.

Travel Advisor  Business

New York vodič po barovima, klubovima i restoranima

Apstinencija i selo – antivodič kroz New York

10 najboljih šoping ulica svijeta

Previous articleMotorom do Nordkappa
Next article16 dana po Aziji